ANALIZĂ ZF: Ce resurse minerale mai are România

La jumătatea acestui an existau licenţe de exploatare pentru 77 de substanţe minerale răspândite pe teritoriul României, de la andezit, ape minerale sau calcar până la uraniu, cupru, huilă sau sare, potrivit datelor disponibile pe site-ul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale.

Urmărește
98 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ ZF: Ce resurse minerale mai are România

ANALIZĂ ZF: Ce resurse minerale mai are România (Imagine: www.zf.ro)

Pentru aceste substanţe, care nu includ petrolul şi gazele naturale, erau active 520 de licenţe de exploatare, po­trivit aceleiaşi surse. ANRM nu a dorit însă să furnizeze o hartă cu localizarea acestor substanţe.

Potrivit datelor colectate de ZF, pe teritoriul judeţelor Bihor, Hunedoara şi Cluj se află cele mai multe resurse minerale ca număr, ANRM refuzând totodată să precizeze cantităţile produse anual pentru fiecare substanţă în parte, precum şi nivelul redevenţelor încasate din exploatarea acestor resurse în primele nouă luni ale anului.

Astfel, pe suprafaţa judeţului Hune­doara se pot găsi de la resurse de an­dezit pentru construcţii, ape balneotera­peutice, argilă sau bazalt până la aur şi argint, huilă sau nisip şi pietriş pentru con­strucţii.

Subsolurile Bihorului sunt pline de ape geotermale, ape minerale necar­bogazoase, calcar, dar şi de minereuri poli­me­talice şi auro-argentifere. În judeţele Neamţ şi Suceava se află singurele rezerve de uraniu în exploatare, potrivit site-ului ANRM.

În ceea ce priveşte amplasarea resur­selor de hidrocarburi, acestea sunt localizate în mare parte în zonele de centru şi sud ale României.

Anul trecut, în România s-au produs peste 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale, producţia fiind realizată în proporţii aproximativ egale de Romgaz, companie controlată de statul român, şi Petrom, firmă controlată de grupul petrolier austriac OMV.

Citeşte mai multe despre resursele minerale pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici