- Home
- Sănătate
- (05.09.2024, 07:12)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Depresia post-vacanţă: cine o provoacă şi cum poate fi depăşită
Te simţi obosit şi într-o dispoziţie proastă după vacanţă? Revenirea la rutină după o perioadă de vacanţă poate fi surprinzător de dificilă pentru mulţi oameni.
Urmărește
854 afișări
Depresia post-vacanţă: de ce depinde şi cum poate fi depăşită
Depresia postvacanta se manifestă printr-o serie de simptome care pot interfera cu revenirea la normalitate. Acestea includ anxietate, iritabilitate, dificultăţi de somn şi un sentiment general de disconfort sau nelinişte.
Simptome care, din păcate, pot persista până la 2 săptămâni după întoarcerea din vacanţă, influenţând munca, şcoala şi relaţiile personale.
Există motive complexe în spatele acestei situaţii. Este adevărat că vacanţele pot îmbunătăţi starea de spirit, pot reduce stresul şi pot îmbunătăţi starea de spirit, dar aceste efecte pozitive tind să dispară mai devreme decât am putea crede.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Într-un studiu realizat în 2020 pe 60 de angajaţi, unii cercetători au descoperit că beneficiile vacanţelor durează aproximativ o săptămână, odată ce revin la rutina zilnică cu încărcătura ei de stres.
Potrivit lui Ayelet Fishbach, profesor la Booth School of Business din cadrul Universităţii din Chicago, vina poate fi oboseala din cauza călătoriei în sine, lipsa unei adevărate relaxări în timpul vacanţei şi contrastul dintre libertatea de care se bucură în vacanţă şi rigiditatea vieţii zilnice.
Mai există apoi efectul de rebound: pentru unii, vacanţele reprezintă o evadare temporară din situaţii stresante, precum conflictele sau hărţuirea la locul de muncă, care însă nu dispar la întoarcere. Schimbarea bruscă a climei poate contribui şi ea.
Cum să faceţi faţă depresiei după vacanţă? Tessa West, profesor de psihologie la Universitatea din New York, recomandă să recunoaştem faptul că primele zile şi săptămâni vor fi mai grele. Implementarea unor comportamente poate fi utilă.
Reluaţi încet. În loc să abordeze cele mai dificile sarcini imediat, West sugerează să începi cu sarcini simple, gestionabile, construind treptat revenirea.
Concentraţi-vă pe aspectele pozitive ale jobului. Importanţa reconectarii cu ceea ce apreciezi la locul tău de muncă. Şi să recunoaştem că munca ne-a oferit ocazia să ne bucurăm de vacanţe.
Practicaţi relaxarea. Tehnici precum respiraţia profundă, plimbările contemplative şi mindfulness pot ajuta, de asemenea, la reducerea anxietăţii şi depresiei după vacanţă.
Gestionaţi stresul. Asociaţia Americană de Psihologie sugerează, de asemenea, să ţii un jurnal al situaţiilor stresante, să găseşti modalităţi sănătoase de a gestiona stresul şi să stabileşti graniţe clare între muncă şi viaţa privată.
Reevaluare. Iar dacă disconfortul persistă după câteva săptămâni, poate fi timpul să te gândeşti mai profund la situaţia de lucru. West sugerează să acordaţi atenţie oricăror sentimente de nemulţumire care apar. În timp ce eviţi deciziile impulsive, cum ar fi renunţarea la locul de muncă pe loc, este important să nu ignoraţi aceste semne şi să luaţi în considerare explorarea unor noi opţiuni de carieră, dacă este necesar.
Dacă după ce ai încercat toate aceste strategii încă te simţi prins în tunelul depresiei post-vacanţă, nu ar trebui să-ţi fie frică să ceri ajutor. Un profesionist în sănătate mintală, cum ar fi un psiholog, ar putea oferi acel avantaj în plus pentru a depăşi momentul dificil.
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe