Subcomisia de Cod civil ar putea elimina prevederile despre prestaţiile compensatorii la divorţ

Parlamentarii Subcomisiei de Cod civil au discutat, miercuri, despre prestaţiile compensatorii în caz de divorţ, prevăzute în proiectul de act normativ, exprimându-şi intenţia de a elimina întregul capitol, decizia fiind amânată însă pentru o şedinţă la care să participe specialişti din MJ.

Urmărește
10 afișări

Parlamentarii au apreciat introducerea prestaţiilor compensatorii ca fiind "o măsură exagerată", în condiţiile în care în proiectul de Cod sunt prevăzute şi alte modalităţi de despăgubire după divorţ, cum ar fi plata de întreţinere sau despăgubirile pentru prejudiicii materiale şi morale.

Reprezentanţii CSM au declarat, la dezbaterile din subcomisie, că introducerea prestaţiilor compensatorii este "descurajantă" pentru cei care doresc să se căsătorească şi au afirmat că Ministerul Justiţiei trebuie să mai lucreze la respectivul articol.

Preşedintele Subcomisiei de Cod Civil, Daniel Buda, a declarat că "noile condiţii sunt draconice" şi i-a mustrat pe reprezentanţii CSM pentru că nu au trimis amendamente la acest capitol. În replică, reprezentanţii CSM au menţionat că de abia marţi au primit primit observaţii pe Codul civil de la instanţe, anunând că amendamentele lor vod fi gata, probabil, la începutul săptămânii viitoare. În plus, Daniel Buda a menţionat că introducerea acestui nou capitol de prestaţii compensatorii "ar transforma căsătoria într-o afacere".

Pe de altă parte, deptatul PNL Gheorghe Gabor a afirmat că aceste noi drepturi la despăgubiri "pot deveni împovorătoare şi pot descuraja căsătoria".

"Dacă acceptăm prestaţiile compensatorii înseamnă că îl vom face pe om să se gândească de 100 de ori înainte să se căsătorească, în sesnul că în situaţia în care va divorţa, soţul îl poate lăsa fără bani dacă nu vrea divorţul. Mai există şi alte modalităţi de despăgubire după divorţ, să introduci şi prestaţii compensatorii este exagerat", a spus Gabor.

Concluzia subcomisiei a fost că ar trebui eliminat întregul capitol legat de prestaţiile compensatorii, care conţine şase articole, în acest sens fiind formulat şi un amendament de către Uniunea Barourilor din România. Parlamentarii au decis să amâne subiectul până când la lucrări vor fi prezenţi specialiştii din Comisia de redactare a Codurilor, de la Ministerul Justiţiei. Discuţiile pe acest subiect ar putea fi reluate cel mai probabil, joi, sau în prima şedinţă de săptămâna viitoare.

Conforn textului art.405 din textul propus de Ministerul Justiţiei, "în cazul în care divorţul este pronunţat din culpa comună a soţilor sau fără a se stabili culpa lor, oricare dintre ei poate beneficia de o prestaţie compensatorie, care să compenseze, în măsura în care este posibil, diferenţele importante pe care divorţul le-ar determina în modul de viaţă al celui care o solicită; de asemenea, prestaţia compensatorie poate fi cerută de soţul reclamant atunci când divorţul se pronunţă din culpa exclusivă a soţului pârât", iar "soţul care solicită prestaţia compensatorie nu poate cere de la fostul său soţ şi pensie de întreţinere", prevăzută la art. 404 .

În plus, potrivit art.406, "prestaţia compensatorie nu se poate solicita decât odată cu desfacerea căsătoriei", iar "la stabilirea prestaţiei compensatorii se ţine seama atât de resursele soţului care o solicită, cât şi de mijloacele celuilalt soţ din momentul divorţului, de efectele pe care le are sau le va avea lichidarea regimului matrimonial, precum şi de orice alte împrejurări previzibile de natură să le modifice, cum ar fi vârsta şi starea de sănătate a soţilor, contribuţia la creşterea copiilor minori pe care a avut-o şi urmează să o aibă fiecare soţ, pregătirea profesională, posibilitatea de a desfăşura o activitate producătoare de venituri şi altele asemenea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici