- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (19.04.2017, 23:31)
- Cătălina Mănoiu
Traian Băsescu: Prin amendamentele la Legea graţierii propun îndepărtarea elementelor neconstituţionale
Preşedintele PMP Traian Băsescu a declarat, miercuri, că prin amendamentele depuse la Legea graţierii, care graţiază pedepsele de sub 10 ani şi reduc sentinţele pentru mamele condamnate pentru fapte fără violenţă, inclusiv pentru corupţie, şi-a propus eliminarea elementelor de neconstituţionalitate.
Urmărește
2281 afișări
Traian Băsescu : Prin amendamentele la Legea graţierii propun îndepărtarea elementelor neconstituţionale (Imagine: Alexandru Dobre/ Arhiva Mediafax Foto)
“Nu vreau să obţin nimic pentru mine, dar am privit relativ atent la laşitatea clasei politice. Mă refer la o lege a graţierii care face orice numai graţiere nu, are elemente de neconstitutionalitate. Efectele le vom vedea mai târziu. Ceea ce eu propun prin amendamentele depuse la legea graţierii: îndepărtarea elementelor de neconstituţionalitate”, a declarat preşedintele PMP, Traian Băsescu, într-o intervenţie telefonică la Digi 24.
Traian Băsescu a criticat faptul că sunt exceptate de la graţiere mamele care au în întreţinere un copil de până la 14 ani şi au făcut fapte de corupţie.
“Se propune graţierea mamelor care sunt însărcinate sau care au în întreţinere un copil de până la 14 ani cu motivaţia că trebuie sprijinit copilul să aibă mama lângă el, dar se exceptează mamele care au comis fapte de corupţie, aşa ceva nu e posibil ca şi copilul unei mame care a făcut fapte de corupţie ori e acuzată de abuz în serviciu sau luare de mită, are dreptul să aibă mama lângă el până la 14 ani, am convingerea că un astfel de articol va fi respins de CCR pentru că nu-i vorba de mamă, de dreptul copilului pe care vrem să-l ajutăm prin legea graţierii”, a spus fostul preşedinte al României.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LinkedIn Premium e acuzat că a partajat mesaje cu terți pentru a antrena modele de Inteligență Artificială. Cum se apără compania
-
Călin Georgescu: „Se discută ca, în cazul în care aş fi oprit, aş putea să iau legătura cu cineva din zona suveranistă şi să devin prim-ministru”
-
Daniel Fenechiu: Exclus ca Ilie Bolojan să dea înapoi în privinţa concedierilor
-
Trump va susţine un discurs la Forumul Economic Mondial de la Davos, temele fiind încă neclare
Traian Băsescu a afirmat că sunt negraţiate în forma actuală a legii fapte pentru care Codul penal sau Codul fiscal “dau variante de achitare”.
“De exemplu: violarea de domiciliu. Se face strict la reclamaţia părţii vătămate. Luăm prezumţia că un tată a intrat în casă. A făcut-o o singură dată, nu e recidivist, eu cred că poate fi graţiat mai ales că există posibilitatea ca mama să retragă plângerea şi atunci nu mai există fapta penală. Sau furt calificat, prevazut la art. 229. Furtul calificat, la lit B şi C, că împăcarea din art 229 din codul penal înlătură răspunderea penală. Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea penală a persoanei vătămate, deci nu sunt automatisme, e un şir de legi care permite înţelegerea părţilor pentru înlăturarea faptei penale. Cred că sunt fapte cu grad redus de pericol social atât timp cât însăşi legea dă dreptul la înţelegerea părţilor, nu văd de ce n-ar fi graţiate”, a mai spus Traian Băsescu.
Preşedintele PMP a propus ca indiferent de tipul de faptă care s-a comis şi a produs daune, fie că se încadrează sau nu la fapte de corupţie să se poată proceda la graţiere cu un angajament de a plăti despăgubirile timp de 3 ani.
“Avem problema recuperării daunelor din acte de corupţie. Legea prevede ca pot fi graţiaţi aceia care într-un fel sau altul au produs daune fără să fi fost la fapte de corupţie dacă acoperă daunele într un an. E o lege care se adresează strict celor bogaţi. Este oricum mai rezonabil decat un an, că dacă lăsăm doar un an şi nu includem toate categoriile de fapte care au produs daune, atunci iar avem un regim discriminatoriu pentru cei care au produs daune dintr-un tip sau altul de fapte”, a argumentat preşedintele PMP.
Traian Băsescu a afirmat că în amendamentele propuse a ţinut cont , în primul rând, că existat o perioadă de tranziţie, Codurile penale au intrat în vigoare în anul 2014 şi, în al doilea rând, că sunt excluse graţierile pentru fapte produse cu violenţă şi pentru persoanele care recidivează.
Citeşte şi: Dezbaterea proiectului legii graţierii a fost amânată pentru 11 aprilie. Executivul pregăteşte unele măsuri complementare
Citeşte şi: Mesajul prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene către senatorii României: Modificarea Codurilor penale trebuie să fie "transparentă". Ce spune legat de legea graţierii
Citește pe alephnews.ro: Donald Trump face schimbări în lume în a treia zi de mandat. Țările UE ar putea fi supuse unor tarife vamale din partea SUA
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cel mai mare iceberg din lume, A23a, se deplasează spre insula britanică Georgia de Sud. Cât de gravă este situația
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
CANCAN.RO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe