- Home
- Sănătate
- (16.07.2023, 08:07)
- Daniel Contescu
Apa proteică, cel mai recent trend alimentar: ce conţine şi la ce trebuie să fii atent
În SUA, unde tendinţa proteică a început cu cel puţin un deceniu înainte, apa proteică este pe rafturile magazinelor de câţiva ani, iar moda se face vizibilă şi în Europa.
Urmărește
3813 afișări
Apa proteică, cel mai recent trend alimentar: ce conţine şi la ce trebuie să fii atent
Este o apă minerală la care s-au adăugat proteine, dar fără ceilalţi nutrienţi care se găsesc adesea în shake-urile proteice pe bază de lapte.
Apa proteică îşi propune să ofere o cantitate semnificativă de proteine , dar cu mai puţine calorii. Se face de obicei cu proteine din zer sau colagen. Unele tipuri sunt, de asemenea, fortificate cu vitamine şi minerale precum B6, B12, C şi D sau cu micronutrienţi precum zinc, calciu şi magneziu.
Experţii sugerează, în orice caz, să citiţi bine etichetele, deoarece nu există un singur standard de producţie, iar unele ape pot conţine zaharuri adăugate, aditivi şi intolerante.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Război în USR. Lasconi vrea s-o dea afară din partid pe Clotilde Armand: Încearcă să saboteze campania electorală
-
Anunţul oficial al CCR: funcţia de preşedinte al României devine vacantă. Interimatul se asigură de preşedintele Senatului, Ilie Bolojan
-
Summit-ul IA de la Paris. 61 de ţări au semnat un acord, SUA şi Marea Britanie au refuzat
„Apa proteică este apă, dar în acelaşi timp este un aliment”, explică nutriţionistul Roberto Cannataro. Un avantaj al apei proteice este că este uşor de băut: „mai ales într-o perioadă de căldură intensă, o băutură proaspătă şi aromată este cu siguranţă mai plăcută decât consumul unei fripturi”, continuă expertul. „Şi cei care au nevoie de mai multe proteine le-ar putea găsi mai uşor.”
Apa proteică poate conţine proteine din zer (lapte) sau, mai des, proteine de alt tip, precum colagenul, care, totuşi, avertizează Cannataro, „are o valoare biologică mai mică. Nu este o proteină completă precum laptele şi ouă sau, dacă ne gândim la proteine vegetale, precum soia sau amestecul de leguminoase şi cereale”.
Avantajele şi dezavantajele apei proteice
Consumul moderat de apă proteică nu ar trebui să fie dăunător pentru majoritatea oamenilor sănătoşi care doresc să-şi mărească aportul de proteine. Dar cât poţi lua fără riscuri? „Nu există linii directoare oficiale”, explică Silvia Parola, director tehnic al Acqua Sant'Anna, una dintre primele companii care produce apă proteică în Italia. „Am inclus 15 g de colagen în produs deoarece aceasta este doza folosită în studiile clinice care au evidenţiat efectele pozitive asupra masei musculare. Aceste studii au arătat că aportul de 15 g/zi de colagen timp de 12 săptămâni, împreună cu un program de activitate fizică (de 3 ori/săptămână), duce la creşterea masei corporale slabe, a forţei de prindere a mâinii, a forţei picioarelor şi la o scădere a masei de grăsime. Sfatul nostru este să luaţi o sticlă pe zi până la 12 săptămâni cu activitate fizică regulată”.
Cu toate acestea, cei cu insuficienţă renală şi cu probleme metabolice ar trebui să o evite sau să consulte medicul. De asemenea, nu este recomandat să luaţi apă proteică dacă sunteţi alergic la proteinele din zer sau dacă trebuie să vă limitaţi aportul de proteine. „În sine, apa proteică nu implică riscuri”, conchide Cannataro.
„Dacă luăm în considerare proteinele ca nutrient, apa adăugată va avea aceleaşi contraindicaţii ca şi alte alimente proteice. Chiar dacă luarea proteinelor prin alimente, în opinia mea, este mult mai bună. Orice supliment, shake sau apă nu ar trebui să fie niciodată privite ca un înlocuitor de masă, ci ca o posibilitate de completare a aportului zilnic de proteine”.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Prestigioasa universitate Harvard: România are a 20-a cea mai sofisticată economie a lumii. E mai complexă decât te-ai aştepta ţinând cont de nivelul de dezvoltare. În urmă cu 20 de ani eram pe locul 40
Cine este gelatierul român care a câştigat un premiu la cea mai prestigioasă competiţie continentală din industria îngheţatei artizanale?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Primele imagini cu explozivul cuplu Tamaş – Alexa, din Asia Express, în infernul din Filipine, cu 31 de grade la ora 18:00 şi 75% umiditate. FOTO&VIDEO EXCLUSIV
PROSPORT.RO
Ce conțin iaurturile din supermarket, de fapt. Dragoș Pătraru ne spune care e singurul sănătos
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe