Adevărul necenzurat despre cofeină: care este doza „letală”

Cofeina este conţinută în cafea, ceai şi în alte băuturi, iar o cantitate prea mare ingerată duce la probleme de sănătate, aşa că au fost stabilite limitele care nu ar trebui depăşite.

Urmărește
2854 afișări
Imaginea articolului Adevărul necenzurat despre cofeină: care este doza „letală”

Adevărul necenzurat despre cofeină: care este doza „letală”

Cofeina este un stimulent care se găseşte în cafea, dar şi în alte alimente (cum ar fi ceaiul şi ginsengul), precum şi în derivaţii acestora. Este folosit în mod obişnuit pentru a „trezi” sau pentru a „rămâne treaz” şi adesea avem tendinţa de a abuza de ea. Un alt motiv este valoarea simbolică a cafelei. Scuza este folosită ca moment de socializare sau ca pauză.

Cantitatea zilnică recomandată de cofeină este de până la 400 mg pe zi pentru un adult sănătos. Această cantitate este conţinută în 3-4 cafele espresso, motiv pentru care se recomandă limitarea consumului de cafea la aceste cantităţi.

Pentru oricine suferă de patologii, cum ar fi hipertensiunea arterială, sau de anumite afecţiuni precum sarcina, cantitatea de cofeină ar trebui redusă la jumătate, dacă nu chiar eliminată cu totul. De asemenea, trebuie să acordăm atenţie faptului că cofeina este conţinută şi în alte alimente precum băuturile dulci (cola etc.).

O supradoză de cofeină apare adesea din cauza unui consum crescut de alimente bogate în această substanţă (cafea, băuturi şi alimente), dar poate apărea şi din cauza utilizării unor medicamente sau suplimente.

Dozele mari de cofeină pot provoca probleme precum bătăi neregulate ale inimii, tahicardie, anxietate, insomnie, dureri de cap, iritabilitate, confuzie şi până la convulsii. Pot apărea şi simptome gastrointestinale, cum ar fi diareea şi senzaţia de sete crescută. În plus, consumul mare de cofeină în mod regulat poate duce şi la probleme hormonale.

Maximum 3 cafele pe zi

Doza „letală” medie de cofeină este de aproximativ 150-200 g per kilogram de masă corporală, ceea ce înseamnă că un bărbat de 80 kg ar trebui să consume aproximativ 150 g de cafea pe zi. După acest nivel, cofeina ar avea un efect toxic, acţionând ca o otravă şi provocând stop cardiac cu hipotensiune arterială.

Primul sfat este limitarea numărului de cafele zilnice la maximum 3. De asemenea, este recomandată cafeaua decofeinizată. „Decofeinizată” nu înseamnă că nu există deloc cofeină, ci că, în comparaţie cu o cafea normală care conţine de la 50 mg la 80 mg de cofeină, cafeaua decofeinizată conţine de vreo 10 ori mai puţin, de la 2 mg la 5 mg.

Un alt sfat este reducerea băuturilor zaharoase la cel mult o dată pe săptămână.

În cele din urmă, acordaţi atenţie şi consumului de ceai. Această băutură conţine atât teină (un alt stimulent), cât şi cofeină, aşa că o ceaşcă de ceai (un plic) conţine aproximativ aceeaşi cantitate de stimulente ca un espresso. Alternativ, este posibil să consumaţi ceaiuri din plante care, pe de altă parte, nu conţin cofeină.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici