Ghimbirul: 7 motive pentru care este bine să-l consumăm şi două pentru care să-l evităm

Ajută digestia, dar are şi un efect antiinflamator decent. Iată când trebuie evitat.

Urmărește
27826 afișări
Imaginea articolului Ghimbirul: 7 motive pentru care este bine să-l consumăm şi două pentru care să-l evităm

Ghimbirul: 7 motive pentru care este bine să-l consumăm şi două pentru care să-l evităm

Pentru aroma sa vie, ghimbirul este folosit la prepararea diverselor alimente de inspiraţie exotică. Mai ales deserturi, dar şi băuturi tonice şi sănătoase. Chestiune de gust? Nu numai atât: de fapt, ştiinţa recunoaşte numeroase proprietăţi benefice pentru sistemul nostru digestiv şi împotriva inflamaţiilor şi a unor infecţii. Pe scurt, consumul de puţin ghimbir ar putea fi o idee bună din cel puţin 7 motive.

Ce este ghimbirul şi cum se consumă?

Tehnic, ghimbirul este partea subterană a unei plante erbacee care are o funcţie de „rezervă”. Cele mai comune forme de gătit sunt ghimbirul proaspăt şi uscat, folosit ca şi condiment. Dar poate fi găsesit în amestecuri de ceai.

Indiferent de modul în care îl folosim, ghimbirul, conform ştiinţei alimentare, are câteva efecte secundare interesante. 

Îmbunătăţeşte digestia şi calmează greaţa

Ghimbirul este adesea comercializat ca un remediu natural pentru a reduce greaţa sau pentru a calma durerile de stomac. De fapt, capacitatea sa de a ameliora aceste afecţiuni i-a fost creditată de mai multe studii că poate fi la fel de eficient ca unele medicamente anti-greaţă şi cu mai puţine efecte secundare. Ghimbirul şi compuşii săi par să mărească reactivitatea digestivă şi să accelereze golirea stomacului.

Este un antiinflamator natural

Ghimbirul se află ferm pe lista alimentelor antiinflamatoare, acele alimente care nu numai că nu favorizează inflamaţia, dar reuşesc şi să o reducă, dacă sunt luate în mod regulat. În cazul lui, efectul pozitiv se datorează faptului că are gingeroli. Potrivit unui studiu de acum câţiva ani, extractul de ghimbir foarte purificat şi standardizat ar putea reduce şi simptomele osteoartritei genunchiului.

Ajută la combaterea infecţiilor

Extractul de ghimbir pare să inhibe creşterea multor tipuri diferite de germeni. Potrivit unui studiu din 2008, este eficient în special împotriva bacteriilor orale legate de gingivita şi parodontoza. Şi consumat proaspăt, pare să aibă un efect împotriva virusului respirator sinciţial (RSV), o cauză comună a infecţiilor respiratorii.

Îmbunătăţeşte funcţia creierului

Stresul oxidativ şi inflamaţia cronică accelerează procesul de îmbătrânire şi se numără printre factorii cheie ai bolii Alzheimer şi ai declinului cognitiv legat de vârstă. Unele studii pe animale sugerează că antioxidanţii şi compuşii bioactivi ai ghimbirului pot fi capabili să inhibe răspunsurile inflamatorii care apar în creier. Există, de asemenea, unele dovezi că ghimbirul are un efect pozitiv asupra funcţiei creierului. Într-un studiu din 2012 asupra femeilor sănătoase de vârstă mijlocie, de exemplu, s-a demonstrat că dozele zilnice de extract de ghimbir îmbunătăţesc timpul de reacţie şi memoria de lucru.

Ameliorează crampele menstruale

Pe lângă reducerea inflamaţiei, unele cercetări au arătat că ghimbirul este destul de eficient în reducerea durerii în primele 3-4 zile ale unui ciclu menstrual: doza indicată în acest caz ar fi între 700 şi 2000 mg.

Ajută la pierderea în greutate

Mecanismul nu este încă pe deplin clar pentru oamenii de ştiinţă, dar faptul că ghimbirul este bogat în substanţe chimice vegetale care funcţionează ca antioxidanţi şi sunt antiinflamatorii sugerează că ar putea acţiona chiar şi asupra unei scăderi uşoare a greutăţii corporale. Există de fapt mai multe condimente care se laudă cu aceeaşi superputere.

Poate reduce glicemia

Într-un studiu din 2015 pe 41 de participanţi cu diabet de tip 2, 2 grame de ghimbir pudră pe zi au redus glicemia cu 12 procente. Deşi acesta este un studiu mic, care necesită o confirmare ulterioară, rezultatele sunt interesante.

Lucruri la care trebuie să fii atent:

    Unele persoane pot prezenta reacţii adverse, cum ar fi arsuri la stomac, gaze şi diaree după consumul acestuia, dar acest lucru depinde de individ, de cantitatea şi de frecvenţa utilizării. Acest lucru este, în general, mai probabil să se întâmple atunci când luaţi ghimbir sub formă de supliment alimentar.
   
   Aceiaşi compuşi activi care oferă beneficii pentru sănătate pot irita, de asemenea, mucoasa gurii şi gâtului, mai ales la cei neobişnuiţi cu gustul său înţepător.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici