Demenţa şi pierderea memoriei: s-a întocmit un top al acţiunilor care fentează boala

Un studiu chinezesc pe 30.000 de oameni urmăriţi timp de 10 ani a scos un „clasament” al stilurilor de viaţă utile pentru protejarea împotriva declinului cognitiv, acţiuni care funcţionează şi asupra persoanelor predispuse genetic la demenţă.

Urmărește
60033 afișări
Imaginea articolului Demenţa şi pierderea memoriei: s-a întocmit un top al acţiunilor care fentează boala

Demenţa şi pierderea memoriei: s-a întocmit un top al acţiunilor care fentează boala

Există o relaţie precisă între unele stiluri de viaţă şi riscul de a suferi o deteriorare mentală odată cu înaintarea în vârstă. Vestea bună este că toată lumea ar putea face multe lucruri de folos, pentru a reduce riscul de pierdere a memoriei sau de a dezvolta demenţă, pe măsură ce îmbătrâneşte.

Situaţia este indicată de un studiu efectuat în diferite regiuni ale Chinei şi publicat în British Journal of Medicine (Bmj), care a implicat aproape 30.000 de oameni, observaţi timp de 10 ani.

Studiul, al cărui prim autor este Jianping Jia, de la Centrul de Inovare pentru Tulburări Neurologice şi Departamentul de Neurologie al Spitalului Xuanwu din Beijing, a arătat că efectul protector al stilului de viaţă corect se extinde şi asupra celor care pot avea o genetică faţă de demenţă, fiind purtători de alela Apoe 4 din gena care codifică apolipoproteina E.

Clasamentul

Şase stiluri de viaţă diferite modificabile au reieşit ca fiind importante din cercetare:

- Dieta: cea mai semnificativă în scopul prevenirii demenţei este alimentaţia corectă, bazată în mod substanţial pe principiile dietei mediteraneene, axată pe fructe, legume, cereale, leguminoase, peşte, ulei de măsline, fructe uscate şi cantitate redusă de sare.
- Exerciţii pentru minte: imediat după vine menţinerea activităţii cognitive garantată de activităţi precum scris, citit, joc de cărţi.
- Exerciţii fizice: pe locul trei s-a clasat activitatea fizică regulată.
- Contacte sociale: este important să se menţină un nivel bun de activităţi sociale.
- Evitaţi fumatul: Fumatul de ţigări se numără printre anumite cauze ale a 25 de boli diferite.
- Evitati alcoolul: cu cât consumul este mai mare, cu atât riscul neurologic este mai mare.

Toate acestea sunt măsuri erau oricum binecunoscute, dar îşi găsesc o confirmare importantă în acest studiu, având în vedere implicarea unui număr foarte mare de persoane

„Această investigaţie amplă este prima, după cunoştinţele noastre, care evaluează efectele diferitelor profiluri de stil de viaţă, statutul Apoe4 şi interacţiunile acestora asupra performanţei memoriei pe o perioadă de urmărire de 10 ani”, subliniază autorii cercetării.

„Rezultatele noastre arată că un stil de viaţă sănătos este asociat cu o scădere mai lentă a memoriei la indivizii normali din punct de vedere cognitiv, inclusiv la cei care sunt sensibili genetic”, este concluzia specialiştilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici