Lideri europeni care au salvat continentul de la dezastru economic, de-a lungul istoriei

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy sunt, în prezent, cei mai puternici lideri ai Europei, care şi-au luat angajamentul de a salva zona euro şi întreaga Uniune Europeană de criza datoriilor care se răspândeşte cu repeziciune pe întreg continentul. Cei doi sunt personalităţile politice care se întâlnesc cel mai frecvent şi vin cu soluţii de rezolvare a problemelor financiare ale Europei.

Urmărește
39 afișări
Imaginea articolului Lideri europeni care au salvat continentul de la dezastru economic, de-a lungul istoriei

Lideri europeni care au salvat continentul de la dezastru economic, de-a lungul istoriei (Imagine: Shutterstock)

Criza financiară prin care trece în prezent Europa nu este prima situaţie de acest fel cu care s-a confruntat continentul. În alte timpuri, cu o altă organizare administrativă şi cu o altă componentă teritorială, "bătrânul continent" a mai fost supus la dificultăţi economice, peste care a trecut datorită altor lideri puternici

Uniunea Europeană nu a existat dintotdeauna, dar încă de pe vremea romanilor şi până în epoca modernă, în Europa au existat convulsii economice care au afectat întregul continent şi întreaga lume.
Business Insider prezintă 8 lideri europeni, care au condus diferite ţări din Europa şi care au găsit soluţii miraculoase la probelmele financiare prin care treceau la vremea respectivă. Poate unele dintre ele pot fi o sursă de inspiraţie pentru liderii actuali, comentează jurnaliştii.
1. Împăratul Diocleţian (284-305)
Problemele economice cu care s-a confruntat Diocleţian pot fi întâlnite şi astăzi. Instabilitatea Imperiului Roman a condus la creşterea în exces a cheltuielilor militare care, adăugate inflaţiei în continuă creştere, conduceau ţara către dezastru economic.
În consecinţă, împăratul a "bătut" moneda mai puternică şi a stabilit un plafon maxim al preţurilor, pentru a stopa inflaţia. A reformat sistemul de taxare, stabilind astfel un record la colectarea taxelor de la populaţie. A instaurat, totodată, sistemul de guvernare cunoscut sub numele de Tetrarhie (imperiul era condus şi administrat de patru şefi, doi augusti şi doi cezari), care a dus la stabilitate în imperiu.
2. Henric al VII-lea al Angliei (1485-1509)
Principalele probleme cu care s-a confruntat Henric au fost continua degradare a sistemului feudal tradiţional şi, după Războiul Rozelor, corupţia de la nivelul casei regale.
Pentru a face faţă situaţiei economice degradante, regele a separat veniturile gospodăriilor de veniturile statului, a introdus o nouă monedă, a standardizat măsurile şi greutăţile şi introdus conceptul de patent. A permis, totodată, guvernului să reglementeze preţurile şi salariile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici