Depresia post-vacanţă: cine o provoacă şi cum poate fi depăşită

Te simţi obosit şi într-o dispoziţie proastă după vacanţă? Revenirea la rutină după o perioadă de vacanţă poate fi surprinzător de dificilă pentru mulţi oameni.

Urmărește
848 afișări
Imaginea articolului Depresia post-vacanţă: cine o provoacă şi cum poate fi depăşită

Depresia post-vacanţă: de ce depinde şi cum poate fi depăşită

Depresia postvacanta se manifestă printr-o serie de simptome care pot interfera cu revenirea la normalitate. Acestea includ anxietate, iritabilitate, dificultăţi de somn şi un sentiment general de disconfort sau nelinişte.

Simptome care, din păcate, pot persista până la 2 săptămâni după întoarcerea din vacanţă, influenţând munca, şcoala şi relaţiile personale.

Există motive complexe în spatele acestei situaţii. Este adevărat că vacanţele pot îmbunătăţi starea de spirit, pot reduce stresul şi pot îmbunătăţi starea de spirit, dar aceste efecte pozitive tind să dispară mai devreme decât am putea crede.

Într-un studiu realizat în 2020 pe 60 de angajaţi, unii cercetători au descoperit că beneficiile vacanţelor durează aproximativ o săptămână, odată ce revin la rutina zilnică cu încărcătura ei de stres.

Potrivit lui Ayelet Fishbach, profesor la Booth School of Business din cadrul Universităţii din Chicago, vina poate fi oboseala din cauza călătoriei în sine, lipsa unei adevărate relaxări în timpul vacanţei şi contrastul dintre libertatea de care se bucură în vacanţă şi rigiditatea vieţii zilnice.

Mai există apoi efectul de rebound: pentru unii, vacanţele reprezintă o evadare temporară din situaţii stresante, precum conflictele sau hărţuirea la locul de muncă, care însă nu dispar la întoarcere. Schimbarea bruscă a climei poate contribui şi ea.

Cum să faceţi faţă depresiei după vacanţă? Tessa West, profesor de psihologie la Universitatea din New York, recomandă să recunoaştem faptul că primele zile şi săptămâni vor fi mai grele. Implementarea unor comportamente poate fi utilă.

Reluaţi încet. În loc să abordeze cele mai dificile sarcini imediat, West sugerează să începi cu sarcini simple, gestionabile, construind treptat revenirea.

Concentraţi-vă pe aspectele pozitive ale jobului. Importanţa reconectarii cu ceea ce apreciezi la locul tău de muncă. Şi să recunoaştem că munca ne-a oferit ocazia să ne bucurăm de vacanţe.

Practicaţi relaxarea. Tehnici precum respiraţia profundă, plimbările contemplative şi mindfulness pot ajuta, de asemenea, la reducerea anxietăţii şi depresiei după vacanţă.

Gestionaţi stresul. Asociaţia Americană de Psihologie sugerează, de asemenea, să ţii un jurnal al situaţiilor stresante, să găseşti modalităţi sănătoase de a gestiona stresul şi să stabileşti graniţe clare între muncă şi viaţa privată.

Reevaluare. Iar dacă disconfortul persistă după câteva săptămâni, poate fi timpul să te gândeşti mai profund la situaţia de lucru. West sugerează să acordaţi atenţie oricăror sentimente de nemulţumire care apar. În timp ce eviţi deciziile impulsive, cum ar fi renunţarea la locul de muncă pe loc, este important să nu ignoraţi aceste semne şi să luaţi în considerare explorarea unor noi opţiuni de carieră, dacă este necesar.

Dacă după ce ai încercat toate aceste strategii încă te simţi prins în tunelul depresiei post-vacanţă, nu ar trebui să-ţi fie frică să ceri ajutor. Un profesionist în sănătate mintală, cum ar fi un psiholog, ar putea oferi acel avantaj în plus pentru a depăşi momentul dificil. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici