Tăriceanu respinge acuzaţiile: HG a cerut cumva serviciilor să meargă în Justiţie cu dosarele galbene la judecători? Nu!/ Serie de întrebări ”aproape retorice” pentru Lazăr

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a respins acuzaţiile potrivit cărora protocoalele secrete au fost încheiate în baza unei hotărâri semnată chiar de el în 2005, când era premier. El întreabă dacă hotărârea a cerut cumva serviciilor să meargă în Justiţie cu dosarele galbene la judecători.

Urmărește
860 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu respinge acuzaţiile: HG a cerut cumva serviciilor să meargă în Justiţie cu dosarele galbene la judecători? Nu!/  Serie de întrebări ”aproape retorice” pentru Lazăr

Tăriceanu respinge acuzaţiile: Hotărârea Guvernamentală a cerut cumva serviciilor să meargă în Justiţie cu dosarele galbene la judecători? Nu!

”Eu am urmărit cu precădere o declaraţie a procuraturii generale sau a procurorului general prin care încerca să se dezvinovăţească pentru ceea ce cu toţii astăzi cunoaştem - protocoalele secrete din Justiţie, care au pervertit practic actul din Justiţie şi ne-au demonstrat că independenţa Justiţiei a fost numai o liozincă de faţadă şi în spatele acestei lozinci lucrurile stăteau cu totul şi cu totul altfel. A făcut referire la o hotărâre de guvern adoptată în 2005, când eram prim-ministru. Spune: noi suntem nevinovaţi, hotărîârea de guvern a obligat să facem protocoale.

El i-a adresat o serie de întrebări ”aproape retorice” lui Augustin Lazăr.

”Cumva hotărârea de guvern vorbea despre protocoale secrete şi să intre cu bocancii în Justiţie din partea serviciilor? Evident că nu. Hotărârea de guvern cerea cumva să se facă dosare politice tuturor oponenţilor lui Traian Băsescu şi lui Klaus Iohannis? Răspunsul este: evident nu. Această hotărâre a cerut cumva serviciilor la acea dată să meargă în Justiţie cu dosarele galbene la judecători, adică cu informaţii de care apărarea nu putea lua la cunoştiinţă sau această hotărâre a cerut să asculte sute de mii de telefoane, astfel încât şase milioane de oameni să fi fost ascultaţi, inclusiv lideri politic la nivel înal, oameni de afaceri şi aşa mai departe? Această hotărâre le-a cerut să distrugă companiile româneşti care urmau să fie preluate de cei care erau în cercul de favoriţi ai acelei structuri oculte de putere? Sau le-a cerut să încaşlce legea penală făcând echipe mixte între servicii şi procuratură? Toate aceste lucruri evident că nu se găsesc în această hotărâre de guvern”, a adăugat liderul ALDE.

Tăriceanu: Iohannis ar fi trebuit să tranşeze modul în care l-a numit pe Lazăr

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, luni, că preşedintele Klaus Iohannis ar fi trebuit să declare public cum l-a numit în funcţia de procuror general pe Augustin Lazăr şi că existenţa în dosar a unei rezoluţii de clasare ar echivala cu un ”şantaj brutal” la adresa şefului statului.

”Şi în trecut asupra preşedintelui au planat diverse acuzaţii legate de probeleme domniei sale cu casele de la Sibiu, cu anumite acte notariale şi aşa mai departe. Dar de data aceasta ceea ce rezultă că s-a întâmplat în dosarul prin care domnul Lazăr a fost numit de preşedinte procuror general al României, ce punem spune - că acea piesă din dosar care-i aducea aminte preşedintelui că unul din dosarele a fost clasat era o formă subtilă sau mai puţin subtilă de a-i aduce aminte <atenţie, că te-am ajutat, deci ai o obligaţie către mine> sau chiar un şantaj brutal din partea actualului procuror general la adresa preşedintelui României”, a declarat la Antena 3 Călin Popescu Tăriceanu.

El a mai afirmat că ”ar fi fost de dorit ca preşedintele să tranşeze această chestiune, într-o declaraţie lipsită de orice echivoc”.

”Altfel, rămâne să planeze această suspiciune că numirea nu a fost făcută cu totul şi cu totul dezinteresat. La nivelul acesta este foarte grav, ţinând cont şi de alte lucruri care s-au întâmplat în prealabil - modul brutal în care Tiberiu Niţu a fost scos din această poziţie, forţat să plece,”, a adăugat liderul ALDE.

Ministrul Tudorel Toader a afirmat miercuri, în declaraţia legată de evaluarea procurorului general Augustin Lazăr, că acesta a fost numit de preşedinte fără evaluare, la propunerea ministrului Raluca Prună, dosarul conţinând însă o rezoluţie de clasare ce îl viza pe Klaus Iohannis.

"Pe 27 aprilie 2016 a semnat numirea în funcţia de procuror general, unde nu exista evaluarea criteriilor de performanţă profesională. Rezultă faptul că ministrului Justiţiei de la acea dată a făcut propunerea de numire în funcţia de procuror general cu nerespectarea criteriilor şi procedurilor legale. Preşedintele Republicii nu a verificat legalitatea evaluării în propunerea numirii făcute. De ce ministrul justiţiei a transmis fără ca dosarul să fie complet, preşedintele a numit fără a exista verificarea legalităţii şi nu credem faptul că are vreo legătură numirea cu unul dintre documentele din dosarul de candidatură, în care, şi nu înţeleg de ce, apare o rezoluţie de clasare emisă de procurorul Lazăr referitoare la preşedintele României în funcţie", a declarat Tudorel Toader.

Augustin Lazăr a fost numit procuror general în data de 28 aprilie 2016 de către preşedintele Klaus Iohannis, la propunerea ministrului Justiţiei de la acea vreme, Raluca Prună.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici