- Home
- Sănătate
- (07.08.2023, 07:01)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ce este dieta care a ucis-o pe Zhanna Samsonova şi de ce poate fi periculos să mănânci alimente crude
Doctoriţa Martina Donegani explică, pentru Gazzetta dello Sport, riscurile grave ale acestui regim extrem: de la deficienţe nutriţionale până la ortorexie - obsesia pentru mâncarea sănătoasă.
Urmărește
5752 afișări
Ce este dieta care a ucis-o Zhanna Samsonova şi de ce poate fi periculos să mănânci alimente crude
Moartea influencerei ruse Zhanna Samsonova a zguduit lumea. Potrivit celor mai apropiaţi prieten, recent, femeia – foarte activă pe Instagram şi TikTok sub numele de Zhanna D'Art şi Raw Vegan Food Chef – părea subnutrită, iar de 4 ani ţinea o dietă cu crudităţi.
Rusoaica mănânca doar fructe, seminţe de floarea soarelui, smoothie-uri şi sucuri. Deşi cauzele morţii nu sunt încă pe deplin clare, cei apropiaţi sunt convinşi că a fost cauzat de această dietă extremă. Dr. Martina Donegani, biolog nutriţionist, a explicat pentru Gazzetta Active riscurile unei diete extreme precum alimentele crude.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
„În primul rând, trebuie precizat că încă nu cunoaştem cauzele oficiale ale morţii, la fel cum trebuie precizat că o dietă vegană normală este absolut durabilă, dacă se face cu precauţiile necesare. De fapt, cea a lui Zhanna nu a fost o dietă vegană clasică, ci o dietă cu crudităţi destul de improvizată.
Dieta cu crudităţi este un pic o tendinţă, în care mănânci doar alimente crude care nu necesită gătit. Acest lucru, desigur, expune organismul la riscul de deficienţe. Din câte citim se pare că ea a refuzat să ia şi suplimente, care sunt în schimb esenţiale pentru cei care urmează aceste diete. De exemplu, vitamina B12 nu se găseşte în alimentele de origine vegetală şi, prin urmare, trebuie suplimentată. Dimpotrivă, integrarea este recomandată chiar şi celor care sunt doar vegetarieni, tocmai pentru a nu-şi asuma riscuri. Trebuie să ai grijă să echilibrezi nutrienţii, aşa că proteinele, calciul şi fierul şi – după cum am menţionat – vitamina B12 sunt esenţiale”, explică ambasadorul ştiinţific al publicaţiei italiene.
Care sunt riscurile unei diete cu alimente crude?
„Este o dietă destul de drastică care nu poate fi înţeleasă ca un „mănânc doar fructe şi legume”, pentru că organismul nostru are nevoie de altceva, de exemplu leguminoase, care trebuie neapărat gătite. Trebuie să fii foarte atent: personal nu am chef să recomand un regim de acest tip.
În plus, gătitul îmbunătăţeşte digestibilitatea produsului şi nu trebuie considerat un lucru negativ sau împotriva naturii. Ar trebui să evităm, chiar dacă o faci din motive etice sau de sănătate, să te lipseşti de anumite alimente. Dacă doriţi să faceţi o alegere etică sau de sănătate, trebuie să consultaţi un profesionist, pentru a fi sigur că urmaţi o alimentaţie echilibrată şi sănătoasă. Cu siguranţă în acest caz a fost un regim „do-it-yourself”, pentru că niciun profesionist nu ar prescrie vreodată o dietă de acest tip, iar asta face ca totul să fie foarte periculos”.
Cu toate acestea, conform a ceea ce a scris Zhanna Samsonova pe reţelele de socializare, a fost încântată de această dietă.
„Riscul este că ar putea duce la ortorexie, obsesia pentru mâncarea sănătoasă. Credem că facem o alegere sănătoasă mâncând doar fructe de pădure, seminţe, fructe şi legume - aşa cum pare să facă ea - dar, în realitate, ne expunem corpul la deficienţe severe de nutrienţi şi la pierderea excesivă în greutate. Sistemul imunitar este slăbit, nu suntem capabili să reacţionăm la infecţii şi în cazuri extreme poate duce chiar la moarte”, este concluzia.
Ce ar trebui făcut în aceste cazuri?
„Dacă îţi dai seama că la nivel psihologic atenţia la mâncare devine excesivă, este important să susţii nutriţionistul cu ajutorul psihologului, deoarece ortorexia este o adevărată tulburare de alimentaţie. Adesea ne gândim doar la anorexie şi bulimie, dar aceasta este o tulburare care duce la lipsuri importante de alimente şi la o concepţie greşită a conceptului de „hrană sănătoasă”. Nu există o mâncare sănătoasă şi una care să fie rău pentru tine, contează echilibrul dietei, cred că este un mesaj important care trebuie transmis. Repet, nu ştim exact cauzele morţii, deşi probabil din modul în care s-a spus povestea se afla deja într-un tunel ortorexic. Acest lucru duce la o lipsă de percepţie a sănătăţii fizice şi psihice”.
Pot fi periculoase aceste diete extreme?
„Ceea ce îi face periculoşi este că declanşează o tulburare de alimentaţie care scapă de sub control persoanei, care nu îşi dă seama că se află în acel tunel. Începem să mâncăm din ce în ce mai puţine alimente, expunându-ne chiar şi la deficienţe periculoase care pot duce la moarte”.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe