Sindicaliştii spun că Guvernul nu le-a prezentat proiectul Legii salarizării unitare

Sindicaliştii au declarat, miercuri, după întâlnirea Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, că nu le-a fost prezentat proiectul integral al legii salarizării unitare, liderul BNS, Dumitru Costin, precizând că nu a văzut şi nici nu ştie dacă există acest document.

Urmărește
2384 afișări
Imaginea articolului Sindicaliştii spun că Guvernul nu le-a prezentat proiectul Legii salarizării unitare

Sindicaliştii spun că Guvernul nu le-a prezentat proiectul Legii salarizării unitare (Imagine: Octav Ganea/ Arhiva Mediafax Foto)

”Întâlnirea de astăzi (miercuri -n.r.) a fost o întâlnire de cunoaştere. Este prima care are loc. Agenda a fost propusă de Guvern. A fost mai mult un schimb de opinii. Absolut nimic în concret. Pentru toţi cei care sunt interesaţi de legea salarizării în sectorul bugetar trebuie să-i informez că, la fel ca şi ceilalţi colegi ai mei, nu dispunem de absolut nicio informaţie suplimentară. Documentul este în lucru în interiorul Ministerului Muncii, iar astăzi nu am discutat, cel puţin pe acest subiect, despre nimic altceva, adică cine ia, cât ia, unde creşte, unde scade, deci absolut nimic pe acest subiect”, a declarat Dumitru Costin.

El a mai spus că nu a văzut documentul integral.

”La fel ca şi voi, din mass media, nici noi nu am văzut, nu ştim dacă există vreun proiect de lege gata, dacă se află în evaluare... Habar nu avem!”

Atât Dumitru Costin, cât şi liderul CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, au apreciat că termenul de trimitere a proiectului la Parlament va fi depăşit.

”Legat de legea salarizării unice în sectorul bugetar, am făcut câteva completări legate de principiile care ar trebui să o construiască, în principal cele două elemente care vor crea multe diferenţe şi discriminări în sistem – mă refer la decizia Curţii Constituţionale din decembrie care spune că trebuie dat salariul cel mai mare din sectorul respectiv cât şi problema legată de hotărârea de guvern cu salariul minim garantat în plată care este de la 1 februarie 2017. Domnul prim-ministru a garantat că vor întârzia înaintarea către Parlament tocmai ca să existe timpul suficient de discuţie, dezbatere şi sincronizarea disfuncţionalităţilor pe care fiecare sector în parte l-a semnalat până acum, urmând ca în următoarea perioadă să se finalizeze discuţia cu Administraţia publică centrală şi locală după care se va face o discuţie intersectorială pentru că de fiecare dată probleme mari şi dezbateri lungi au fost în echivalarea unor funcţii specifice din diferite sectoare şi punerea pe un nivel de echitabilitate şi jutiţie socială între ele”, a spus Bogdan Hossu.

Liderul CNS Cartel Alfa a fost întrebat dacă ştie când va intra proiectul legii salarizării unitare în dezbatere parlamentară.

”Dorinţa dânşilor este ca Parlamentul să poată să scoată această lege la 1 iulie. Termenul maxim ar fi undeva la sfârşitul lui mai începutul lui iunie, acest an. În momentul în care este consensualizat cu partea sindicală, cu partenerii sociali Legea ar trebui să meargă în Parlament foarte repede întrucât nu vor mai fi obiecţii sau observaţii. (...) Nu ştiu pe nimeni care să fi spus că a văzut proiectul de Lege a salarizării în ansamblul său, asta însemnând textul legii, anexele de salarizare pe fiecare an de promovare (…) şi a anexelor legate de sporuri care, de asemenea, rămân într-o nebulozitate. (…) Singurul lucru care ni s-a spus e că se va da în următoarea perioadă proiectul de act normativ şi vom intra în dezbatere”, a conchis Hossu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici