Genetica ne afectează mai puţin pe măsură ce îmbătrânim. Factorii care dictează expresia genică

  • Genetica contează mai puţin pe măsură ce îmbătrâneşti.
  • Doi factori dictează expresia genică şi modul în care îmbătrânim, arată un nou studiu.
Urmărește
2211 afișări
Imaginea articolului Genetica ne afectează mai puţin pe măsură ce îmbătrânim. Factorii care dictează expresia genică

FOTO e-Zyvec

Un nou studiu sugerează că genetica devine mai puţin importantă pe măsură ce îmbătrâneşti, adăugându-se la cercetările privind modul în care genetica noastră afectează modul în care îmbătrânim.
 
Cercetarea, realizată de Universitatea din California, a constatat că îmbătrânirea şi mediul înconjurător sunt semnificativ mai importante decât genetica în ceea ce priveşte modificarea profilurilor de expresie a multor gene pe măsură ce îmbătrânim.
 
„S-a muncit mult în domeniul geneticii umane pentru a înţelege modul în care genele sunt activate şi dezactivate de variaţia genetică umană. Proiectul nostru a luat naştere prin întrebarea: „Cum este aceasta influenţată de vârsta unui individ?”,” a declarat într-un comunicat Peter Sudman, unul dintre coautorii studiului. „Iar primul rezultat pe care l-am găsit a fost că genetica ta contează de fapt mai puţin pe măsură ce îmbătrâneşti”.
 
Studiul a examinat efectele relative ale geneticii, vârstei şi mediului asupra expresie a circa 20.000 de gene umane.
 
Se ştie că expresia genelor şi nivelurile acestora controlează o varietate de procese biologice, inclusiv metabolismul, nivelurile hormonale şi eliberarea de enzime care ajută organismul să se vindece singur, dar acum, ercetătorii sugerează că, în timp ce constituţia genetică este excelentă pentru a prevedea expresia genelor atunci când eşti tânăr, aceasta devine mai puţin importantă pentru persoanele cu vârsta de peste 55 de ani.
 
„Aproape toate bolile comune umane sunt boli ale îmbătrânirii: Alzheimer, cancere, boli de inimă, diabet. Toate aceste boli îşi sporesc prevalenţa odată cu vârsta”, a spus Sudman. Cu alte cuvinte, specialistul spune că, pe măsură ce îmbătrâneşti, genele contează mai puţin pentru expresia ta genetică, aşadar trebuie căutate cauzele bolilor care apar pe măsură ce înaintezi în vârstă.
 
Potrivit lui Sudmant, studiul sugerează, de asemenea, că şi alţi factori, în afară de vârstă şi genetică, inclusiv aerul pe care îl respirăm, apa pe care o bem, alimentele pe care le consumăm, precum şi nivelul nostru de activitate fizică, au un impact indirect asupra îmbătrânirii.
 
Mediul înconjurător însumează până la o treime din modificările expresiei genice odată cu vârsta, conchide cercetarea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici