- Home
- Revista presei
- (25.10.2011, 06:23)
Topul băncilor în funcţie de raportul credite/depozite
Băncile locale sunt prinse pe picior greşit de tensiunile care macină pieţele financiare, după ce au mizat prea mult pe finanţările furnizate de băncile-mamă şi au ajuns la dezechilibre mari între creditele acordate şi depozitele atrase de la clientelă.
Urmărește
43 afișări
Topul băncilor în funcţie de raportul credite/depozite (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)
Cele mai mari 14 bănci locale după activele deţinute, care au împreună peste 86% din piaţă, au dat credite cu o valoare cumulată de circa 213 miliarde de lei (50 mld. euro) şi au atras de la clienţi depozite de numai 167 miliarde de lei, ceea ce înseamnă un raport credite/depozite de 127%.
Media la nivelul sistemului bancar era la jumătatea anului de 118%, potrivit datelor publicate de BNR. Raportul credite/depozite diferă însă în mod dramatic de la o bancă la alta, ajungând de la 64% în cazul CEC Bank la peste 550% în cazul austriecilor de la Volksbank, care au funcţionat ani de zile după modelul unui "magazin de credite" finanţat din Austria şi nu ca o bancă tradiţională care atrage depozite şi din aceşti bani acordă credite. De altfel, majoritatea băncilor străine au recurs într-o măsură mai mică sau mai mare la acest model de business local, preferând să acorde credite din resursele economisite în Occident în loc să stimuleze o piaţă locală a economisirii, iar BNR nu a avut obiecţii majore, având în vedere situaţia raportului credite/depozite.
"Unele bănci au ca singură sursă de finanţare economiile clienţilor şi din acest motiv au o politică de dobânzi mai agresivă. Altele au acces nerestricţionat la piaţa interbancară sau la finanţarea de la băncile-mamă şi de aceea politicile variază foarte mult de la o bancă la alta", comentează Radu Crăciun, directorul de investiţii al Eureko.
Un raport puternic dezechilibrat între credite şi depozite înregistrează şi băncile elene, Alpha Bank şi Banca Românească având portofolii de credite a căror valoare reprezintă 269% şi respectiv 257% din depozitele atrase. Datele în cazul acestora sunt preluate din raportările băncilor-mamă de la Atena, astfel că soldul creditelor include şi finanţările acordate de companiile afiliate de leasing sau de credite de consum.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
Citeşte mai multe despre topul băncilor în funcţie de raportul credite/depozite pe www.zf.ro
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe