- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (31.08.2017, 07:50)
- Liviu Dadacus
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
USR: Tudose e „premierul libelulă”. Minte că nu se poate exploata la Roşia Montană din cauza UNESCO
Senatorul USR Vlad Alexandrescu a declarat, miercuri, că asocierea, de către premierului Mihai Tudose, a clasării UNESCO cu imposibilitatea exploatării aurifere la Roşia Montană reprezintă o minciună, el apreciind că acesta ar trebui poreclit „premierul libelulă” din cauza declaraţiilor sale.
Urmărește
924 afișări
USR: Tudose e „premierul libelulă”. Minte că nu se poate exploata la Roşia Montană din cauza UNESCO
„Am avut un sentiment de halucinaţie când am văzut declaraţiile premierului Tudose, care ne-a acuzat că noi am văzut o libelulă acolo la Roşia Montană şi că, dacă am fi lăsat libelula în ţară, ar fi putut să vină nişte domni să declare că libelula a murit şi că nu a lăsat urmaşi, că au fost câţiva tehnocraţi care au dus libelula la Paris, la UNESCO, şi de acolo e mai greu să o scoatem. Acestea au fost declaraţiile premierului Tudose”, a spus Alexandrescu, într-o conferinţă de presă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Nicuşor Dan, uimit de rezultatul alegerilor: Vreau să înţeleg mecanismul
-
Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
El a arătat că i se pare halucinant ca un partid ca PSD, care susţine că apără identitatea României şi a denumit un minister ca fiind al „Culturii şi Identităţii Naţionale”, tratează patrimoniul cultural minier de la Roşia Montană în „termenii unei libelule”.
„Cred că are să rămână porecla acestui premier – premierul libelulă. Libelula rimează cu celula şi cred că probabil această libelulă e făcută să zboare ca să uităm practic această reformă, această deviaţie a Justiţiei care ar trebui să-i scape de celulă pe cei îndrituiţi să ajungă acolo”, a spus Alexandrescu.
El a precizat că Roşia Montană a fost integrată în lista monumentelor istorice de categorie A din decembrie 2015, iar ulterior a fost înaintat acest dosar pe lista indicativă pentru UNESCO, dosarul fiind depus de Corina Şuteu, în guvernarea Cioloş.
„Faptul că premierul României consideră că libelula ar trebui adusă înapoi în ţară pentru a fi omorâtă aici şi pentru a nu mai lăsa urmaşi mi se pare o gândire primitivă, de tip comunist, de tip ceauşist, în sensul în care în ţară ne permitem să facem lucruri pe care în străinătate nu le putem recunoaşte. Această declaraţie aduce România cu 20 de ani înapoi şi, în calitate de fost ministru al Culturii şi de senator USR, mă simt dator să avetizez opinia publică că este un derapaj de discurs şi de gândire foarte periculoase, care afectează credibilitatea României. Dacă noi retragem acum dosarul Roşia Montană ne pierdem orice credibilitate”, a susţinut Alexandrescu.
El a precizat că adevărata miză a clasării siturilor româneşti în patrimoniul mondial ţine de monitorizarea atentă la nivel internaţional, ori acesta ar fi lucrul de care Guvernul Tudose se teme.
„Exploatări aurifere la Roşia Montană s-au făcut de acum 2000 de ani, nu trebuie să aştepte guvernul Tudose. O exploatare cu cianuri care ar distruge complet patrimoniul ar fi imposibilă. Faptul că situl ar fi clasat la UNESCO nu adaugă nimic faţă de clasarea pe care noi am dat-o de categorie A a listei naţionale a monumentelor istorice. Avem legislaţie naţională, ea e suficientă pentru a îngrădi exploatarea astfel încât să respecte patrimoniul”, adăugat senatorul USR.
El a susţinut, în context, că a asocia clasarea UNESCO cu imposibilitatea exploatării aurifere este o minciună. „Clasarea UNESCO nu aduce un grad legal suplimentar de protecţie, ci doar monitorizează protecţia pe care, legal, autorităţile române sunt obligate să o dea patrimoniului istoric”, a subliniat Alexandrescu.
Premierul Mihai Tudose a afirmat, marţi seara, la România TV, că există posibilitatea ca România să nu mai poată exploata resursele minerale din zona Roşia Montană, în cazul în care UNESCO va finaliza procedura de declarare ca arie naturală protejată, procedură iniţiată de către guvernul Cioloş.
”Poate îl întrebaţi şi pe dl Cioloş de ce în ianuarie, înainte să plece, toată zona a declarat-o arie protejată natural şi a trimis hârtiile pe la UNESCO. Adică nu mai sapi o gropiţă acolo nici să sapi după râme, că e arie protejată. De ce a făcut-o, nu ştiu”, a spus Tudose.
Potrivit premierului, anularea la UNESCO a procedurii iniţiate de către guvernul Cioloş este dificilă. ”E greu până te acceptă, dar după ce te-au acceptat, e aproape imposibil să te retragi”, a explicat Tudose.
”Vom încerca să retragem, să scriem că nu ne mai menţinem punctul de vedere, punându-ne într-o situaţie absolut ciudată faţă de organele internaţionale de profil. Dacă lucrurile rămân definitive, s-a închis. Acolo sunt zăcămintele noastre. Putea să o declare protejată pe la noi prin casă, iar noi o protejam, noi o deprotejam – puteam să spunem că acolo trăieşte ultima specie de libelulă şi apoi constatam că libelula nu mai e şi nu a lăsat moştenitori. Nu cred în coincidenţe”, a mai spus Mihai Tudose.
Citeşte şi: Tudose susţine că este posibil ca România să nu mai poată exploata zăcămintele de la Roşia Montană
Citeşte şi: Reprezentant al minei Roşia Montană: Tăriceanu a stat la rând ca orice turist pentru a vizita muzeul
Citeşte şi: USR: Miza PSD e aducerea Justiţiei la pixul lui Dragnea; depunem moţiune simplă împotriva lui Toader
Citeşte şi: Iulian Offenberg a fost desemnat preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale
Citeşte şi: Comisia Europeană: Suntem surprinşi de afirmaţiile că legile justiţiei ar fi sprijinite de către CE
Citeşte şi: Comisia Naţională de Prognoză a primit atribuţii noi, de fundamentare a măsurilor luate de Guvern
Citeşte şi: Experienţele premierului Tudose cu băncile: A avut în 2016 un cont de 100.000 de lei, cu card, deschis la Raiffeisen Bank
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe