Dieta atlantică, bogată în peşte şi nuci, promite să-i ţină pe oameni departe de sindromul metabolic

Un studiu recent afirmă avantajele unui alt stil alimentar de origine europeană.

Urmărește
10961 afișări
Imaginea articolului Dieta atlantică, bogată în peşte şi nuci, promite să-i ţină pe oameni departe de sindromul metabolic

Dieta atlantică, bogată în peşte şi nuci, face promisiuni mari

Dieta mediteraneană are un rival, gata să concureze pentru sceptrul reginei nutriţiei: dieta atlantică. A prins viaţă în Europa, deoarece acest stil alimentar se bazează pe dieta oamenilor care trăiesc între nord-vestul Spaniei şi nordul Portugaliei.

Comparaţia dintre cele două diete provine dintr-un studiu recent publicat în JAMA Network, conform căruia cei care urmează dieta atlantic riscă mai puţin să dezvolte temutul sindrom metabolic.

Dieta atlantică este apreciată de populaţiile din nordul Portugaliei şi Galiţiei. Se bazează pe alimente locale, proaspete şi integrale, precum fructe, legume, pâine, leguminoase, nuci, peşte, produse lactate şi ouă. Cea mai comună grupă de alimente din dieta Atlanticului este amidonul: pâine, paste, orez, cereale integrale şi cereale non-integrale, care sunt consumate de 6 până la 8 ori pe zi.

Vinul, consumat la mese

Această dietă include şi puţină carne, în principal carne de vită şi de porc. Uleiul de măsline este un condiment comun, iar vinul este consumat la mese. 

Studiul dezvăluie că, în comparaţie cu cei care urmează dieta normală, persoanele care au adoptat dieta atlantic timp de 6 luni au un risc mai scăzut de a dezvolta sindrom metabolic, o afecţiune care creşte probabilitatea bolilor de inimă, accident vascular cerebral şi diabet.

Dieta Atlantic, în ciuda bogăţiei sale nutriţionale, pare să reducă în special riscul de obezitate, diabet, hipertensiune arterială şi niveluri ridicate de trigliceride.

Beneficiile dietei Atlantic se datorează abundenţei de peşte şi nuci, care furnizează acizi graşi Omega-3 şi antioxidanţi. Cerealele integrale, fructele şi legumele conţin şi fibre, vitamine şi minerale esenţiale pentru sănătatea inimii. În acest sens, dietele atlantice şi mediteraneene au multe în comun.

Fuga de alimentele procesate

Mai mult, diverse studii confirmă că dietele bogate în alimente vegetale şi sărace în alimente procesate sunt asociate cu un risc mai scăzut de boli cronice.

Deşi este adevărat că ambele diete pun accentul pe ingrediente proaspete, precum fructele, legumele, leguminoasele, cerealele integrale şi uleiul de măsline, dieta atlantică diferă uşor de cea mediteraneană, care este mai orientată către o dietă pe bază de plante, în condiţiile în care prezintă un aport mai mare de carne roşie.

Să dai vechea dietă mediteraneană pentru cea atlantică? Înainte de a face asta, trebuie avut în vedere că dieta mediteraneană se laudă cu o bază mai solida de cercetare ştiintifică, în special în ceea ce priveşte reducerea riscului cardiovascular.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici