Misterul experienţelor din apropierea morţii, relatat de 28 de supravieţuitori

Pacienţii cu stop cardiac îşi amintesc medicii care efectuează resuscitarea, percepţia separării de corp şi observarea evenimentelor fără suferinţă.

Urmărește
13385 afișări
Imaginea articolului Misterul experienţelor din apropierea morţii, relatat de 28 de supravieţuitori

Misterul experienţelor din apropierea morţii, relatat de 28 de supravieţuitori

Ce se întâmplă când mori, senzaţiile pe care le simţi? Experienţele pe care le-ai trăit sunt încă un mister fascinant care caută răspunsuri.

Unele cercetări au încercat să investigheze fenomenul, iar un studiu amplu prezentat la începutul acestei luni la simpozionul de resuscitare cardiopulmonară al Asociaţiei Americane a Inimii a constatat la pacienţii care s-au trezit în pragul morţii (şi aparent inconştienţi) prezenţa unor vârfuri ale activităţii creierului, aşa-numitele unde gamma, delta, theta, alfa şi beta până la o oră după resuscitare.

Unele dintre aceste unde cerebrale apar în mod normal atunci când oamenii sunt conştienţi şi îndeplinesc funcţii mentale superioare, inclusiv gândirea, recuperarea memoriei şi percepţia conştientă.

Studiul a fost realizat de cercetătorii de la NYU Grossman School of Medicine din Statele Unite şi a implicat 567 de bărbaţi şi femei ale căror inimi au încetat să mai bată în timpul spitalizării şi care au primit resuscitare între mai 2017 şi martie 2020 în Statele Unite ale Americii şi în Regatul Unit. 

În ciuda tratamentului imediat, doar unul din 5 pacienţi a supravieţuit stopului cardiac după resuscitarea cardiopulmonară. Doar 28 au putut să vorbească şi să răspundă la interviul cercetătorilor.

Absenţa angoasei

Conducătorul lucrării, medicul britanic Sam Parnia, expert în terapie intensivă la New York NYU Langone Health Medical Center, care a investigat timp de 20 de ani ce se întâmplă când inima se opreşte, spune că s-a dovedit că mulţi pacienţi îşi amintesc de medicii angajaţi în resuscitare, când efectuează manevre.

Supravieţuitorii, conectaţi la dispozitive de monitorizare a creierului, au afirmat că au avut experienţe unice „lucide”, cum ar fi perceperea separării de corp, observarea evenimentelor fără durere sau suferinţă şi evaluare semnificativă a vieţii, inclusiv propriile acţiuni, intenţii şi gânduri faţă de ceilalţi. Cercetătorii au descoperit că aceste experienţe de moarte sunt diferite de halucinaţii, iluzii, vise sau conştiinţa indusă de resuscitare. „Aceste experienţe amintite şi modificări ale undelor cerebrale pot fi semne timpurii ale aşa-numitei experienţe de aproape moarte”, a spus Sam Parnia.

Poveştile

Doi dintre cei 28 de participanţi care au fost intervievaţi în cele din urmă şi-au amintit că au auzit personalul medical care lucra în timp ce erau resuscitaţi. Un alt pacient a raportat că a văzut medici masându-le pieptul. Trei pacienţi au vorbit despre experienţele de vis, alţii şi-au amintit că şi-au evaluat propria viaţă şi s-au gândit la impactul pe care aceasta l-a avut asupra celorlalţi. Şase pacienţi au spus că şi-au amintit experienţa morţii (o femeie a spus că a auzit-o pe bunica ei decedată de mult spunându-i să se întoarcă la corpul ei). Unii indivizi au simţit că se îndreptau către o destinaţie pe care o percepeau ca acasă.

„Identificarea semnelor electrice măsurabile ale activităţii creierului luminoase şi intense, împreună cu amintirea unor poveşti similare despre experienţa morţii sugerează că simţul uman al sinelui şi conştiinţa cuiva, la fel ca şi alte funcţii biologice ale corpului, s-ar putea să nu se oprească complet în momentul morţii”, adaugă Parnia, care concluzionează: „Rezultatele noastre arată că, în timp ce suntem în pragul morţii sau în comă, oamenii trec printr-o experienţă conştientă interioară unică, inclusiv conştientizarea fără anxietate”.

Creierul continuă şi când inima nu mai bate

Acest studiu este cea mai recentă cercetare pe această linie, una încă destul de neexplorata. Cercetările publicate cu ceva timp în urmă în Frontiers in Aging Neuroscience au înregistrat undele cerebrale ale unui bărbat care a murit în urma unui atac de cord şi au descoperit că creierul, chiar şi după ce inima a încetat să mai bată, încă îşi continuă activitatea vreme de 30 de secunde de viaţă. Imediat după stopul cardiac, a fost înregistrată o creştere a undelor cerebrale foarte specifice cunoscute sub numele de oscilaţii gamma, legate de activităţi precum recuperarea memoriei, meditaţia şi visarea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici