Clişeele groazei

Dacă plouă, Bucureştiul este "sub teroarea" apelor. Dacă e cald, atunci "micul Paris" este "sub teroarea" căldurii. Orice eveniment este calificat cu uşurinţă "devastator", iar martorii acestuia vor fi fost deja intraţi "în stare de şoc". Am încercat să facem un clasament al clişeelor jurnaliştilor şi să aducem mici revizuiri "Dicţionarului de idei primite de-a gata" (sic!) al lui Gustave Flaubert.

Urmărește
1 afișare
Imaginea articolului Clişeele groazei

Clişeele groazei

"Sunt diverse categorii de clişee care se regăsesc în jurnalismul nostru, iar unul dintre cele mai răspândite este tendinţa exagerării pericolului, de a crea senzaţional şi atunci când nu e cazul. Clişeul groazei. Totul e exagerat, totul e sub teroarea caniculei, a apelor, a gripei aviare, a petardelor", e de părere lingvistul Rodica Zafiu. Un alt clişeu care sare mai puţin în ochi, dar care i-a devenit extrem de supărător este repetarea până la tocire a cuvântului "propriu": "Omorât de propriul tractor; strivit de propriul tractor; Aurel Prisecaru a alunecat pe gheaţă şi a murit de propriul cuţit; violată în propriul dormitor; Primarul Ion Pavel şi-a lovit cu pumnii contracandidatul, în propriul cabinet" sunt exemple de clişee culese de Rodica Zafiu din presa de azi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici