Alcoolul face ravagii în Italia: 8 milioane de consumatori, expuşi riscului unor boli grave

Consumul excesiv de alcool creşte riscul de Alzheimer, Parkinson şi alte boli grave, spun neurologii.

Urmărește
254 afișări
Imaginea articolului Alcoolul face ravagii în Italia: 8 milioane de consumatori, expuşi riscului unor boli grave

Alcoolul face ravagii în Italia: 8 milioane de consumatori, expuşi riscului unor boli grave

Aproximativ 8 milioane de italieni (21,2% dintre bărbaţi şi 9,1% dintre femei) consumă alcool în cantităţi dăunătoare sănătăţii. 3,7 milioane de persoane beau excesiv, punându-şi în pericol sănătatea fizică şi mentală.

770.000 de persoane suferă deja de consecinţele negative ale consumului excesiv de alcool, scrie La Repubblica.

Creşterea este îngrijorătoare în rândul minorilor, tinerilor, femeilor şi vârstnicilor.

Consumul de alcool între mese este în creştere, în special în rândul femeilor (23,2%). Un milion de femei se îmbată frecvent.

Doar 8,2% dintre cei care au nevoie de tratament pentru dependenţa de alcool primesc ajutor.

Consumul excesiv de alcool poate duce la o serie de probleme grave de sănătate, inclusiv boli de ficat, boli cardiovasculare, cancer şi tulburări mentale. Alcoolul este al treilea factor de risc de boală şi deces prematur în Italia, după fumat şi hipertensiune arterială. Studiile recente au arătat că abuzul de alcool creşte riscul de Alzheimer şi Parkinson, spun neurologii.

Societatea Italiană de Neurologie (Sin) intervine subliniind că "abuzul de alcool este una dintre principalele cauze de creştere a riscului de apariţie a bolilor Alzheimer şi Parkinson", fapt care reiese dintr-un studiu recent publicat în Nature Communications.

În SUA, înainte de vârsta de 21 de ani, abuzul de alcool este una dintre principalele cauze de deces care pot fi prevenite în cazul accidentelor rutiere, omuciderilor, consumului excesiv de alcool (supradoză de alcool), căderilor, arsurilor, înecurilor şi sinuciderilor.

"Un studiu anglo-canadian care tocmai a fost publicat în Nature Communications indică faptul că abuzul de alcool, alături de diabet şi de dioxidul de azot (un indice al poluării aerului din trafic), este, de asemenea, una dintre principalele cauze ale creşterii riscului de apariţie a bolilor Alzheimer şi Parkinson", spune preşedintele Sin, Alessandro Padovani. Nu doar hipertensiunea, diabetul şi obezitatea deja cunoscute, ci şi factorii legaţi de stilul de viaţă, cum ar fi exerciţiile fizice şi consumul de alcool fac parte din factorii de risc la care suntem supuşi cu toţii. Chiar şi un studiu realizat timp de 10 ani de OMS a constatat că sănătatea este o chestiune care ţine de individ şi că evenimentele din viaţa acestuia, de la traumatisme craniene la stiluri de viaţă incorecte şi modificabile, sunt cele care determină riscul de îmbolnăvire, nu doar a sistemului nervos”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
alcool,
risc,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici