(P) Tu cum ştii de unde lucrează angajaţii tăi?

  • Angajatorii sunt obligaţi, prin lege, să aibă o planificare a angajaţilor care vin la birou
  • O aplicaţie românească permite angajaţilor să îşi rezerve locul înainte de a veni la birou, la un cost de 1 euro/lună/angajat
Urmărește
1389 afișări
Imaginea articolului (P) Tu cum ştii de unde lucrează angajaţii tăi?

(P) Tu cum ştii de unde lucrează angajaţii tăi?

Program de lucru diferenţiat şi un număr mult mai redus de angajaţi care vin la birou – este noua realitate de pe piaţa muncii în rândul corporaţiilor. Cum şi cine vine la birou în vreme de pandemie? Cum poate gestiona angajatorul măsurile de distanţare socială, dacă nu ştie câţi angajaţi vor veni a doua zi la birou?
 
Acestea sunt doar o parte dintre întrebările liderilor din companiile locale, care vor să îşi ţină angajaţii în siguranţă şi, totodată, să evite potenţialele amenzi ale inspectorilor de muncă.  Pentru a rezolva această problemă, producătorul de soluţii software CREASOFT a realizat o aplicaţie de pontaj electronic care permite si planificarea muncii, astfel incat angajatorul dar si angajaţii sa îşi poata rezerva orarul de lucru si/sau locul de munca atunci când vor să vină la birou.
 
”Planificarea angajaţilor care vin la birou, dar şi a celor care lucrează în regim de telemuncă, este o cerinţă legală. Acesta este motivul pentru care am creat această aplicaţie, alipita de aplicatia standard CREASOFT de pontaj electronic. Oarecum în acelaşi timp au venit şi cereri de la cei care lucrează în schimburi sau în locaţii diferite, care voiau un planificator care să permită angajaţilor să ştie unde şi în ce schimb să lucreze în viitor. De aceea, am decis să proiectăm un planificator care să mulţumească şi să fie folositor ambelor categorii de angajatori”, a declarat Adrian Dinu, fondatorul companiei de software CREASOFT.
 
Rezervarea birourilor este făcută de către şefii de departamente sau de către responsabilii din departamentul de resurse umane. Planificarea programului de lucru al angajaţilor se transmite automat sau manual unui grup de angajaţi cu acelaşi program.  Orice eventuală modificare a programului de lucru se propagă în timp real şi către angajaţii afectaţi de schimbare.
Informaţiile despre rezervarea locurilor la birouri se stochează în baza de date găzduită pe platforma Microsoft Azure, de unde poate fi accesată de către orice angajat care are drepturi. Dacă majoritatea angajaţilor îşi pot vedea un istoric al planificărilor şi al pontajului lor, managerii au acces la datele întregii echipe: planificarea şi orele lucrate efectiv de fiecare membru.
 
”Managerii ştiu în mod real cine e la lucru şi cine e în pauză, cine lucrează în regim de telemuncă sau de la birou. Rezervarea locurilor la birou are un cost de 1 euro pe lună per angajat. Sigur, o planificare se poate face şi în Excel, dar funcţionează doar la firmele cu puţini angajaţi. Când ai mai multe departamente sau sunt multe puncte de lucru şi se fac programări încrucişate, Excelul nu mai ajută la nimic. Unii angajatori încearcă să obţină acceptul delegării unor angajaţi din alte locaţii, temporar, la diferite ore, din cauza deficitului de personal”, a mai declarat Adrian Dinu.
 
Orice modificare a planificării ajunge imediat la angajatul implicat, iar din rapoartele de pontaj ale CREASOFT se poate vedea şi dacă s-a respectat planificarea sau dacă există abateri şi, evident, se pot corecta imediat eventualele greşeli.
 

Ce spune legea despre planificarea programului de lucru

 
  • Firmele care au peste 50 de angajaţi care pot lucra de acasă sunt obligate să organizeze programul de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu, dacă e posibilă

 

  • Dacă telemunca nu se poate realiza, programul trebuie planificat astfel încât angajaţii să fie împărţiţi pe grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferenţă de cel puţin o oră

 

  • Măsurile se aplică din noiembrie 2020

 

Sursa: Hotărârea de Guvern nr. 935 din 5 noiembrie 2020, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 1042 din 6 noiembrie 2020

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici