- Home
- Sănătate
- (23.10.2021, 21:09)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
MIND: noua dietă care menţine creierul în formă. Ce să mănânci şi alimentele de evitat, ca să fii cu 7,5 ani mai tânăr
- Mind în engleză înseamnă „minte”.
- Dar în cazul Dietei MIND este un acronim: înseamnă Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay.
- Practic, MIND este o dietă care îşi propune să contracareze declinul creierului, care poate apărea pe măsură ce îmbătrânim, prin combinarea caracteristicilor a 2 diete foarte populare: dieta mediteraneană şi dieta DASH.
- Potrivit cercetătorilor, adulţii care urmează dieta MIND au o rată generală mai lentă de declin cognitiv, ceea ce echivalează cu un creier cu 7,5 ani mai tânăr.
Urmărește
58539 afișări
MINTE: noua dietă care menţine creierul tânăr
Practic, MIND este o dietă care încurajează o dietă de legume, fructe de pădure, ulei de măsline, nuci, cereale integrale, peşte, fasole şi carne de pasăre, descurajând în acelaşi timp utilizarea de unt, margarină, carne roşie, prăjeli, deserturi şi brânză.
Dieta MIND: ce să mănânci
Verdeţuri cu frunze: şase sau mai multe porţii pe săptămână de kale, spanac, legume fierte şi salată verde.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
-
Valdimir Putin se confruntă cu o revoltă a armatei, deoarece „comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Alte legume: conform nutriţioniştilor care recomandă MIND, ar trebui să mâncăm şi o altă legumă, pe lângă cele cu frunze verzi, cel puţin o dată pe zi. Dar este bine să alegeţi legume fără amidon, deoarece au mai puţine calorii.
Boabe: ar trebui consumate de câteva ori pe săptămână. Deşi cercetarea vorbeşte doar despre căpşuni, medicii sunt de acord că şi alte fructe de pădure, precum afinele, zmeura şi murele, care sunt cunoscute pentru beneficiile lor antioxidante, sunt de asemenea bune.
Fructe uscate: Recent s-a descoperit că, în cantităţi potrivite, fructele uscate nu îngraşă. În dieta MIND unt chiar recomandate: cel puţin 5 porţii sau mai multe pe săptămână. Creatorii MIND nu precizează ce fel de nuci să consumăm, dar este o idee bună să variem tipul de nuci pe care le consumăm pentru a obţine o varietate de nutrienţi.
Ulei de măsline extravirgin: este recomandat uleiul EVO ca principal ulei de gătit.
Cerealele integrale: se urmăreşte cel puţin 2/3 porţii pe zi. Şi alegeţi cereale integrale precum orez, fulgi de ovăz, quinoa, orez brun, paste şi pâine integrală.
Peşte: trebuie consumat de cel puţin 1/2 ori pe săptămână. Cel mai bine este un peşte gras, cum ar fi somonul, sardinele, păstrăvul, tonul şi macroul, pentru cantităţile mari de acizi graşi omega-3.
Leguminoase: Includeţi leguminoase în cel puţin 4 mese pe săptămână. Alegerea pentru restul este largă: fasole, linte, mazăre, năut etc.
Păsări de curte: pui sau curcan, conform dietei MIND, pot fi consumate de câteva ori pe săptămână. Atâta timp cât sunt gătite în aşa fel încât să le sporească supleţea (deci nu pui prăjit).
Vin: bine, dar nu mai mult de un pahar pe zi. Atât vinul roşu, cât şi cel alb pot aduce beneficii creierului. Cu toate acestea, majoritatea cercetărilor s-au concentrat pe resveratrol, un element găsit în vinul roşu care pare să ajute la protejarea împotriva bolii Alzheimer.
Dieta MIND: alimente de evitat
Unt şi margarina: evitaţi sau utilizaţi mai puţin de o lingură (aproximativ 14 grame) pe zi. Sfatul este să preferaţi uleiul de măsline ca principală grăsime de gătit.
Brânză: dieta MIND recomandă limitarea consumului de brânză la mai puţin de o dată pe săptămână.
Carne roşie: nu mai mult de 2/3 porţii pe săptămână (dar întotdeauna este bine ca un nutriţionist să stabilească cantităţile pe care le putem mânca, n.d.).
Mâncăruri prăjite: dieta MIND le descurajează puternic, în special pe cele din restaurantele fast-food. Sfat? Limitaţi consumul la mai puţin de o dată pe săptămână.
Produse de patiserie şi dulciuri: în această categorie sunt incluse majoritatea junk food-urilor şi a deserturilor procesate care ne ademenesc: îngheţată, fursecuri, brownies, gustări, gogoşi, bomboane... Dacă nu sunt eliminate, acestea trebuie consumate de câteva ori pe săptămână.
Cercetătorii încurajează limitarea consumului acestor alimente, deoarece conţin grăsimi saturate şi grăsimi trans. Şi multe studii au descoperit că grăsimile trans sunt asociate cu tot felul de boli, inclusiv bolile de inimă şi chiar boala Alzheimer.
Citește pe alephnews.ro: Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Jennifer Lopez dezvăluie „dificultățile” pe care le întâmpină ca părinte care are gemeni: „Vrei să dai tot ce ai mai bun pentru ei. Vrei să îi ridici”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe