Ce se întâmplă cu corpul când bei prea multă apă

Hidratarea este importantă, mai ales vara, dar consumul excesiv de apă poate avea o serie de efecte secundare neplăcute.

Urmărește
3544 afișări
Imaginea articolului Ce se întâmplă cu corpul când bei prea multă apă

Ce se întâmplă cu corpul când bei prea multă apă

În mijlocul verii, cu temperaturi ridicate, este mai important ca niciodată să rămânem hidrataţi, mai ales dacă suntem activ fizic la căldură. Efectul opus: excesul de apă, alterează echilibrul delicat al sărurilor minerale din organism, poate avea efecte secundare, de la greaţă la dureri de cap.

„A bea lichide fără electroliţi şi a face acest lucru mai repede decât poţi elimina prin urinare sau transpiraţie duce la subţierea sângelui”, a explicat Sean Langan, director de cercetare la Institutul Korey Stringer din Universitatea din Connecticut, într-un interviu. Problema îi priveşte în principal pe sportivi şi pe cei care simt o nevoie mai mare de apă în timpul activităţilor zilnice.

Dezechilibrul electrolitic din cauza consumului excesiv de apă este cunoscut sub numele de hiponatremie, un termen care înseamnă un nivel scăzut de sodiu din sânge. Aceasta este o afecţiune rară, dar potenţial fatală la sportivi, care apare atunci când beţi prea multă apă fără a suplimenta în mod adecvat minerale precum sodiu, potasiu şi clor prin alimente sau băuturi sportive.

Organismul este incapabil să elimine excesul de lichid, iar electroliţii din sânge se „diluează”, scăzând periculos. Cel mai frecvent scenariu este la sportivii care se antrenează mult timp la intensitate scăzută în timp ce beau multă apă, dar nu transpiră suficient pentru a o elimina. Rinichii reglează de obicei lichidele prin creşterea producţiei de urină, dar acest mecanism este afectat în timpul exerciţiilor fizice. Recunoaşterea precoce a simptomelor hiponatremiei este esenţială pentru a interveni prompt şi pentru a evita deteriorarea gravă.

Iată principalele semne că beţi prea multă apă şi că poate exista un dezechilibru electrolitic şi ar trebui să solicitaţi asistenţă medicală:

Dureri de cap. Cefaleea este, de asemenea, un simptom comun al altor afecţiuni legate de căldură, cum ar fi insolaţia. Dar dacă apare alături de alte afecţiuni precum greaţa, ameţelile sau confuzia, ar putea indica un dezechilibru electrolitic după un antrenament.

Greaţă şi vărsături. Greaţa şi vărsăturile sunt, de asemenea, indicatori ai unei posibile lipse de săruri minerale. De asemenea, fac mai dificilă păstrarea alimentelor şi băuturilor care ar putea ajuta la completarea electroliţilor din organism, agravând problema. În situaţii de urgenţă, potrivit Clinicii Mayo, pacienţilor ar trebui să li se administreze electroliţi.

Ameţeli şi confuzie. O senzaţie de ameţeală sau confuzie după antrenament, mai ales dacă este însoţită de dureri de cap şi greaţă, poate fi un semnal de alarmă clar. Schimbările bruşte ale dispoziţiei şi abilităţilor mentale indică, de asemenea, că creierul ar fi putut fi afectat de hiponatremie.

Umflarea pielii şi creşterea în greutate. Umflarea inexplicabilă a pielii şi a corpului în general indică adesea o acumulare de lichid. Sportivii pot simţi, de exemplu, că ceasurile şi brăţările devin mai strânse. Chiar dacă observaţi creşterea în greutate mai degrabă decât pierderea în greutate atunci când urcăţi pe cântar după un antrenament, acesta ar putea fi un simptom al hiponatremiei.

Crampe musculare şi slăbiciune. În cazurile severe de dezechilibru electrolitic pot apărea efecte precum crampe, spasme musculare, slăbiciune generalizată. Motivul este de înţeles: muşchii sunt printre organele cele mai afectate de lipsa sărurilor minerale.

Convulsii (în cazuri severe). Nivelurile foarte scăzute de sodiu şi alţi electroliţi pot duce la convulsii. Simptomele sunt cele mai periculoase atunci când apar rapid în câteva ore. Dezechilibrele electrolitice severe pot pune creierul în pericol şi pot cauza daune permanente.

În rezumat, consumul prea mare de apă poate modifica nivelurile de sodiu şi alte minerale din sânge, ducând la un fel de intoxicaţie cu apă. Simptomele, care pot include tulburări neurologice şi ale funcţiei cerebrale, rezultă din diluarea sărurilor minerale din cauza excesului de apă.

Pentru a corecta rapid dezechilibrul, atunci când este important, medicii administrează fluide intravenoase care sunt bogate în sodiu. Din fericire, hiponatremia este o apariţie rar întâlnită, dar este important să-i acordăm atenţie mai ales vara şi în cazul activităţilor sportive intense şi prelungite, care cresc riscul de a bea prea multe lichide fără a reface sărurile pierdute prin transpiraţie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici