Litoralul, noul punct "fierbinte" pe piata rezidentiala

Desi piata imobiliara autohtona exercita o atractie majora asupra investitorilor, fie ei straini sau romani, nu multi dintre acestia s-au inghesuit pana acum sa investeasca in rezidentialul de pe litoral. Initiativele la acest capitol sunt destul de putine - comparativ cu boom-ul ce se observa la nivelul Bucurestiului - si s-ar parea ca ele vin ca raspuns la cererea la randul ei scazuta. Iar motivul este cat se poate de evident.

Urmărește
1 afișare
Imaginea articolului Litoralul, noul punct "fierbinte" pe piata rezidentiala

Litoralul, noul punct "fierbinte" pe piata rezidentiala

Cine s-ar inghesui sa-si cumpere o casa de vacanta la Marea Neagra, cand tot mai multi romani prefera calitatea exceptionala si adesea pretul mai mic ale serviciilor din alte tari, ca Grecia sau, mai aproape de noi, Bulgaria? Si nu este vorba aici doar de calitatea serviciilor turistice, ci si de situatia precara a plajelor romanesti, de mizeria din apa marii si de pe nisipuri, fata de combaterea careia autoritatile adopta o atitudine de o seninatate ce pica perfect in ton cu sezonul estival.
Sorin Lacusta, director proiecte rezidentiale in cadrul companiei imobiliare Regatta, releva tocmai faptul ca "din cauza slabei calitati a serviciilor, accesului, infrastructurii, optiunilor de divertisment, cetatenii au migrat spre exterior, mai ales pe litoralul bulgar". Pe de alta parte, Ana Ionita, senior sales Consultant EuroMetropola, considera ca "de vina" nu este "doar potentialul neexploatat al litoralului romanesc (vorbim aici de serviciile deficitare in materie de posibilitati de distractie oferite in majoritatea statiunilor), ci si faptul ca, pentru toata lumea, sezonul dureaza pe litoral doar doua luni si din aceasta cauza o investitie nu este rentabila".

"Piata caselor de vacanta prinde contur"

"Totusi, lucrurile incep sa se redreseze", subliniaza Lacusta, aratand ca "piata caselor de vacanta prinde contur dupa o stagnare justificata prin reticenta investitiilor in acest gen de proprietati". "Lucrurile se schimba rapid, acest an fiind, dupa parerea mea, punctul de cotitura in privinta interesului pentru litoral", ne-a aratat reprezentanta EuroMetropola, adaugand: "Se observa deja o crestere exploziva in aceasta vara, atat cantitativa, cat si calitativa, a ofertelor existente". Care sunt factorii care contribuie la cresterea interesului investitorilor pentru litoralul romanesc? Ionita enumera cateva dintre acestea: autostrada, care are 150 km in functiune, cresterea numarului de atractii turistice (gen Aqua Magic, gondola, restaurante, cluburi etc.), in corelatie cu serviciile scumpe si uneori necorespunzatoare ale hotelurilor.
De asemenea, un factor deloc de neglijat este nici mai mult nici mai putin decat incalzirea globala, care duce la extinderea sezonului estival. Temperaturile ridicate, ce se vor mentine, conform previziunilor, pentru perioade din ce in ce mai mari de timp, ii fac pe oameni sa nu se mai multumeasca cu cateva zile de concediu undeva in afara tarii si sa inceapa sa caute "solutii" pe termen mai lung.

Ansamblurile rezidentiale sunt o optiune tot mai cautata

In ceea ce priveste locuintele aflate la cea mai mare cautare pe litoral, Lacusta subliniaza ca "varful de lance pe litoral il constituie garsonierele si apartamentele de 2 camere. Peste un an sau doi vor incep sa castige teren si apartamentele de 3-4 camere". Pe langa aceste alternative "clasice" insa, specialistul Regatta considera ca o posibilitate luata tot mai mult in calcul este achizitionarea unui apartament in cadrul ansamblurilor rezidentiale, ce ofera un grad de confort net superior, la preturi comparabile pe metru patrat. "Daca acum doi ani majoritatea isi construiau propriile case de vacanta, acum oamenii incep sa aiba si alte optiuni", a subliniat Lacusta. Ionita observa aceeasi tendinta de orientare a cumparatorilor catre ansamblurile de apartamente, ce va genera o serie de consecinte favorabile. Astfel, noile complexuri rezidentiale vor atrage "mai multi turisti si o perioada mai indelungata de exploatare a apartamentului (daca am apartament la mare, o sa vreau sa merg acolo din iunie sau chiar mai si pana in septembrie)". Acest lucru "va duce, pe termen mediu, la extinderea sezonului la 4 luni, si, implicit, la profituri mai mari pentru toti investitorii din turism".

Preturile inca mici sunt un semnal clar pentru o viitoare crestere

In ceea ce priveste preturile la locuintele de pe litoral, specialistul Regatta estimeaza un nivel de 1.000-1.400 euro/mp, in functie de locatie, in timp ce reprezentanta EuroMetropola este usor mai modesta, cu 850-1300 euro/mp. Toate acestea in timp ce, in Capitala, preturile incep de la circa 1.500 si ajung pana la peste 3.000 euro/mp. "Aceasta diferenta vorbeste de la sine", este de parere Ionita, considerand-o drept "un semnal clar ca preturile vor creste in viitor". Cu alte cuvinte, preturile inca mici reprezinta principala premisa care face din litoralul romanesc o zona cu mult potential pentru derularea unor investitii de succes in viitorul apropiat - 2-3 ani. Astfel, Ana Ionita ne-a declarat ca, desi din perspectiva dezvoltatorilor, preturile actuale de vanzare pot parea insuficient de atractive, totusi, "ele vor creste in perioada imediat urmatoare, astfel ca un dezvoltator care incepe acum un complex ar putea avea o surpriza foarte placuta".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici