- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ce spunea PSD în urmă cu 3 luni în scandalul provocat de fondul de pensii NN care a trimis scrisoarea în care anunţa naţionalizarea pensiilor: ŞTIREA este „fake news”; Informaţia este o aberaţie/ Cum se apăra fondul de pensii NN de acuzaţii
Purtătorul de cuvânt al PSD, Adrian Dobre, a precizat, în scandalul naţionalizării pensiilor că PSD nu a intenţionat şi nu intenţionează să naţionalizeze sistemul de pensii private din România, el arătând că această ştire este falsă, respectiv „fake news”.
PSD susţine că ştirea despre intenţia sa de naţionalizare a pensiilor private este „fake news” (Imagine: Bogdan Baraghin/ Mediafax Foto)
„PSD dezminte categoric că actuala majoritate parlamentară sau actualul Guvern ar intenţiona să naţionalizeze sistemul privat de pensii din România. Această ştire este falsă (fake news) şi a fost deja infirmată de Ministrul Finanţelor Publice şi de către Ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale”, a precizat Dobre într-un comunicat de presă remis miercuri MEDIAFAX.
PSD consideră, potrivit lui Dobre, că răspândirea de informaţii false în legătură cu astfel de subiecte reprezintă o „acţiune iresponsabilă”, care "creează tensiuni nejustificate şi provoacă îngrijorări în rândul beneficiarilor sistemului privat de pensii".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Dobre a arătat că o astfel de măsură nu se regăseşte nici în programul prezentat de PSD în timpul campaniei electorale, nici în programul de guvernare asumat de Guvernul Grindeanu şi aprobat de Parlamentul României.
„Dimpotrivă, ca partid aflat la guvernare, PSD îşi doreşte să dezvolte un parteneriat cu mediul de afaceri şi consideră că pensiile private reprezintă un pilon important în sistemul asigurărilor sociale din România”, a adăugat Dobre.
NN preciza că scrisoarea trimisă către clienţii săi în legătură cu posibilitatea naţionalizării fondurilor de pensii private nu reprezintă un avertisment, ci un răspuns la solicitările de clarificare venite din partea clienţilor, potrivit unui comunicat transmis miercuri de companie.
„Nevoia acestei informări a venit ca răspuns la solicitările de clarificare din partea clienţilor noştri provocate de discuţiile publice din ultima perioadă cu privire la viitorul sistemului de pensii”, se arată în comunicatul emis de NN România.
„Ne delimităm de orice contextualizare într-un spectru politic, oricare ar fi acesta, a mesajului transmis pe 11 aprilie clienţilor noştri”, precizează NN România.
Fondul de pensii NN şi-a anunţat, marţi, clienţii că în ultimele săptămâni au existat discuţii în spaţiul public privind o eventuală decizie de naţionalizare a fondurilor de pensii private şi le recomandă să se informeze despre contextul pieţei.
Ministrul Finanţelor: Informaţia privind "naţionalizarea" fondului pensiilor private este o aberaţie
Ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, a respins, miercuri, în debutul şedinţei de guvern, informaţia potrivit cărora Executivul intenţionează să "naţionalizeze" fondul pensiilor private, afirmând că aceasta ca fiind aberantă şi fără temei.
Ministrul a spus că nicio raţiune politică, economică, financiară sau bugetară nu ar putea să determine o astfel de măsură.
"Domnule prim-ministru (...) această informaţie nu are niciun temei de niciun fel. Nicio raţiune politică, economică, financiară, bugetară nu ar putea să determine o astfel de decizie de-a dreptul aberantă în legătură cu funcţionarea pilonului II de pensii", a declarat ministrul Viorel Ştefan.
El a mai spus că pilonul II de pensii este o schemă financiară de succes.
"Administratorii de fond realizează un randament foarte bun, numărul celor care participă la această schemă se apropie vertiginos de şapte milioane de cetăţeni, în fiecare an se consolidează chiar dacă această cotă de transfer de la fondul public de pensii către pilonul administrat privat a rămas la nivel de 5,1% la fel ca în anul 2016 datorită creşterii numărului de contributori prin creerea de noi locuri de muncă fondul va încasa în cursul anului 2017 un plus de peste 1,3-1,4 miliarde de lei, ceea ce e un indiciu că acesta se consolidează, funcţionează bine şi va asigura atunci când primele generaţii vor beneficia de pensii din acest pilon va asigura nişte pensii în completarea pensiilor din sistemul public destul de consistente", a detaliat ministrul Finanţelor.
El a mai spus că miercuri dimineaţa a avut consultări şi cu responsabilii Autorităţii de Supraveghere Financiară în ideea că vehicularea unor astfel de informaţii ar putea să influenţeze negativ funcţionarea pe pieţele financiare a plasamentelor pe care le realizaează acest fond.
"De aceea am promisiunea din partea conducerii ASF că va avea consultări în cursul zilei de azi cu administratorii de fond pentru a clarifica şi închide definitiv acest subiect. Deci nu există niciun indiciu în legătura cu intenţia cuiva să naţionalizeze pilonul II de pensii", a conchis ministrul Finanţelor Publice.
Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis să amendeze NN şi să retragă autorizaţia directorului general. La cât se ridică sancţiunile în scandalul privind naţionalizarea fictivă a pensiilor private. Control, anunţat şi la BCR Pensii
Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis să amendeze NN cu 750.000 de lei (1% din cifra de afaceri) şi să retragă autorizaţia de director general a Ralucăi Ţintoiu. Ea a primit amendă de 100.000 de lei.
Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să sancţioneze compania NN Pensii pentru transmiterea de informaţii înşelătoare, a declarat joi Ion Giurescu, vicepreşedinte ASF pentru sectorul de pensii.
„Având în vedere circumstanţele create în urma comunicărilor NN Pensii, Consiliul ASF a decis sancţionarea NN Pensii cu 1% din cifra de afaceri, respectiv 750.000 de lei, şi retragerea autorizării directorului general al societăţii, Raluca Ţintoiu. În plus, Raluca Ţintoiu va fi sancţionată cu amendă contravenţională în valoare de 100.000 de lei”, a declarat Ion Giurescu.
Oficialul ASF a adăugat că în aceste zile se desfăşoară un control inopinat la societatea NN Pensii, pentru a se determina dacă şi alte persoane au fost implicate în aceste comunicări.
Amenda aplicată NN Pensii este cea mai mare din istoria ASF, dar nu şi cea mai mare din istoria fondurilor de pensii. Societatea amendată va putea contesta în instanţă această sancţiune.
Ion Giurescu, vicepreşedinte ASF, spune că va trimite un control şi la BCR Pensii având în vedere că directorul general al companiei a vehiculat în spaţiul public informaţii privind posibila naţionalizare a sistemului de pensii private obligatorii.
“Este altceva acolo. Directorul general (n.red –Radu Crăciun) a vorbit în nume propriu şi nu în numele societăţii. Dar vom analiza să vedem ce este acolo şi dacă este cazul vom aplica sancţiuni”, a spus Giurescu astăzi la o conferinţă ASF.
Mişu Negriţoiu: Consiliul ASF va decide azi ce sancţiuni ar putea fi aplicate NN Pensii
Anterior deciziei, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu, a declarat că în cursul zilei de joi Consiliul ASF se va întruni pentru a analiza situaţia creată în urma comunicărilor false transmise de NN Pensii, urmând a fi aplicate posibile sancţiuni.
„Există unele sancţiuni ce ar putea fi aplicate în baza legislaţiei în vigoare, împotriva conducerii sau chiar a societăţii - depinde de cine este persoana care a lansat sau a luat această decizie, cine a distribuit acest mesaj”, a spus Mişu Negriţoiu.
„Fondurile de pensii, ca şi celelalte entităţi supravegheate de ASF, au un cadru de comunicare în care se includ, în misiunea pe care o au prin statutul propriu de funcţionare, iar dacă supraveghetorul constată încălcări ale acestui cadru se autosesizează. Fondurile nu pot avea decât informaţii publice, probabil cei de la NN or fi citit câte ceva prin presă, dar ei trebuiau să intervină doar dacă le era afectat business-ul sau interesele consumatorilor. Nu au făcut acest lucru, au trecut într-un teritoriu care nu e al lor”, a precizat preşedintele ASF, referindu-se la recenta comunicare a NN Pensii potrivit căreia fondurile din Pilonul II ar urma să fie naţionalizate.
Oficialul a mai spus că „acestea sunt regulile pieţei, care trebuie respectate, dacă se va întâmpla şi cu orice alt fond sancţiunile sunt aceleaşi”, fără a menţiona ce sancţiuni ar putea fi aplicate NN Pensii.
În legătură cu eventuala naţionalizare, variantă pe care o exclude, Mişu Negriţoiu a mai precizat că „maximul ce poate să facă decidentul politic este nu să naţionalizeze, ci să contopească fondul administrat privat (Pilonul II de pensii) cu cel public, dar nu au fi niciun beneficiu aici pentru că banii sunt, oricum, tot la stat”.
„Mai mult de 65% din banii Pilonului II sunt plasaţi în titluri de stat, pentru că acestea sunt cele mai sigure plasamente, deci banii sunt tot la stat, doar administrarea este privată. Iar participanţii au garanţia absolută că la pensie vor primi principalul rezultat din contribuţii, cu sau fără un câştig suplimentar”, a spus Mişu Negriţoiu.
Referitor la declaraţiile preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, potrivit cărora chiar Mişu Negriţoiu ar fi declanşat scandalul, preşedintele ASF a spus că nu comentează declaraţii politice, precizând totuşi că nu obişnuieşte să „intervină” pentru diverse interese. „Când eram la Cotroceni (n.n.- consilier prezidenţial), eram acuzat că ocup locul degeaba, apoi la ING am avut un cod de conduită şi acum, la ASF, avem norme clare de conduită, avem numai întruniri oficiale care se consemnează, se face minuta fiecărei întâlniri în parte”.
NN Pensii a precizat, miercuri, că scrisoarea trimisă către clienţii săi în legătură cu posibilitatea naţionalizării fondurilor de pensii private nu reprezintă un avertisment, ci un răspuns la solicitările de clarificare venite din partea clienţilor, potrivit unui comunicat transmis miercuri de companie.
„Nevoia acestei informări a venit ca răspuns la solicitările de clarificare din partea clienţilor noştri provocate de discuţiile publice din ultima perioadă cu privire la viitorul sistemului de pensii”, se arată într-un comunicat al NN România.
Fondul de pensii NN şi-a anunţat, marţi, clienţii că în ultimele săptămâni au existat discuţii în spaţiul public privind o eventuală decizie de naţionalizare a fondurilor de pensii private şi le recomandă să se informeze despre contextul pieţei.
Dragnea a spus, de asemenea, că scandalul privind pensiile private ar fi fost provocat de preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, precizând că în perioada următoare va fi declanşată procedura parlamentară de demitere a conducerii ASF.
"În ceea ce priveşte acest scandal, este pornit de la domnul Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF, care ştie că, în foarte scurt timp, Parlamentul va demite toată conducerea ASF", a acuzat Dragnea.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO