Avertisment OMS în privinţa alcoolului: provoacă 7 tipuri de cancer

Campania se adresează cetăţenilor Uniunii Europene, dar şi autorităţilor şi instituţiilor sanitare, pentru o reglementare mai strictă.

Urmărește
603 afișări
Imaginea articolului Avertisment OMS în privinţa alcoolului: provoacă 7 tipuri de cancer

Avertisment OMS în privinţa alcoolului: provoacă 7 tipuri de cancer

Prejudiciul pe care alcoolul le poate provoca sănătăţii noastre a fost constatat de mai multe ori în ultimele decenii prin studii şi cercetări, dar printre mituri şi credinţe false există încă cei care susţin că o cantitate modestă pe zi poate chiar prelungi viaţa.

Datele nu pot fi însă contestate: alcoolul este o substanţă psihotropă şi un agent cancerigen de tip 1, iar în Europa cel puţin o persoană din două pare să nu conştientizeze riscurile asociate consumului de băuturi alcoolice.

Datele publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii vorbesc clar: alcoolul este responsabil pentru unul din 11 decese în Europa şi poate provoca peste 200 de boli, de la infarct la accident vascular cerebral, prin probleme digestive, şi este, de asemenea, un factor de risc pentru cel puţin 7 tipuri de cancer,, inclusiv cancerul mamar, esofagian şi hepatic.

Din aceste motive, OMS a decis să lanseze campania „Redefinirea alcoolului pentru o Europă mai sănătoasă şi mai sigură în Europa”, cu scopul de a invita cetăţenii să-şi reconsidere relaţia cu consumul de alcool şi să afle mai multe despre riscurile pentru sănătate.

„În Europa, alcoolul este adesea prea ieftin, uşor de disponibil şi foarte mult promovat. Este timpul să recunoaştem impactul său profund asupra sănătăţii”, spune noua campanie OMS, care în octombrie şi noiembrie va împărtăşi date şi informaţii personale, poveşti, evidenţiind experienţele celor din Europa care şi-au transformat viaţa redefinindu-şi relaţia cu alcoolul şi realizând că acesta nu mai are loc în viaţa lor.

„Dincolo de efectele sale fizice, alcoolul contribuie şi la probleme sociale mai ample. Consumul de alcool este un factor-cheie care contribuie la violenţă, inclusiv violenţa sexuală şi bazată pe gen, accidentele rutiere şi alte forme de vătămare care afectează nu numai băutorii, ci şi familiile acestoram comunităţi mai larg”, a explicat dr. Gauden Galea, consilier strategic al directorului regional al OMS pentru Europa şi director al Iniţiativei speciale privind bolile netransmisibile şi inovarea.

Principala problemă, potrivit OMS, este adesea lipsa de informaţii: „Oamenii trebuie să fie împuterniciţi să facă alegeri în cunoştinţă de cauză cu privire la sănătatea şi comportamentul lor. Campania „Redefinirea alcoolului” face schimb de informaţii bazate pe dovezi, încurajând indivizii să-şi regândească obiceiurile şi relaţiile cu alcoolul, îndemnând în acelaşi timp factorii de decizie şi autorităţile din domeniul sănătăţii să conducă o schimbare culturală mai largă în modul în care alcoolul este perceput şi reglementat în societate”,

Campania OMS nu se va adresa doar cetăţenilor Uniunii Europene, ci şi autorităţilor şi instituţiilor din domeniul sănătăţii, cerând o reglementare mai strictă a alcoolului: „Avem nevoie de legiuitori care să prioritizeze sănătatea publică”, a conchis Galea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
alcool,
oms

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici