- Home
- Sănătate
- (16.05.2022, 06:55)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cum se manifestă boala celiacă, poreclită „boala cameleon”. De ce nu este utilă dieta fără gluten pentru toată lumea
16 mai este Ziua Internaţională a Bolii Celiace, iar pacienţii români au marcat-o la finalul săptămânii trecute printr-o serie de evenimente.
Urmărește
1692 afișări
Cum se manifestă boala celiacă, poreclită „boala cameleon”. De ce nu este bună dieta fără gluten pentru cei care nu au intoleranţă la gluten
Persoane care suferă de boalca celiacă s-au adunat, sâmbătă şi duminică, la un hotel din Capitală, pentru a marca Ziua Internaţională a Bolii Celiace, eveniment pus la cale de Asociaţia Română pentru Intoleranţă la Gluten.
Boala celiacă este o boală autoimună despre care se ştia că este specifică doar copiilor. S-a dovedit însă că se poate declanşa la orice vârstă, în funcţie de existenţa unor anumite gene, dar şi de factori externi, precum un episod stresant/un şoc.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Cei care suferă de intolerenţă la gluten trebuie să ţină, pentru tot restul vieţii, o dietă, un regim bazat pe produse fără gluten (este o substanţă care se găseşte în grâu, orz, secara şi ovăz, iar simbolul de pe ambalajele acestor produse este un spic tăiat).
Dieta făcută celebră de „Nole”
Dieta fără gluten a fost făcută celebră de jucătorul de tenis Novak Djokovic. În cartea sa autobiografică, sârbul susţine că în spatele succesului său ar fi stat, o vreme, dieta fără gluten, preluată apoi şi de alţi sportivi, inclusiv de românul Marius Copil.
Secretul nu este, de fapt, un mare pont, spun specialiştii, care nu recomandă produsele fără gluten celor care nu suferă de boala celiacă pe motiv că nu-şi pot lua toţi nutrieţii doar dintre alimentaţie normală. O astfel de persoană este „Nole”, despre care nu se ştie official că ar suferi de intoleranţă la gluten.
Regimul cu produse fără gluten este recomandat persoanelor cu boala celiacă şi celor cu sensibilitate la gluten. Pentru persoanele fără aceste afecţiuni, dieta fără gluten nu aduce beneficii, dimpotrivă. Dieta fără gluten este săracă în fibre alimentare din cauza necesităţii de a evita unele alimente bogate în fibre, dar şi datorită conţinutului redus de fibre din produse fără gluten. Micronutrienţii (vitamine şi minerale) care ajung să lipsească sunt vitamina D, B12 şi folat, dar şi minerale: fier, zinc, magneziu şi calciu.
Peste 300 de simptome
1% din populaţia lumii suferă de boala celiacă, o boală destul de greu de depistat medical. Sunt şi cifre care uluiesc. Spre exemplu, deşi este o ţară fericită, în Finlanda, 2,5% din populaţie suferă de boala celiacă.
Supranumită şi “boala cameleon”, boala celiacă are peste 300 simptome şi afecţiuni asociate.
Mai cunoscute sunt simptomele gastro-intestinale (diaree, balonare, spasme, greaţă, flatulenţa etc). Cu toate acestea, trebuie avute în vedere şi simptome de ordin metabolic, neuropsihic, dermatologic, osteoarticular etc.
La copii, întârzieri de creştere, abdomen mărit, dificultăţi de concentrare, ar putea fi semnale pentru diagnostic de boală celiacă. La femei, boala celiacă se poate asocia cu tiroidita autoimună, avorturi recurente, infertilitate, menopauza precoce.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe