Documentele Marii Uniri

Astăzi se împlinesc 89 de ani de la Marea Unire. Dar, lungul drum parcurs de românii din provinciile istorice spre Unirea sub o singură oblăduire, într-o singură ţară a fost presărat cu tot soiul de evenimente.

Urmărește
1 afișare
Imaginea articolului Documentele Marii Uniri

Documentele Marii Uniri

Nu doar războiul a dus la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. Acţiunile conducătorilor români din regat, dar şi din Transilvania, Bucovina şi Basarabia au arătat lumii întregi dorinţa de unire a românilor şi au constituit şi baza legală pentru Unire. Astfel, primele legi care vin spre desăvârşirea unităţii naţionale a românilor sunt: Decret-lege (nr. 842) relativ la Unirea Basarabiei cu România din 27 martie 1918. Publicat în Monitorul Oficial (MO) nr. 8, din 10 aprilie 1918/ Decret-lege (nr. 3631) pentru Unirea Transilvaniei şi a celorlalte ţinuturi româneşti din Ungaria, locuite de români, cu Regatul României – apărut în MO nr. 212, din 13 decembrie 1918/ Decret-lege (nr. 3632) pentru organizarea Transilvaniei şi a celorlalte ţinuturi ocupate de români, publicat în MO nr. 212 din 13 decembrie 1918/ Decret-lege (nr. 3744) relativ la Unirea Bucovinei cu Regatul României, publicat în MO nr. 217 din 19 decembrie 1918/ Decret-lege (nr. 3745) de organizare a Bucovinei, publicat în MO nr. 217 din 19 decembrie 1918.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici