Un europarlamentar PSD se simte jignit de investigaţia pornită de Parlamentul European: E inacceptabil ca România să fie discriminată

Eurodeputatul PSD, Claudia Ţapardel, a afirmat că este "scandalos" faptul că, în şedinţa de luni a Comisiei LIBE din Parlamentul European, nu se mai dezbat protocoalele secrete şi efectele lor asupra justiţiei şi că tema principală este statul de drept în România.

Urmărește
3487 afișări
Imaginea articolului Un europarlamentar PSD se simte jignit de investigaţia pornită de Parlamentul European: E inacceptabil ca România să fie discriminată

Europarlamentar PSD se simte jignit de investigaţia pornită de Parlamentul European: E inacceptabil ca România să fie discriminată

"În calitate de europarlamentar al României, îmi exprim nemulţumirea faţă de presiunea uriaşă care se face asupra ţării noastre, prin cele două dezbateri legate de România într-o singură săptămână. Este o situaţie fără precedent care, din păcate, nu face decât să lovească în imaginea României pe plan extern. Este scandalos ce se întâmplă în Comisia LIBE, acolo unde iniţial trebuia să aibă loc o dezbatere, de altfel necesară, despre protocoalele secrete şi efectele acestora în justiţia din România. În câteva ore, totul a fost schimbat, urmând ca membrii Comisiei Libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne din Parlamentul European să discute, în prezenţa prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, situaţia din România dar din perspectiva independenţei justiţiei şi respectării statului de drept. Iar totul se face fără ca reprezentanţii instituţiilor de la Bucureşti să fie invitaţi pentru a prezenta poziţia ţării noastre", a declarat eurodeputatul PSD, Claudia Ţapardel, într-un comunicat de presă remis luni MEDIAFAX.

Aceasta a adăugat că dezbaterea din plenul Parlamentului European, în prezenţa premierului Viorica Dăncilă, ar fi fost normală dacă s-ar fi axat pe teme ca viitorul UE şi proiectele foarte importante legate de preluarea de către România a Preşedinţiei Rotative a Consiliului UE.

"Felul în care cele două dezbateri au fost programate, tematica abordată, arată foarte clar că România este discriminată la nivelul Uniunii Europene şi, în niciun caz, nu este o dovadă de unitate la nivel european, mai ales că viitorul UE este şi aşa extrem de încercat de numeroase provocări", a completat Ţapardel.

Europarlamentarul PSD vorbeşte şi despre contextul politic în care se desfăşoară toate aceste acţiuni împotriva României şi actorii politici implicaţi. Claudia Ţapardel îl nominalizează ca "vârf de lance" pe Manfred Weber, liderul grupului PPE din Parlamentul European, care "este în plină campanie electorală şi aspiră să îi ia locul lui Jean-Claude Juncker în fruntea Comisiei Europene, fiind susţinut puternic de cancelarul german, Angela Merkel".

"Este un joc murdar înainte de alegeri, în care fiecare îşi vede strict interesul personal şi este dispus să facă orice pentru voturi, iar cel mai bun exemplu aici este liderul popularilor europeni, Manfred Weber, care conduce această ofensivă împotriva României. De asemenea, este un atac sistematic la adresa Guvernului social-democrat de la Bucureşti, ales în mod legitim, dar şi un atac concertat asupra social-democraţiei europene în contextul în care majoritatea guvernelor social-democrate din Uniunea Europeană se confruntă cu astfel de atacuri din partea adversarilor politici", a explicat europarlamentarul social-democrat.

Eurodeputatul PSD susţine că este vorba de rea credinţă, în condiţiile în care premierul Viorica Dăncilă, dar şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, au prezentat zilele trecute la Bruxelles, în cadrul întâlnirilor cu oficiali europeni de prim rang, situaţia reală din România, acolo unde independenţa justiţiei şi statul de drept sunt respectate cu stricteţe.

"Este o campanie de defăimare a României, la care iau parte politicieni europeni, aflaţi în propriile campanii de imagine, împreună cu o parte a europarlamentarilor români. Este regretabil că unii colegi români contribuie activ şi sunt de acord cu felul în care imaginea României este distrusă pe plan extern pentru nişte interese politice mărunte şi de moment", a conchis Ţapardel.

Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) din Parlamentul European se reuneşte, luni seară, la Strasbourg, într-o „şedinţă extraordinară” pe tema situaţiei din România, înaintea dezbaterii din plenul PE referitoare la protestele din 10 august şi statul de drept.

Dezbaterile din comisia LIBE se vor fundamenta, pe de-o parte, pe Raportul Comisiei Europene din data de 15 noiembrie 2017 privind progresele înregistrate în România în cadrul Mecanismului de cooperare şi de verificare (MCV).

Al doilea punct de referinţă din Comisia LIBE, la dezbaterea despre România, va fi Opinia preliminară a Comisiei de la Veneţia, din 13 iulie 2018, cu privire la modificarea în Parlament a legilor justiţiei - Legea 303/2004 privind statutul magistraţilor, Legea 304/2004 privind organizarea judiciară şi Legea 317/2004 privind CSM.

Pe 3 octombrie va avea loc în plenul Parlamentul European o dezbatere pe marginea protestelor violente din 10 august şi a statutului de drept în România, discuţie la care cutuma europeană prevede invitarea premierului ţării respective, în acest caz Viorica Dăncilă.

Surse europene au precizat pentru MEDIAFAX că în a doua săptămână a lunii octombrie, preşedintele Klaus Iohannis va susţine un discurs despre viitorul Uniunii Europene, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg e programat Iohannis să susţină un discurs. Acesta este şi motivul deciziei PE de a amâna adoptarea rezoluţiei, au adăugat sursele citate.

Premierul Viorica Dăncilă a efectuat, marţi şi miercuri, o vizită la Bruxelles unde s-a întâlnit şi a discutat cu liderii grupurilor partidelor politice din Parlamentul European Şeful Executivului a participat, miercuri la Bruxelles, la reuniunea grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, premierul discutând cu aceştia despre protestele din 10 august şi reforma în domeniul justiţiei în România, potrivit Guvernului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici