- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (07.02.2017, 11:59)
- Gabriel Pecheanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Iohannis, discurs în Parlament în absenţa PSD: "Retragerea ordonanţei 13 şi eventual demiterea chinuită a unui ministru este prea puţin. Alegeri anticipate sunt prea mult". Avertismentul dat PSD
Preşedintele Klaus Iohannis s-a adresat Parlamentului marţi, de la ora 12.00, aşa cum solicitase. Preşedintele Klaus Iohannis a fost întâmpinat marţi, la sosirea la Parlament, de către doi vicepreşedinţi ai Camerelor aparţinând opoziţiei, Cătălin Predoiu (PNL- Camera Deputaţilor), respectiv Mihai Goţiu (USR-Senat) şi nu cum este cutuma, de preşedinţii celor două camere: Dragnea şi Tăriceanu.
Urmărește
29416 afișări
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că, în actuala criză, retragerea OUG 13 şi "eventuala demitere chinuită a unui ministru" este prea puţin şi alegerile anticipate sunt "prea mult".
Preşedintele le-a spus parlamentarilor: "aţi câştigat acum, guvernaţi!" şi a spus că România are nevoie de un guvern puternic, "care lucrează transparent, predictibil şi nu noaptea, pe furiş".
După acest moment, parlamentarii PSD au părăsit sala. "Aţi obosit deja? Ghinion", a spus preşedintele.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Preşedintele a mai spus că, dacă PSD nu rezolvă actuala criză, va convoca consultări la Cotroceni pentru găsirea unor soluţii.
Anterior, preşedintele a comentat şi absenţa membrilor Executivului: "guvernul e ocupat...la ei am fost deja".
"Ne dorim ca României să-i meargă mai bine, dar suntem în plină criză (...) naţiunea e în alertă, vie şi foarte nemulţumită (...) guvernul a promis ceva, s-a apucat de altceva (...) prima grijă a fost să vă ocupaţi de dosarele penalilor", a remarcat preşedintele.
Iohannis, despre PSD: O ciudată strategie de tip kamikaze, în coliziune cu o parte a societăţii
Preşedintele Klaus Iohannis a spus marţi, în plenul Parlamentului, că Partidul Social Democrat trebuie să vină cu o soluţie pentru rezolvarea problemei generate de OUG de modificare a Codurilor Penale
"Sute de mii de români protestează în stradă. Naţiunea e în alertă, e vie, e atentă şi e foarte nemulţumită. O importantă realizare sociologică realizată în ultimele 3 zile, arată că aproape 80% dintre români consideră că ţara merge în direcţia greşită”, a spus preşedintele.
Mai mult, Iohannis a ţinut să sublinieze că îi felicită pe cei care au participat la proteste.
”Imaginea aceea splendidă din Piaţa Victoriei cu telefoanele iluminate, cred că o ştiţi cu toţii. Iată, când politicienii au încercat să ducă democraţia în coridoarele întunecate, românii au ieşit în stradă şi au readus lumina în procesul democratic. Democraţia trebuie ţinută vie, democraţia trebuie apărată zi de zi, revigorată! Democraţia nu este niciodată de la sine înţeleasă şi pentru multă democraţie este nevoie de multă educaţie, şi îi felicit pe părinţii care şi-au dus copiii în Piaţa Victoriei pentru o lecţie autentică de democraţie!”, a mai spus Iohannis.
"Cu o ciudată strategie de tip kamikaze, a intrat în coliziune frontală cu o parte însemnată a societăţii româneşti. A promis în campanie ceva şi în primele zile s-a apucat de altceva. Pofta ce aţi poftit, grija ce aţi avut-o, se pare că nu a fost cea declarată în campanie. Nu prosperitatea poporului român a fost prima prioritate. Grija primă a fost să vă ocupaţi de dosarele penalilor şi românii sunt indignaţi şi revoltaţi. Asta e situaţia, unii mulţumiţi, unii nemulţumiţi", a mai spus Iohannis.
Şeful statului a arătat că o soluţie pentru rezolvarea crizei trebuie să vină din partea majorităţii parlamentare.
"Ce facem? Care sunt soluţiile? Care este marja de manevră pentru a iesi din acest impas? Retragerea ordonanţei 13 şi eventual retragerea chinuită a unui ministru este, cu certitudine, prea puţin. Alegeri anticipate sunt, în această fază, prea mult. Asta este marja de manevră. Cine trebuie să vină cu soluţia? Păi cine a creat problema, PSD-ul", le-a transmis Iohannis parlamentarilor.
Avertismentul dat PSD. Iohannis, către majoritatea parlamentară: Aţi câştigat, acum guvernaţi şi legiferaţi, dar nu oricum!
Preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis, marţi, parlamentarilor puterii, că ţara are nevoie de un Executiv transparent, care guvernează "la lumina zilei", nu "pe furiş".
"Preşedinţii celor două Camere (...)încearcă să acrediteze în spaţiul public ideea că eu nu aş digera rezultatul votului şi că eu aş încerca să fac ceva ca să întorc acest rezultat, şi afirmă în spaţiul public că aş dori răsturnarea guvernului legitim. Nu! Fals! Aţi câştigat, acum guvernaţi şi legiferaţi, dar nu oricum! Nu oricum! România are nevoie de un guvern puternic, nu de un guvern care cu sfială execută ordinele de la partid. România are nevoie de un guvern care lucrează transparent, care guvernează predictibil, la lumina zilei, nu noaptea, pe furiş. Legiferaţi pentru România, daţi legi bune pentru România, nu pentru un grup de politicieni cu probleme! Conduceţi, cei care aţi câştigat alegerile, dar conduceţi responsabil”, a transmis preşedintele în plenul Parlamentului.
Şeful statului a făcut referire la aşteptările românilor, dar şi la cele ale partenerilor internaţionali ai ţării.
"Sunt mari aşteptări din partea societăţii. Lumea v-a votat, fiindcă v-a crezut. Ce aţi promis, faceţi! Sunt mari aşteptări din partea mediului economic. E nevoie de o guvernare şi de o legiferare transparentă, predictibilă, sustenabilă. Nu vă bateţi joc de România! Suntem într-o situaţie macroeconomică foarte bună. Nu puneţi România în dificultate! Păstraţi trendul ascendent! Păstraţi creşterea economică! Sunt aşteptări mari de la partenerii noştri internaţionali. România este o ţară stabilă, puternică în regiune. Am luptat, am legiferat şi am guvernat timp de mulţi ani în aşa fel încât România să devină parte puternică din NATO, din Uniunea Europeană. Lumea are mari aşteptări de la noi. Să nu-i dezamăgim!", a spus Iohannis.
Soluţiile ar trebui, în opinia preşedintelui, să vină din partea Partidului Social Democrat.
Discursul preşedintelui Iohannis:
- Mulţumesc, dle preşedinte al Senatului, dle preşedinte al Camerei Deputaţilor, doamnelor şi domnilor parlamentari, doamnelor şi domnilor musafiri. M-aş fi adresat şi Guvernului dar este ocupat, dar nu-i băi. La ei am fost deja. Sunteţi un nou Parlament şi mă bucur, chiar mă bucur mult că aţi avut răbdare să staţi în sala să mă aşteptaţi şi ăa mulţumesc pentru primirea foarte frumoasă.
- Noilor parlamentari şi vechilor parlamentari va doresc deopotrivă succes şi un mandat plin de realizări. Aş fi vrut astăzi în condiţii normale la început de mandat să vă vorbesc despre lucruri importante pentru România. Aş fi putut să va vorbesc despre centenar. În 2018 vom sărbători 100 de ani de când există statul român mondern. Aş fi putut să vorbesc poate despre proiectul de ţară.
- Cu toţii, şi dvs şi dvs, ne dorim în definitiv o Românie puternică şi prosperă. Cu toţii ne dorim că României să-i meargă mai bine, dar vremurile nu sunt obişnuite şi suntem în plină criză. Sute de mii de români protestează în stradă. Naţiunea e în alertă, e vie, e atentă şi e foarte nemulţumită. O importantă cercetare sociologică realizată în ultimele zile arată că aproape 80% dintre români consideră că ţară merge în direcţia greşită.
- Doamnelor şi domnilor, cum s-a ajuns aici la numai o luna după alegeri? În 11 decembrie, PSD a reputat o mare victorie, dar după aceea? Doamnelor şi domnilor, după aceea, cu o ciudată strategie tip kamikaze, a intrat în coliziune frontală cu o parte însemnată a societăţii româneşti, a promis în campanie ceva şi în primele zile s-a apucat de altceva. Pohta ce-aţi pohtit, grijă ce-aţi avut-o, se vede că nu a fost cea declarată în campanie, nu prosperitatea poporului român a fost prima prioritate, grija primă a fost să va ocupaţi de dosarele penalilor şi românii sunt indignaţi şi revoltaţi.
- Asta e situaţia. Unii mulţumiţi unii nemulţumiţi, ce facem, dragilor? Care sunt soluţiile, care este marja de manevră pentru a ieşi din acest impas? Retragerea Ordonanţei 13 şi eventual demiterea chinuită a unui ministru este cu certitudine prea puţin.
- Alegeri anticipate, însă, sunt în această faza prea mult. Asta este marja de manevră. Cine trebuie să vină cu soluţia? Păi în mod natural cel care a creat problema, PSD-ul.
- Aţi obosit deja? Ghinion!
- Preşedinţii celor două Camere, care nu ştiu au rămas (în plenul Parlamentului-n.r.) încearcă să acrediteze în spaţiul public ideea că eu nu aş digera rezultatul votului şi că eu aş încerca să fac ceva că să întorc acest rezultat. Cică afirmă în spaţiul public că aş dori răsturnarea guvernului legitim. Nu. Fals.
- Aţi câştigat, acum legiferaţi, guvernaţi, dar nu oricum. România are nevoie de un guvern puternic, nu de un guvern care cu sfială execută ordinele de la partid. România are nevoie de un guvern care lucrează transparent, care guvernează predictibil, la lumina zilei, nu noaptea pe furiş.
- Legiferaţi pentru România, daţi legi bune pentru România, nu pentru un grup de politicieni cu probleme. Conduceţi cei care aţi câştigat alegerile, dar conduceţi responsabil, sunt mari aşteptări din partea societăţii. Lumea v-a votat fiindcă v-a crezut, ce-aţi promis, faceţi. Sunt mari aşteptaţi din partea mediului economic. E nevoie de o guvernare şi de o legiferare transparenţă, predictibilă, sustenabilă. Nu va bateţi joc de România, suntem într-o situaţie macroeconomică foarte bună. Nu puneţi România în dificultate. Păstraţi trendul ascendent, păstraţi creşterea economică. Sunt aşteptări mari de la partenerii noştri internaţionali. România este o ţară puternică în regiune. Am luptat, am legiferat şi am guvernat timp de mulţi ani în aşa fel încât România să devină parte puternica din NATO, din UE. Lumea are mari aşteptări de la noi, să nu-i dezamăgim.
- Dacă PSD care a creat această criză, nu o rezolvă urgent, voi convoca în virtutea atribuţiilor de presedinte, consultări la Palatul Cotroceni pentru a vedea care sunt soluţiile posibile.
- Ce fel de naţiune vrem să fim? Vrem să fim o naţiune puternică, prosperă, o naţiune care îşi construieşte un stat de drept şi-l respectă, care se poate mândri cu o justiţie independenţa, o naţiune unde autorităţile colaborează loial, cu Parlament puternic? O naţiune cu guvern performant, sau vrem să fim o naţiune slabă, dispreţuită care pune totul în joc pentru a-i salva pe câţiva din situaţii dificile. Merită România acest sacrificiu? Acesta este scopul referendumului. O naţiune puternică cu politicieni integri şi credibili în vârful statulului, asta îmi doresc eu pentru România şi asta cred îşi doresc românii. Asta este întrebarea, ce fel de naţiune vrem să fim şi pentru a afla realmente dorinţa suverană a poporului român voi convoca acest referendum. Aştept de la Parlament răspunsul la solicitarea mea. Imediat după primirea răspunsului, voi convoca referendumul.
- Probabil aţi urmărit imaginile de la demonstraţiile care au avut loc în ultimele zile. Cea mai mare în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, dar şi în multe alte localităţi din România, din străinătate, au fost demonstraţii ample în localităţi unde n-a fost nicio demonstraţie la Revoluţie. Incredibil. Imaginea aceea splendidă din Piaţă Victoriei cu telefoanele iluminate, iată când politicienii au încercat să ducă democraţia în coridoarele întunecate, români iau ieşit în stradă şi au readus lumina în procesul democratic. Democraţia trebuie ţinută vie, apărată zi de zi, revigorată, democraţia nu este niciodată de la sine înţeleasă şi pentru multă democraţie este nevoie de multă educaţie şi îi felicit pe părinţii care şi-au dus copiii în Piaţa Victoriei pentru o lecţie autentică de democraţie.
- Să păstrăm aşadar democraţia vie şi ţară curată la propriu şi la figurat pentru generaţiile care vin după noi, pentru viitorul României.
Citeşte şi: Dacian Coloş, despre modificarea Codului penal de către Guvernul său: Nu am avut "elefanţi" ascunşi
Citeşte şi: Preşedintele Klaus Iohannis va adresa, marţi, un mesaj Parlamentului cu privire la modificările legislaţiei penale
Citeşte şi: Traian Băsescu, mesaj pentru soţia premierului: "Fiţi bărbată, doamna Grindeanu! Dacă aveţi nevoie de curaj, sunaţi-o pe Maria"
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:26
Ciolacu: În acest moment avem o coaliţie majoritară în Parlamentul României
-
astăzi, 16:20