Paracetamolul ar putea provoca leucemie. Ce spun specialiştii români

Potrivit unui studiu al oncologilor americani din Seattle, persoanele care îşi tratează durerile cu paracetamol în mod regulat pot prezenta un risc crescut de a se îmbolnăvi de cancer la sânge. Specialiştii români contestă studiul american, realizat de cercetătorii de la Centrul Oncologic Fred Hutchinson, şi spun că medicamentul este "cel mai sigur din clasa sa". Mai mult, el protejează stomacul, poate distruge ficatul - când e luat în exces, dar nu provoacă leucemie.

Urmărește
11 afișări
Imaginea articolului Paracetamolul ar putea provoca leucemie. Ce spun specialiştii români

Paracetamolul ar putea provoca leucemie. Ce spun specialiştii români (Imagine: Shutterstock/Publimedia)

Concluzia oncologilor din Seatle se bazează pe un studiu realizat pe un eşantion de 65.000 de persoane, femei şi bărbaţi, şi în urma căruia s-a constatat că substanţa activă din paracetamol duce la declanşarea cancerului de sânge, informează Daily Mail.

Experţii americani susţin că existau presupuneri că paracetamolul, cunoscut şi sub numele de acetaminofen, este nociv pentru sânge, dar studii clinice în acest sens nu au existat. Cercetările anterioare demonstraseră doar, în mai multe rânduri, că această pastilă declanşează apariţia eczemelor sau a astmului. Pentru a demonstra ipoteza că medicamentul duce la apariţia leucemiei, cercetătorii americani au monitorizat 65.000 de persoane sănătoase pe o perioadă de mai mulţi ani.

La începutul studiului, voluntarii au trebuit să completeze lista medicamentelor cu efect terapeutic de calmare pe care le-au folosit în ultimii ani. În plus, oamenii de ştiinţă le-au făcut subiecţilor analize amănunţite pentru a se asigura că la începutul studiului niciunul dintre participanţi nu suferea de cancer.

După ce s-au luat în considerare o serie de factori, precum vârsta şi istoricul familial în ceea ce priveşte predispoziţia spre leucemie, s-a constatat că voluntarii care foloseau paracetamolul în exces aveau un risc dublu de a se îmbolnăvi de cancer de sânge. Rezultatele studiului arată că 577 dintre participanţi au dezvoltat o formă de leucemie, ceea ce reprezintă 1% dintre voluntari, dintre care 9% au precizat că luau în mod regulat paracetamol.

Autorităţile române neagă rezultatele studiului

Prof. dr. Ion Fulga, profesor la Catedra de Farmacologie din cadrul Facultăţii de Medicină UMF "Carol Davila" din Bucureşti, a declarat pentru gândul că paracetamolul distruge ficatul, dar nu poate provoca leucemie. "Studiile realizate pe animale de laborator nu au găsit nicio dovadă care să arate faptul că paracetamolul ar duce la apariţia cancerului de sânge. Deşi este considerat cel mai sigur analgezic care se vinde fără reţetă, calmantul poate distruge ficatul dacă nu este respectată doza indicată de medic sau cea de pe prospect", explică prof. dr. Fulga.

Citeşte mai multe despre leucemia provocată de paracetamol pe www.gandul.info.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici