Voiculescu i-a scris lui Boc, recomandând un calendar pentru impozitarea suplimentară a averilor mari

Preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, i-a adresat o scrisoare premierului Emil Boc, în care precizează că susţine "fără rezerve" iniţiativa Guvernului de a introduce un impozit suplimentar pentru marile averi şi recomandă un calendar pentru aplicarea măsurilor.

Urmărește
19 afișări
Imaginea articolului Voiculescu i-a scris lui Boc, recomandând un calendar pentru impozitarea suplimentară a averilor mari

Voiculescu i-a scris lui Boc, recomandând un calendar pentru impozitarea suplimentară a averilor mari (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

"Consider că este natural şi necesar ca persoanele care şi-au obţinut prosperitatea prin muncă, talent sau noroc în perioada de creştere economică să contribuie suplimentar la efortul naţional de depăşire a crizei. Dincolo de meritele individuale, marile averi ale României s-au construit în interiorul şi cu resursele economice şi umane ale societăţii româneşti. În consecinţă, într-un moment de acută recesiune economică, proprietarii acestor averi au responsabilitatea de a întoarce ajutorul primit", menţionează Voiculescu în această scrisoare, postată pe blogul personal.

El îi recomandă premierului un calendar pentru aplicarea măsurilor, arătând că "trebuie depăşit cadrul bunelor intenţii, trebuie acţionat transparent, obiectiv şi rapid".

"Până la 1 august 2010, stabiliţi clar criteriile în funcţie de care vor fi selectate averile asupra cărora se va introduce un impozit suplimentar. În perioada 1-10 august 2010, întâlniţi-vă cu reprezentanţii marilor contribuabili privaţi. Prezentaţi-le deschis măsura şi solicitaţi-le să o accepte şi să o sprijine. Cei de bună credinţă vă vor susţine, ceilalţi trebuie atent monitorizaţi şi obligaţi să-şi achite datoria faţă de societatea românească. De la 1 septembrie 2010, introduceţi impozitul suplimentar pentru marile averi prin Ordonanţă de urgenţă - un demers excepţional necesită soluţii excepţionale", scrie Voiculescu.

Senatorul PC îi mai transmite premierului să renunţe la "operaţiuni de cosmetizare menite să protejeze camarila de partid", la campanii îndreptate împotriva categoriilor sociale vulnerabile şi la "demersul absurd de a lua de la cei care n-au". "Căutaţi-vă resursele acolo unde acestea există din abundenţă. Impozitaţi rapid, inteligent şi imparţial marile averi", conchide Voiculescu.

Guvernul lucrează la un proiect care porneşte de la propunerea UNPR şi care prevede impozitarea suplimentară a averilor mari, considerând că aceste averi nu sunt impozitate la valoarea reală, a declarat, luni, premierul Emil Boc

"Avem în analiză un proiect care porneşte şi de la propunerea UNPR, pentru impozitarea averilor mari, foarte multe averi probabil nu sunt impozitate la valoarea reală. Propunerea UNPR este o bază de pornire, există şi alte variante în lucru", a spus Boc, la postul public de radio.

El a arătat că proiectul se află în stadiul tehnic de pregătire la Ministerul Finanţelor şi că efectul prognozat este asigurarea unor venituri importante la buget.

Preşedintele executiv al UNPR, Gabriel Oprea, a declarat, la finele lunii iunie, că formaţiunea sa a expus în coaliţia de guvernare propunerea privind introducerea impozitului pe averile afişate, el precizând că progresiştii sunt convinşi că vor fi sprijiniţi în adoptarea acesteia.

UNPR a anunţat recent că a finalizat proiectul de lege privind introducerea taxei de solidaritate, actul normativ stipulând că această taxă va fi plătită de persoanele fizice care deţin locuinţe, terenuri, avioane, elicoptere şi ambarcaţiuni a căror valoare însumată depăşeşte 450.000 de euro.

"Persoanele fizice care deţin bunuri imobile constând în locuinţe sau terenuri, precum şi bunuri mobile constând în avioane, elicoptere, ambarcaţiuni sau autoturisme, a căror valoare însumată este mai mare de 450.000 de euro vor achita, anual, o taxă de solidaritate în cunatum de 1% din valoarea totală a acestora, care se face venit la bugetul de stat", stipulează primul articol al propunerii legislative.

Proiectul prevede, totodată, ca, în cazul în care valoarea totală a bunurilor mobile şi imobile este mai mică de 450.000 de euro, să se taxeze doar bunurile imobile a căror valoare individuală este mai mare de 300.000 de euro, precum şi bunurile mobile a căror valoare individuală este mai mare de 50.000 de euro, caz în care taxa de solidaritate ar fi de 0,5% din valoarea bunurilor.

Preşedintele executiv al UNPR, Gabriel Oprea, a apreciat că impozitul pe averea afişată ar putea aduce, anual, la bugetul de stat, fonduri între 2 şi 3 miliarde de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici