Teodor Meleşcanu, ministrul Afacerilor Externe, spune că România nu are sediu adecvat la Bruxelles

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, miercuri, că sediul delegaţiei permanente la Bruxelles nu funcţionează într-un imobil adecvat provocărilor cu care România se va confrunta când va deţine preşedinţia Consiliului UE.

Urmărește
223 afișări
Imaginea articolului Teodor Meleşcanu, ministrul Afacerilor Externe, spune că România nu are sediu adecvat la Bruxelles

Teodor Meleşcanu, ministrul Afacerilor Externe, spune că România nu are sediu adecvat la Bruxelles (Imagine: Arhiva Foto Mediafax)

”Avem nevoie de o anumită viziune în legătură cu ceea ce vom putea să obţinem în anii următori până în 2019. Nu putem să ne asumăm obligaţii financiare sau să facem diverse achiziţii fără a avea siguranţa unei bugetări multianulae până în anul 2019, inclusiv prima parte a anului 2019 când vom asigura efectiv Preşedinţia. (...) Lucrurile sunt extrem de complicate şi sunt foarte multe. Pornesc de la cea mai simplă chestiune: nu avem sediu, nu avem posibilităţi până acum de a ne asigura o logistică corespunzătoare din punct de vedere al spaţiului. Suntem în curs de a examina toate posibilităţile care apar şi în în acelaşi timp cele mai bune dintre ele din punct de vedere financiar. Avem o problemă cu delegaţia noastră permanentă la Uniunea Europeană care locuieşte într-un imobil care nu va putea face faţă nici pe departe cerinţelor care vor fi în sarcina reprezentanţei noastre permanente. Evident că şi acolo trebuie să găsim o soluţie cât mai rapidă pentru ca într-adevăr creşterea numărului de personal şi mai ales creşterea responsabilităţilor la Bruxelles pentru consultări cu toate statele participante la UE sunt foarte dificile. Există probleme foarte importante cu care ne confruntăm din punct de vedere logistic şi protocolar”, a declarat Meleşcanu în timpul unei dezbateri referitoare la pregătirea României pentru preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.

El a menţionat că există şi un alt palier, care este cel conceptual.

”Cu ce idei va veni România în perioada mandatului? Nu vreau să vă dau iluzia că România va tăia şi va spânzura, va întoarce pe dos Uniunea Europeană. Departe de noi acest lucru. Noi vom lucra pe baza a ceea ce va reuşi să facă Austria care va avea preşedinţia înaintea noastră şi în trioul pe care îl vom constitui împreună cu noi, cu Finlanda şi cu Croaţia. România este o anumită verigă dintr-un lanţ foarte important care reprezintă evoluţia Uniunii Europene. Şi din acest punct de vedere (...) o parte însemnată trebuie să fie dedicată construcţiei europene pe care noi o vedem ca o construcţie solidă care trebuie să fie continuată, o construcţie inclusivă în care toate statele să se simtă egale din punct de vedere al rangului lor de participanţi şi mai ales o Uniune Europeană care să fie capabilă să gestioneze principalele probleme cu care este confruntată Uniunea Europeană”, a adăugat şeful diplomaţiei de la Bucureşti.

Prezentă la dezbatere, ministrul delegat pentru afaceri europene, Ana Birchall, a ţinut să precizeze că problema sediului va fi rezolvată în perioada imediat următoare.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici