- Home
- Politic
- BUCUREŞTI , (15.06.2019, 21:33)
- Gabriela Antoniu
Ultimele evoluţii din Rep. Moldova | Ion Cristoiu: Comportamentul lui Iohannis, incalificabil. Ar trebui o comisie de anchetă
Jurnalistul Ion Cristoiu a declarat că ar trebuie constituită o comisie de anchetă referitoare la comportamentul lui Klaus Iohannis faţă de Republica Moldova, catalogând atitudinea şefului statului drept incalificabilă şi spunând că a fost vorba de o "subtilă trecere de partea lui Vlad Plahotniuc".
Urmărește
12480 afișări
Cristoiu: Comportamentul lui Iohannis faţă de Republica Moldova, incalificabil. Ar trebui o comisie
Jurnalistul Ion Cristoiu susţine că decizia înlăturării preşedintelui Partidului Democrat (PDM), Vlad Plahotniuc, de la putere din Republica Moldova a fost luată de Rusia, Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană.
"Răsturnarea de situaţie de la Chişinău confirmă o teză pe care eu o susţin încă de când s-a format noul Guvern, că acolo nu avem de-a face cu un proces politic normal, ci cu o lovitură năprasnică dată lui Plahotniuc de trei mari puteri, America, Rusia şi Uniunea Europeană, prin intermediul unui Guvern constituit special pentru a-l lovi pe Plahotniuc.
E un lucru de notorietate, bănuiesc că-l ştia şi Klaus Iohanis pentru că cei de la SIE nu aveau decât să acceseze site-urile moldoveneşti şi ar fi văzut că pe 3 iunie la Chişinău a fost o înaltă oficialitate din Departamentul de Stat, cum am tot zis, şi-a luat bilete de Chişinău comisarul UE pentru extindere şi vicepremierul rus specializat în Est şi cei trei au căzut la o înţelegere de scoatere din joc a lui Plahotniuc, după părerea mea şi de condamnare a lui, dar cel puţin de eliminare a lui din această ipostază de om care a capturat Republica Moldova.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Trump vrea războiul din Ucraina încheiat în următoarele 100 de zile şi îl avertizează pe Putin: O putem face pe calea uşoară sau pe calea grea - şi calea uşoară este întotdeauna mai bună
-
După anunţul lui Bolojan, şi şeful Camerei Deputaţilor anunţă reducerea a peste 200 de posturi
-
Kremlinul dezinformează: Operaţiune militară fictivă la graniţa României cu Ucraina
Au mers prima dată la Dodon, ruşii au fost cei care au condus delegaţia şi l-au convins, i-au spus că trebuie să facă un Guvern de coaliţie cu Maia Sandu, care e pro-occidentală, după asta reprezentantul SUA i-a dus pe ceilalţi doi la proamericana Maia Sandu şi i-au zis să facă acest Guvern", a declarat, pentru MEDIAFAX, Ion Cristoiu.
Ziaristul susţine că nu se poate vorbi de o influenţă a României în schimbarea politică care a avut loc în Republica Moldova
Citeşte şi: CCM anulează decizia prin care nu recunoştea Guvernul Maia Sandu şi cea privind dizolvarea Parlamentului/ Noul premier: Toţi cei responsabili pentru criză, inclusiv Plahotniuc, vor plăti
"Toată acestă figuraţie, gen Codruţa Kovesi, Maia Sandu, cred, presupun că Plahotniuc a cedat puterea, nu aşa cum spun trompetele Cotroceniului, în urma vizitei lui Aurescu, trimisul preşedintelui.
A cedat-o în urma unei întâlniri cu ambasadorul american, unde probabil i s-a promis imunitate în afară. După părerea ea, a fost o coaliţie, un task force constituit pentru ca Plahotniuc, prin PD, să cedeze puterea. Lucrurile nu vor merge mai departe, sigur se vor face comisii de anchetă, o să fie ca la noi, la DNA o să fie unii duşi în cătuşe, dar nu cred că vor face mai mult", a completat jurnalistul.
Ion Cristoiu s-a declarat surprins de faptul că nu au fost manifestaţii de susţinere în stradă a Guvernului Maia Sandu.
"Ce m-a surprins în toate aceste întâmplări a fost o bizarerie. Pun eu o întrebare de bun simţ. Unde este #rezist, care trebuia acum, când Maia, omul lor, Kovesi a lor, Barna a lor, a câştigat, văzând că nu i se dă voie, să iasă în stradă. Uitaţi că nu a ieşit nimeni. Aceşti oameni ai răsturnat, în urmă cu nişte timp, nişte alegeri, au creat un maidan.
Păi aceşti oameni era normal să iasă în apărarea Maiei Sandu. Asta mă face să cred că de fapt acolo, cele trei mari puteri nu au acţionat înpinse de un val popular. Că, dacă era val popular, Plahotniuc obţinea în februarie scor zero. Plahotniuc a deranjat interese ruseşti, apoi pe cele americane. Nu cred că asta a fost o dragoste de democraţie şi nici măcar o presiune populară", a mai spus jurnalistul.
Ion Cristoiu crede că s-ar impune o comisie parlamentară care să cerceteze comportamentul preşedintelui Klaus Iohannis, raportat la criza din Republica Moldova. Ziaristul a catalogat atitudinea şefului statului drept incalificabilă.
"Am cerut o comisie de anchetă parlamentară pentru că comportamentul preşedintelui României este incalificabil prin raportare la interesul naţional. Deci era limpede oricărui cititor de ziare, nu unui om informat de celebrul serviciu SIE sau de SRI, că pe 3 iunie s-au dus cei trei, că acordul spunea clar ceea ce spuneam, şi atunci era normal ca în ziua în care s-a format această coaliţie, Iohannis să iasă şi să sprijine direct, necondiţionat, noul guvern, ba chiar avea un interes electoral, să facă mare tărăboi cu statul capturat. să-l invoce pe Dragnea care putea să fie un fel de Plahotniuc.
În prima seară, Preşedinţia a dat un comunicat absolut iresponsabil şi anume a cerut ca părţile să se înţeleagă. S-a văzut acum că nu e vorba de nicio înţelegere. Asta a fost o subtilă trecere de partea lui Plahotniuc. Toţi cei care în România au susţinut că e nevoie de dialog sunt oamenii lui Plahotniuc pentru că nu se punea problema aşa.
După asta, a venit Meleşcanu cu un punct de vedere absolut aiuritor, care a spus că noi l-am contactat pe Plahotniuc, el e de acord cu Curtea Constituţională, am văzut acum ce a făcut Curtea. Între timp, cinci mari puteri au recunoscut noul Guvern, UE l-a recunoscut, normal era ca România să-l recunoască. România nu a recunoscut cred că nici azi Guvernul Maia. A doua zi, probabil sunat din cancelarii occidentale, a dat un comunicat MAE în care practic s-a lepădat de Plahotniuc şi Preşedinţia a tăcut", a declarat jurnalistul.
Crisoiu: „Normal ar fi să avem o comisie de anchetă parlamentară, dar domnul Barna a plecat, domnul Dragnea e încarcerat şi Viorica Dăncilă probabil face sarmale"
Afirmaţiile potrivit cărora vizia lui Bogdan Aurescu a rezolvat criza din Republica Moldova sunt unele ridicole, susţine Ion Cristoiu.
"A susţine că la Chişinău s-a rezolcat criza după vizita lui Aurescu poate ar fi aşa, dacă Aurescu e general SIE. Şi atunci, un general SIE s-a dus la colonelul SIE, că zic aşa, Plahotniuc să fi fost colonel SIE, că să plece, că i-a luat galoanele. Numa aşa se poate explica.
Dar ideea că acolo unde eşuaseră marile puteri, a venit Aurescu din România şi trimisul lui Iohannis şi Plahotniuc a zis gata , mă predau ....haideţi să fim normali. Singurul lucru este dacă nu cumva domnul ofiţer era ofiţer de-al nostru şi atunci a mai sperat într-un sprijin din partea noastră în sensul ăsta, din partea serviciilor secrete româneşti şi că Aurescu, în calitatea lui , mi se pare că e general, i-a spus gata, în sensul ăsta, da.
Dar în sensul că s-a dus trimisul lui Iohannis şi Plahotniuc a zis gata fug din ţară şi renunţ la putere înseamnă că chiar trebuie să fim tembeli. Dar să credeţi că omul ăsta a fugit din ţară, toţii şefii ăia au renunţat brusc pentru că s-a dus Aurescu, trimisul marelui Klaus Iohannis, înseamnă că suntem gazeta de perete a Cotroceniului şi una proastă. Normal ar fi să avem o comisie de anchetă parlamentară, dar domnul Barna a plecat, domnul Dragnea e încarcerat şi Viorica Dăncilă probabil face sarmale", a conchis jurnalistul.
Preşedintele Partidului Democrat din Republica Moldova (PDM), Vlad Plahotniuc, a părăsit ţara pentru câteva zile pentru a-şi întâlni familia, se arată într-un comunicat de presă al formaţiunii, citat de portalul de ştiri Unimedia.
Curtea Constituţională a Republicii Moldova a anunţat sâmbătă, în cadrul unei şedinţe extraordinare, că a anulat mai multe decizii luate în perioada 7-9 iunie, printre care se numără şi cea privind dizolvarea Parlamentului, dar şi cea prin care nu recunoştea Guvernul Maia Sandu.
Citește pe alephnews.ro: Trump îl amenință pe Putin: „O putem rezolva pe calea ușoară … sau pe cea grea”. Cum vrea președintele să oprească războiul din Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Iohannis: Salut ultimele evoluţii care vor contribui la ieşirea din criză a Republicii Moldova
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe