Vâlcov, despre OMV şi Legea off-shore: Nu se mai acceptă un şantaj la statul român/ Este o posbilitate mare ca gazul românesc să ajungă în mâinile ruşilor

Consilierul de stat al premierului pe probleme economice, Darius Vâlcov, a declarat marţi că statul român nu mai acceptă „un şantaj” şi că nu este corect ca numai OMV să câştige din Legea off-shore, acuzându-l şi pe preşedintele Klaus Iohannis că le ţine partea austriecilor.

Urmărește
1654 afișări
Imaginea articolului Vâlcov, despre OMV şi Legea off-shore: Nu se mai acceptă un şantaj la statul român/ Este o posbilitate mare ca gazul românesc să ajungă în mâinile ruşilor

Vâlcov, despre OMV şi Legea off-shore: Nu se mai acceptă un şantaj la statul român

„Anul trecut, OMV a avut un profit de 2,6 miliarde de lei. Asemenea profituri numai pe partea de OMV. Trebuie discutate aceste lucruri şi nu se mai acceptă un şantaj la statul român. Doar statul austriac să câştige de fiecare dată? S-a putut o dată, acum nu se mai poate”, a spus Vâlcov, la DeCeNews Live.

„Piaţa de capital mondială şi informaţiile pe surse spun că Gazprom este posibil sa fie actionar majoritar în OMV. Nu avem certitudine, dar este o posbilitate mare ca gazul românesc să ajungă în mâinile ruşilor. O soluţie este să venim să reparăm în continuare aceste lucruri”, a mai spus Vâlcov.

„Am participat la două întâlniri cu cei care vor să exploateze în Marea Neagră şi am făcut două propuneri. Iar la discuţiile purtate cu acestea le-am spus aşa: în toate celelate ţări, când faci afaceri, toţi trebuie să iasă în situaţie de win-win - şi statul, dar şi dumneavoastră, pentru că riscaţi şi faceţi o investiţie care vă va aduce şi bani şi este normal ca un risc mai mare să vă aducă venituri mai mari”, a mai spus oficialul.

În celelalte state ale lumii, între 40% şi 50% din venituri rămân statului, iar între 50% şi 60% rămân partenerului privat. „Ţinând cont că nu vorbim de o sumă foarte mare, dar pentru România este o sumă mare (peste 100 de miliarde de eruo), dar vorbim de investiţii de 2,5 miliarde de euro. Şi trebuie să luăm de bun ce zic companiile, pentru că de exemplu companii precum Exxon are baza în Bahamas şi noi nu putem verifica acolo, pentru că nu avem schimb de informaţii cu Bahamas. Haideţi să stabilim un nivel de 25, dar lăsăm legile în vigoare”, a mai menţionat Vâlcov.

Potrivit consilierului de stat, „dacă taxele şi tot ce trebuie să plătiţi statului român depăşesc 25%, noi ne oprim acolo. Adică orice s-ar întâmpla să nu depăşiţi 25% faţă de alte ţări cu 40% mi s-a părut o ofertă bună. A fost refuzată. S-a mers pe ideea că trebuie să se plăteacă redevenţa actuală, adică între 3 şi 3,5%. Actuala redevenţă sună bine public, 13,5%, dar dacă ne întoarcem în 2001-2017, OMV-ul a plătit o redevenţă de 5,5%. Ei, atunci degeaba aruncăm acest 13,5% în faţă şi spunem că noi suntem mulţumiţi, dar dacă se poate să plătim deloc şi ne luăm noi riscurile, iar statul român să fie fericit că poate tranzităm pe aici doar gazele - ei, nu se poate aşa. Trebuie să rămână măcar 50% pe piaţa din România - asta a fost propunerea preşedintelui PSD, Liviu Dragnea”.

„Iar dacă ne întoarcem, recent, pe 8 ianuarie, CEO-ul de la OMV are o întâlnire cu Iohannis. Nu ştiu ce au discutat, pentru că dl Iohannis nu face publice astfel de date. În iulie, Parlamentul adoptă legea şi pune acei 6,3 miliarde capac şi cei 50% din tranzacţionare să rămână în România. Apoi, în august, preşedintele respinge. Ieri un austriac vine şi spune că sunt probleme mari în România. Păi, sunt: România nu va mai vinde gazul pe gratis!”, a mai spus Darius Vâlcov.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici