Alimentele ultraprocesate sunt legate de 32 de efecte nocive asupra sănătăţii

Alimentele ultraprocesate sunt legate de 32 de efecte nocive pentru sănătate. Cea mai amplă analiză din lume constată asocieri directe cu riscuri mai mari de cancer, boli de inimă şi moarte prematură.

Urmărește
659 afișări
Imaginea articolului Alimentele ultraprocesate sunt legate de 32 de efecte nocive asupra sănătăţii

Alimentele ultraprocesate sunt legate de 32 de efecte nocive asupra sănătăţii

Analiza cu aproape 10 milioane de participanţi a identificat o legătură directă între consumul de alimente ultraprocesate (UPF) şi o serie de probleme de sănătate, inclusiv riscul crescut de boli cardiovasculare, cancer, diabet de tip 2, depresie şi moarte prematură.

Analiza globală vine pe fondul creşterii rapide a consumului de alimente ultraprocesate, cum ar fi cerealele, batoanele proteice, băuturile carbogazoase, mâncărurile gata preparate şi fast food-ul.

Dovezile au arătat un risc cu 50% mai mare de deces din boli cardiovasculare, un risc cu 48-53% mai mare de anxietate şi tulburări mentale comune şi un risc cu 12% mai mare de diabet de tip 2.

Riscul de anxietate şi tulburări mentale comune este de 48 până la 53% mai mare.

Există dovezi şi pentru asocieri cu astmul, problemele gastrointestinale, anumite tipuri de cancer şi factori de risc cardiometabolici.

Rezultatele analizei publicate în BMJ oferă o justificare pentru a reduce expunerea la alimentele ultraprocesate, spun autorii.

Alimentele ultraprocesate, inclusiv produsele de patiserie şi gustările ambalate, băuturile carbogazoase, cerealele zaharoase şi mâncărurile gata preparate sunt supuse unor procese industriale multiple şi conţin adesea coloranţi, E-uri, arome şi alţi aditivi. Aceste produse tind, de asemenea, să aibă un conţinut ridicat de zahăr, grăsimi şi/sau sare adăugate, dar sunt sărace în vitamine şi fibre.

Studii anterioare au asociat alimentele ultraprocesate cu o stare de sănătate precară, dar nicio analiză nu a oferit până acum o evaluare amplă a dovezilor.

Un studiu separat publicat în Lancet Public Health a sugerat că peste 9.000 de decese legate de bolile de inimă ar putea fi prevenite în Anglia în următoarele două decenii dacă toate restaurantele, fast-food-urile, cafenelele, pub-urile şi restaurantele de tip takeaway ar afişa caloriile în meniuri.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici