- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Teza de doctorat a lui Ponta comparată cu lucrarea lui Diaconu - se regăsesc părţi consistente
"Gândul" a comparat teza de doctorat a lui Victor Ponta, "Curtea Penală Internaţională", cu lucrarea "Curtea Penală Internaţionlă, Istorie şi Realitate" (Editura All Beck, 1999), scrisă de Dumitru Diaconu, concluzionând că în teza premierului se regăsesc părţi consistente din cartea lui Diaconu.
Teza de doctorat a premierului Victor Ponta versus cartea profesorului Dumitru Diaconu (Imagine: Andreea Alecandru/Mediafax Foto)
Cu ajutorul unui tabel comparativ, "Gândul" a analizat în oglindă teza de doctorat a lui Victor Ponta şi lucrarea "Curtea Penală Internaţionlă, Istorie şi Realitate".
În teza de doctorat a lui Victor Ponta se regăsesc părţi consistente din cartea profesorului Diaconu, concluzionează "Gândul".
În teza de doctorat a premierului Victor Ponta, lucrarea "Curtea Penală Internaţionlă, Istorie şi Realitate" este citată la final, la secţiunea Bibliografie Selectivă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu și Marcel Ciolacu intră în turul 2
-
Rezultate parţiale 90% din secţiile de votare: Călin Georgescu continuă să fie pe primul loc. Bătălie pentru locul doi între Ciolacu şi Lasconi
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
"Gândul" publică şi un tabel cu analiza comparativă a celor două lucrări, notând că, după cum se poate observa din această analiză, pasaje sau pagini întregi din lucrarea lui Dumitru Diaconu se regăsesc în teza de doctorat a lui Victor Ponta. Cele mai multe sunt luate ad litteram, în alte situaţii Victor Ponta a operat corecturi minore (de litere, conectori sau punctuaţie).
Pasajele din teza de doctorat a lui Victor Ponta, regăsite în lucrarea profesorului Dumitru Diaconu, au suferit câteva modificări, însă minore.
Astfel, în lucrarea premierului, apar vigulele care lipsesc din unele fraze din carte ("Astfel, prin Convenţia de la Haga, din 1907,; "Din păcate,"; "În Prs,eambulul acestei Convenţii, denumit şi Clauza Marten se precizează; "De altfel,"), numele unor instituţii este scris cu literă mare (Comisia de Drept Internaţional faţă de Comisia de drept internaţional; Asociaţia de Drept Penal faţă de Asociaţia de drept penal) sau este uşor modificat (Curţii Permanente Internaţionale de Justiţie" faţă de "Curţii Permanente de Justiţie Internaţională"), unele fraze sunt introduse prin conectori de tipul "totodată", "prin urmare", "astfel", unele moduri sau timpuri verbale sunt modificate ("vor fi" în loc de "să fie"; "vor acţiona" în loc de "au acţionat; "ce se puteau" în loc de "ce se pot"; "vor condiţiona" faţă de "au condiţionat"), sunt adăugate cuvinte sau sintagme ("şi implicit", "respectiv", "în anul 1977" în loc de "în 1977; "Protocol adiţional I" în loc de "Protocol I", "aşa cum am menţionat mai sus"; "aşa cum vom nota în continuare") ori eliminate ("anume", "rezonanţă").
De asemenea, unele cuvinte sunt înlocuite cu sinonime ("referitoare" în loc de "privitoare", "care" în loc de "ce"; "în cadrul" în loc de "în sânul"; "aceasta" în loc de "ea"), iar unele structuri sunt uşor modificate ("Moynier a reluat propunerea sa în cadrul Institutului" faţă de "Moynier a reluat propunerea sa la Institutul"; "din cadrul forţelor armate" faţă de "forţele armate pe mare").
Dumitru Diaconu, autorul lucrării "Curtea Penală Internaţională, Istorie şi Realitate", din care s-a inspirat Victor Ponta, a declarat că funcţia de magistrat pe care o deţine nu îi permite să facă niciun comentariu pe marginea acestui subiect, cu implicaţii politice.
"Sunt magistrat şi trebuie să respect un cod deontologic. Nu pot să fac niciun comentariu", a declarat pentru "Gândul" Dumitru Diaconu, doctor în drept şi judecător la Curtea de Apel Piteşti, secţia Penală. El a precizat că nu va depune vreo sesizare la Consiliul Naţional de Etică.
Marius Andruh, profesor la Universitatea din Bucureşti şi preşedintele Consiliului român pentru recunoaşterea diplomelor universitare, a declarat pentru revista Nature că "indiciile privind plagiatul sunt mai mult decât evidente".
Contactat de "Gândul" şi întrebat cum îşi argumentează acuzaţia, Marius Andruh a refuzat să facă vreun comentariu.
DEX defineşte plagiatul în felul următor: "acţiunea de a plagia; plagierea. Operă literară, artistică sau ştiinţifică a altcuiva, însuşită (integral sau parţial) şi reprezentată drept creaţie personală". O altă definiţie spune că "plagiatul este acţiunea cuiva de a prelua şi prezenta gândurile, scrierile sau alte creaţii ale unei persoane drept propriile sale produse" (Devlin, 2006, p. 58), iar în cei mai simpli termeni, plagiatul reprezintă "acţiunea de a prezenta munca altei persoane drept propria ta realizare" (Yeo, Chien, p. 188).
În sensul Legii nr. 206/2004, plagiatul este definit astfel: însuşirea ideilor, metodelor, procedurilor, tehnologiilor, rezultatelor sau textelor unei persoane, indiferent de calea prin care acestea au fost obţinute, prezentându-le drept creaţie personală.
Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii Bucureşti a publicat pe propriul site Ghidul împotriva plagiatului în care sunt menţionate definiţiile plagiatului. "În concluzie, din punct de vedere juridic, plagiatul este un «furt» de proprietate intelectuală, în cazul în care sunt luate pasaje din operele altora, şi o încercare de fraudă, în cazul în care sunt copiate propriile opere. Deşi din punct de vedere strict juridic noţiunea de «furt de proprietate intelectuală» este o sintagmă colocvială şi nicidecum juridică, pentru accentuarea gravităţii acestei acţiuni în Ghidul de faţă vom păstra formularea respectivă", se arată în ghidul menţionat.
Consiliul Naţional de Etică din cadrul Ministerului Educaţiei este instituţia care analizează cazurile de plagiat. Ordinul Nr.4393 din 08.06.2012 prevede că acest consiliu poate analiza un caz de plagiat dacă a fost depusă o sesizare sau prin autosesizare.
Această comisie emite un raport în care poate include sancţiuni, acest raport însă trebuie să fie avizat de Ministerul Educaţiei. Potrivit legii 206 din 27 mai 2004, Consiliul Naţional de Etică poate aplica următoarea sancţiune: art. 14. lit c) (legea 206/2004) retragerea şi/sau corectarea tuturor lucrărilor publicate prin încălcarea regulilor de bună conduită;
c) retragerea calităţii de conducător de doctorat sau a atestatului de abilitare;
d) retragerea titlului de doctor;
e) retragerea titlului didactic universitar sau a gradului de cercetare ori retrogradarea;
f) destituirea din funcţia de conducere din instituţia de învăţământ superior;
g) desfacerea disciplinară a contractului de muncă;
h) interzicerea, pentru o perioadă determinată, a accesului la finanţarea din fonduri publice destinată cercetării - (Legea nr. 1/2011 Legea Educaţiei Naţionale)
Ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, a declarat, marţi, că în cazul plagiatului de care este acuzat premierul Victor Ponta, Comisia de Etică nu se poate autosesiza, întrucât Ministerul Educaţiei nu are această competenţă, putând începe o analiză doar dacă primeşte o sesizare.
"Comisia de etică ar trebui să fie sesizată pentru a putea începe o analiză", a spus Liviu Pop.
În cazul fostului ministru al Educaţiei Ioan Mang, Liviu Pop a spus că prima şedinţă a Comisiei de Etică ar trebui să aibă loc joi, însă este posibil ca aceasta să mai fie amânată cu o săptămână.
Liviu Popa a mai spus că nu a schimbat criteriile Comisiei de Etică, ci doar organizarea şi funcţionarea ei, pentru mai multă eficienţă.
Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că va renunţa la titlul de doctor dacă se va stabili, de către comisia de specialitate de la Ministerul Educaţiei, că a greşit trecând la sfârşitul tezei de doctorat autorii din care a citat la bibliografie, şi nu în subsolul paginii.
"Mă prezint la comisia de specialitate de la Ministerul Educaţiei. Sunt gata să dau toate explicaţiile necesare. Sunt gata să răspund dacă trebuia să pun la subsolul paginii bibliografia", a spus Ponta.
El a spus că nu ştie care este sancţiunea pentru o astfel de greşeală şi a precizat că va întreba comisia de specialitate.
"O să întreb comisia. Sper să mă cheme. Pe Mang nu l-a chemat nimeni, şi parcă tot «Natura» l-a descoperit pe Mang. Aşa e: Funeriu - Natura. Dacă nu trebuia să trec la bibliografie, ci în josul paginii, sunt gata să-mi asum. Nu ştiu care e sancţiunea, o accept", a spus Ponta.
Întrebat dacă prin asumarea erorii are în vedere demisia, Ponta a replicat: "Demisia din funcţia de doctor?".
Întrebat dacă are de gând să demisioneze din funcţia de premier, aşa cum au făcut şi alţi demnitari străini acuzaţi de plagiat, Ponta a spus că va demisiona din această demnitate în momentul în care va face ceva împotriva intereselor României sau ale unei persoane.
Ponta a mai spus că oricând ar renunţa la titlul de doctor, dacă i se va cere de către comisia de specialitate, ca urmare a chestiunii privind bibliografia.
"Nu ţin la acest titlu. Nu am boala titlurilor. Titlul de doctor nu-mi aduce niciun beneficiu. Nu predau la facultate, nu primesc un leu în plus. Dacă e o problemă, nu ţin foarte mult. Până când preşedintele Băsescu nu a atras atenţia că sunt doctor în Drept, nu cred că m-aţi auzit făcând caz de această titulatură", a spus Ponta.
Premierul Victor Ponta l-a acuzat pe consilierul prezidenţial Daniel Funeriu că a mers la Munchen, unde s-a fi întâlnit cu reprezentantul revistei Nature, căruia i-ar fi transmis, în calitate de "sursă anonimă", acuzaţiile de plagiat la adresa sa.
Întrebat de unde ştie de deplasarea lui Funeriu la Munchen, Ponta a răspuns: "De unde are şi Traian Băsescu informaţii despre mine".
Ponta a spus că Funeriu "a executat un ordin" atunci când a plecat la Munchen şi a precizat că nu este supărat pe el.
Premierul Victor Ponta este acuzat de plagiat, conform revistei Nature, care susţine că a accesat documente prezentate de o persoană anonimă indicând faptul că mai mult de jumătate din teza sa de doctorat privind Curtea Penală Internaţională ar conţine texte copiate.
"Premierul Victor Ponta a fost acuzat că a copiat largi secţiuni ale tezei de doctorat în drept din 2003, fără a cita sursele bibliografice corespunzătoare. Dacă acuzaţiile se vor dovedi întemeiate, ar putea apărea presiuni publice pentru demisia lui Ponta, conform unor surse politice. În plus, acuzaţiile ridică noi dubii în legătură cu capacitatea Guvernului de combatere a corupţiei în învăţământul superior", scrie revista Nature.
Nature a accesat documente prezentate de o persoană anonimă care arată că mai mult de jumătate din lucrarea de doctorat de 432 de pagini scrisă de Ponta, privind funcţionarea Curţii Penale Internaţionale, ar conţine texte copiate. În plus, teza a fost republicată drept carte, cu foarte mici modificări, în 2004, şi constituie baza unei alte cărţi, din 2010, privind responsabilitatea în dreptul internaţional umanitar.
"Indiciile privind plagiatul sunt mai mult decât evidente", afirmă, pentru Nature, Marius Andruh, profesor la Universitatea din Bucureşti şi preşedintele Consiliului român pentru recunoaşterea diplomelor universitare.
Materialul publicat de revista Nature, scris de Quirin Schiermeier, nu este însoţit de dovezi privind acuzaţia de plagiat. Începând din 1999, Quirin Schiermeier a scris pentru revista Nature articole ştiinţifice şi despre politicile aferente acestui domeniu existente în Germania, în alte state ale Uniunii Europene, în estul Europei şi în fostul spaţiu sovietic.
Nature a relatat şi despre acuzaţiile de plagiat la adresa fostului ministru al Educaţiei în Cabinetul Ponta, Ioan Mang. Aceeaşi revistă publica în ianuarie 2011 un interviu cu fostul ministru al Educaţiei în Cabinetul Emil Boc, Daniel Funeriu.
Preşedintele Traian Băsescu a făcut referiri ironice, în câteva rânduri, săptămâna trecută, în legătură cu calitatea de doctor în drept a premierului Victor Ponta. Băsescu l-a criticat pe premierul Victor Ponta că nu l-a anunţat, măcar telefonic, înainte de şedinţa de Guvern, despre mutarea ICR de sub coordonarea şefului statului, afirmând că aceasta denotă o lipsă de respect, şi adăugând: "Când eşti doctor în drept, eşti tare. Dottore!".
Traian Băsescu a repetat de mai multe ori, într-o declaraţie de presă, că Victor Ponta are titlul de doctor în Drept, inclusiv în contextul în care sugera că acesta nu cunoaşte textele tratatelor europene, iar în final a spus că "acel puţin acid legat de doctor" a fost "un foarte mic drept la replică pentru toate atacurile".
PDL a cerut, pe 9 mai, demisia ministrului Educaţiei de atunci, Ioan Mang, "pentru faptul că întreaga operă pe care o are este un plagiat de duzină", după cum a declarat atunci preşedintele PDL, Emil Boc.
Boc a prezentat, într-o conferinţă de presă, un articol al actualului ministru al Educaţiei pe care acesta l-ar fi publicat în 2003 la Craiova şi care, conform PDL, reprezintă "în integralitate o copie a unui alt articol ştiinţific al unor autori japonezi".
În 15 mai, Ioan Mang şi-a dat demisia din funcţia de ministru al Educaţiei, conducerea ministerului fiind asigurată interimar de Liviu Pop.
Verificarea în cazul acuzaţiei de plagiat adusă lui Ioan Mang este făcută de Comisia de Etică de la Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică, sesizată, în 9 mai, de preşedintele Asociaţiei pentru Educaţie şi Cercetare EDU CER, Ştefan Vlaston.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO