Ultimul raport GRECO: România, evaluată „satisfăcător”

GRECO evaluează „satisfăcător” progresele înregistrate de România în punerea în aplicare a recomandărilor de prevenire a corupţiei în ceea ce priveşte parlamentarii, judecătorii şi procurorii, potrivit ultimului raport, transmis joi. Opt din 13 cerinţe au fost îndeplinite.

Urmărește
314 afișări
Imaginea articolului Ultimul raport GRECO: România, evaluată „satisfăcător”

Ultimul raport GRECO: România, evaluată „satisfăcător”

Grupul de state împotriva corupţiei al Consiliului Europei (GRECO) a publicat joi un raport privind România care evaluează progresele înregistrate în punerea în aplicare a recomandărilor adresate ţării în cadrul Raportului de evaluare din runda a patra din 2015 privind prevenirea corupţiei în ceea ce îi priveşte pe deputaţi, judecători şi procurori şi în cadrul procedurii ad hoc prevăzute la articolul 34 introdus în 2018 pentru a răspunde preocupărilor generate de o serie de reforme judiciare în 2017.

GRECO concluzionează că „România a pus în aplicare în mod satisfăcător sau a tratat într-un mod satisfăcător opt din cele treisprezece recomandări cuprinse în Raportul de evaluare din runda a patra şi toate recomandările din Raportul de urmărire a procedurii ad hoc (articolul 34)”.

Cele cinci recomandări care nu sunt încă îndeplinite sunt legate de conflictul de interese în rândul parlamentarilor şi lipsa transparenţei în procesul legislativ. În privinţa independenţei parchetelor, cerinţa a fost „parţial implementată”

GRECO invită România să pună în aplicare recomandările rămase în cursul următoarelor 12 luni.

În conformitate cu articolul 31 revizuit alineatul (9) din Regulamentul său de procedură, GRECO solicită şefului delegaţiei României să prezinte informaţii suplimentare cu privire la punerea în aplicare a tuturor recomandărilor până la 30 iunie 2025.

Grupul de state împotriva corupţiei (GRECO) este un organism al Consiliului Europei care îşi propune să îmbunătăţească capacitatea membrilor săi de a lupta împotriva corupţiei prin monitorizarea conformităţii acestora cu standardele anticorupţie. Acesta ajută statele să identifice deficienţele din politicile naţionale anticorupţie, stimulând reformele legislative, instituţionale şi practice necesare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici