- Home
- Sănătate
- (11.10.2024, 09:14)
- Daniel Contescu
MAL, noua grupă sanguină. Ce este şi cum a fost descoperită
Cercetările au început în 1972, după misterul unei femei fără antigen AnWj.
Urmărește
3002 afișări
MAL, noua grupă sanguină. Ce este şi cum a fost descoperită
Grupa sanguină este un element ereditar care se identifică cu antigenele prezente în globulele roşii.
Există peste 30 de sisteme de clasificare, cel mai răspândit se bazează pe grupele A, B, AB şi 0. Fiecare poate fi apoi Rh pozitiv sau negativ, în funcţie de prezenţa antigenului Rh D, o proteină.
Tocmai absenţa unui antigen a dus la descoperirea unei noi grupe sanguine.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
Cercetătorii căutau acest grup sanguin rar din 1972, când au descoperit o femeie căreia îi lipseşte antigenul AnWj, care este prezent în celulele roşii din sânge la 99,9% din populaţia lumii.
Absenţa transformă grupa de sânge şi i-a determinat pe oamenii de ştiinţă să identifice grupa sanguină MAL foarte rară.
Cercetarea a fost publicată în revista Blood şi a fost realizată de cercetători de la National Health Service Blood and Transplant din Marea Britanie.
Această descoperire urcă la 47 numărul de sisteme cunoscute până acum pentru identificarea grupelor de sânge şi va permite efectuarea de transfuzii şi transplanturi din ce în ce mai sigure.
Datorită acestei cercetări va fi posibilă crearea de noi teste genetice pentru a identifica pacienţii rari la care antigenul AnWj este absent, permiţând reducerea riscurilor de transfuzii.
Oamenii de ştiinţă au arătat că absenţa acestui antigen este în mare parte legată de boli hematologice sau de anumite tipuri de tumori şi doar unui număr mic de persoane li se refuză AnWj dintr-un motiv genetic.
Începând cu prima persoană identificată în 1972, cercetătorii au descoperit că cinci membri ai unei familii arabo-israeliene nu au antigenul respectiv.
Analizând exomul, adică ADN-ul care codifică proteinele, în fiecare dintre ele a reieşit că situaţiile rare de negativitate genetică la antigenul AnWj sunt legate de ştergerile secvenţelor de ADN din ambele copii ale genei MAL.
„Munca a fost complexă şi dificilă tocmai din cauza rarităţii cazurilor”, a explicat Louise Tilley de la centrul de transfuzii din Bristol, subliniind importanţa rezultatului care ne va permite să oferim cea mai bună asistenţă unor pacienţi rari, dar importanţi.
Tilley subliniază că acest rezultat nu ar fi fost posibil fără secvenţierea exomului „deoarece se ştie puţin despre proteina MAL din celulele roşii din sânge”.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe