Cele mai cunoscute scandaluri cu directori generali celebri. Banii şi femeile, cauza decăderii lor

Cine nu şi-ar dori să conducă o multinaţională? Să aibă salarii şi bonusuri care să depăşească un milion de dolari pe an, să stea în cele mai luxoase case sau să călătorească în cele mai exotice locuri. Pe lângă partea frumoasă a lucrurilor, să fii CEO-ul unei afaceri de miliarde de dolari mai înseamnă stres, responsabilitate şi, mai ales, tentaţie. Iar scandalurile răsunătoare care s-au declanşat de-a lungul anilor, legate de unele dintre cele mai cunoscute companii ale lumii, au demonstrat că şi cei mai puternici oameni ai planetei au slăbiciuni şi că nu le pot face faţă.

Urmărește
7 afișări
Imaginea articolului Cele mai cunoscute scandaluri cu directori generali celebri. Banii şi femeile, cauza decăderii lor

Cele mai cunoscute scandaluri cu directori generali celebri. Banii şi femeile, cauza decăderii lor (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

Cel mai recent scandal în care este implicat unul dintre cei mai cunoscuţi miliardari ai planetei este cel al interceptărilor telefonice din trustul de presă al lui Rupert Murdoch.

Şi deşi mogulul media se ţine încă pe picioare şi nu şi-a exprimat intenţia de a se retrage, acest scandal va lăsa amprente adânci asupra vieţii profesionale a acestuia. Şi mai ales asupra afacerilor pe care le derulează.

Banii şi femeile. Acestea sunt cele două ispite cărora nu le-au putut rezista şefii unora dintre cele mai mari companii din lume şi care au pus capăt carierei lor.

Junaliştii de la Time au trecut în revistă cinci astfel de scandaluri care au ţinut prima pagină a ziarelor în anii trecuţi.

1. Kenneth Lay, Enron

Kenneth Lay a fost cel care a creat compania în 1985 şi care se confundă cu imaginea acesteia. De la înfiinţare şi până în 2000, Enron ajunsese de la o simplă companie de gaze naturale la o afacere gigant din domeniul energiei, cu o valoare de 68 de miliarde de dolari.

Din păcate, mulţi dintre aceşti bani proveneau din inginerii financiare nesustenabile şi din pierderi nedeclarate. Analiştii în investiţii au început să-şi pună întrebări legate de viabilitatea afacerii în martie 2001, iar până în octombrie, oficialităţile americane au deschis o anchetă legată de profiturile companiei. În interval de un an, preţul acţiunilor companiei a scăzut de la 90 de dolari la mai puţin de un dolar, cauzând acţionarilor pierderi de 11 miliarde de dolari.

Enron a ajuns în pragul falimentului, iar unul dintre directorii companiei, Jeffrey Skilling, a fost condamnat în 2006 pentru fraudă, iar în prezent este închis. Lay nu a mai ajuns să afle sentinţa; a murit în urma unui atac de cord.

2. Mark Hurd, Hewlett-Packard

Citeşte mai multe despre scandalurile cu directori generali celebri pe www.incont.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici