Opinie Sorin Pâslaru, ZF: Ce-aţi făcut cu 250 de miliarde de euro, domnule Preşedinte?

"Ştiţi cum fac oamenii de afaceri despre care întrebaţi cum de ştiu să-şi construiască şi cum îşi urmăresc bugetul deşi nu au studii de specialitate? Simplu: aplică metoda double-digits (două cifre - n. red.)", glumeşte tânăra cu MBA şi CFA care a fost timp de zece ani alături de unul dintre cei mai mari oameni de afaceri din România din industria mezelurilor, de la începutul activităţii sale într-un magazin în Militari şi până când a atins 100 milioane de euro vânzări anuale.

Urmărește
34 afișări
Imaginea articolului Opinie Sorin Pâslaru, ZF: Ce-aţi făcut cu 250 de miliarde de euro, domnule Preşedinte?

Opinie Sorin Pâslaru, ZF: Ce-aţi făcut cu 250 de miliarde de euro, domnule Preşedinte? (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

"Double-digits" - două cifre în engleză - care se referă la o creştere de peste 10%, e transpus în glumă în metoda "două degete" - adică un deget lângă altul coboară pe două coloane - coloana cu rezultatele din anul în curs şi coloana cu bugetul estimat, spune ea. Cât rezultatul se află în parametri, este OK. Când există diferenţă în minus, întreabă şi intră în detalii, şi iar întreabă până găseşte ce nu merge. "Aşa fac, să nu vă miraţi", explică tânăra directoare financiară.

După 50 de ani în care bugetele le-au fost ţinute de stat, românii au învăţat să facă şi să ţină bugete. Mai întâi pentru supravieţuire, pentru că nu ajungeau banii de la lună la lună, apoi pentru dezvoltare - cu un buget bun, au putut chiar lua credite de la bănci. Profesori de sport, ingineri, literaţi, toţi cei care s-au apucat de o afacere după 1990 au învăţat din mers exerciţiul bugetării şi disciplina pe care o dă raportarea săptămânală, lunară şi trimestrială la parametrii asumaţi la începutul anului.
Şi au crescut. S-au căţărat la un milion de dolari venituri, apoi la 10 şi unii chiar la 100 de milioane.
Cel mai puternic dintre ei, din industria de echipamente petroliere, a ajuns chiar la 550 milioane de euro venituri pe o singură firmă în 2010.
Ei au crescut de la lună la lună, gândind zi de zi mijloace să-şi dezvolte afacerea.
Sunt alţii însă, peste un gard care desparte două lumi - lumea celor care se mulţumesc cu puţin şi sigur şi lumea celor care vor mai mult, dar înfruntă riscuri - care au pe mână dintr-odată sute de milioane de euro sau chiar miliarde de euro.
Ei sunt politicienii. România strânge anul acesta din taxe şi contribuţii sociale 43,3 miliarde de euro şi cheltuie pe pensii, salarii, bunuri şi servicii, investiţii şi asistenţă socială 49 miliarde de euro. De 15 ori mai mult decât cifra de afaceri a celei mai mari companii locale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici