- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (04.01.2017, 11:56)
- Gabriel Pecheanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Teodor Meleşcanu vrea ca România să fie cea mai importantă putere politico-militară din sud-estul Europei
Teodor Meleşcanu, ministru propus al Afacerilor Externe a primi miercuri aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate din Senat şi Camera Deputaţilor, în favoare votând 29 de parlamentari, în timp ce 10 s-au exprimat împotrivă.
Urmărește
1838 afișări
În timpul dezbaterilor din timpul şedinţei comisiilor reunite de Externe şi pentru românii de pretutindeni, Teodor Meleşcanu a spus că, la alegerile prezidenţiale din 2014, când deţinea funcţia de ministru de Externe, a făcut tot ceea ce se putea pentru creşterea numărului românilor din străinătate care să voteze în cel de-al doilea tur.
"Am făcut to ceea ce mi-a stat în putinţă, fără a încălca în niciun fel legea, ca numărul de români care participă la alegeri să crească pentru a avea o idee foarte clară. În primul tur au votat la alegerile prezidenţiale 165.000 de oameni în secţiile din străinătate. În turul doi, datorită şi datorită măsurilor pe care le-am luat, au votat 325.000 de români, ceea ce înseamnă o creştere", a afirmat Meleşcanu, răspunzând întrebării unui parlamentar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
El şi-a prezentat obiectivele pe care ar urma să le aibă în calitate de şef al diplomaţiei româneşti.
"Din punctul meu de vedere,această audiere e mult mai simplă pentru toţi ceilalţi colegi. În materie de politică externă e vorba de o politică de consens naţional care trebuie să aibă continuitate şi coerenţă, scopul fiind promovarea intereselor fundamenltale ale României în contextul participării la NATO şi UE", a precizat Meleşcanu.
Meleşcanu a prezentat cele patru priorităţi ale sale, respectiv pregătirea preşedinţiei României la UE în 2019, revigorarea diplomaţiei tradiţionale bilaterale, reformarea şi modernizarea sistemului de protecţie a românilor din străinătate şi implicarea mult mai directă a MAE în diplomaţia economică, afirmând că obiectivul este ca România să devină cea mai importantă putere politică, economică şi militară din sud-estul Europei.
De asemenea, Teodor Meleşcanu a fost întrebat şi despre relaţiile României cu Ungaria, afirmând că are o obligaţie morală pentru dezvoltarea acestei, deoarece a negociat şi semnat în 1996 Tratatul de bază între România şi Ungaria, parteneriat care a fost unul dintre documentele importante, dar "a rămas din păcate la nivel de documente".
"Pentru mine politica externă a României... Eu o concep sub aspectul unor cercuri concentrice. Prima prioritate pentru mine sunt ţările vecine. Din păcate, la ora actuală relaţiile noastre cu vecinii nu sunt relaţii foarte bune sau aşa cum le-am dori noi. Până acum aveam o zicală: cel mai bun vecin al României este Marea Neagră. Nici măcar Marea Neagră nu mai este un bun vecin, prin militarizarea Crimeei şi prin schimbarea dramatică a echilibrului strategic în această zonă. În aceeaşi primă zonă intră Ungaria, Bulgaria, Serbia, Moldova şi Ucraina. Deci, sunt ţări vecine. Pentru toate avem în programul de guvernare prevăzute foarte multe lucruri", a mai spus Meleşcanu.
Teodor Meleşcanu a mai afirmat că una dintre soluţiile pentru o mai bună conlucrare cu românii din străinătate va fi adoptarea unei legi privind diaspora, care să conţină mecanisme de sprijin pentru aceştia.
Citeşte şi: Traian Băsescu confirmă autenticitatea înregistrării difuzate de Sebastian Ghiţă: Nu neg înregistrarea, dar a fost editată. Dosarul lui Voiculescu nu a fost complet investigat
Citeşte şi: BIO: Cine este Şerban-Constantin Valeca, propunerea PSD pentru Ministerul Cercetării şi Inovării
Citeşte şi: BIO: Alexandru-Răzvan Cuc, ministrul propus pentru Transporturi, în vârstă de 33 de ani, fost consilier PP-DD în Giurgiu
Citeşte şi: Sorin Grindeanu, despre ţigara pe care o fuma în biroul lui Liviu Dragnea: Era cu aburi. Da, cu un aparat, IQOS / Călin Popescu Tăriceanu: Nu-i condamn pe fumători
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe