- Home
- Sănătate
- (10.02.2022, 07:45)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Nutriţie şi sănătate orală: care este dieta pentru dinţi şi gingii
Nutriţia şi sănătatea orală, a gurii şi a dinţilor, sunt strâns legate: ceea ce mâncăm nu afectează numai bunăstarea noastră generală fizică şi psihică, dar poate determina şi apariţia oricăror boli dentare.
Urmărește
495 afișări
Nutriţie şi sănătate orală: care este dieta pentru dinţi şi gingii
Dr. Giulia Temponi, biolog nutriţie, spune. „Astăzi, dieta pe care o urmează majoritatea oamenilor este bogată în macronutrienţi (adică carbohidraţi, proteine şi lipide), dar săracă în micronutrienţi (adică minerale, vitamine, antioxidanţi), care sunt esenţiale pentru a permite procesele biochimice ale organismului şi pentru a proteja celulele de daunele cauzate de liber. radicali”.
Nutriţionistul explică riscul ca deficienţele unor minerale şi vitamine, împreună cu o igienă orală deficitară, să favorizeze apariţia bolilor dentare. „Gura noastră este un recipient natural pentru multe bacterii care transformă zaharurile din alimente în acizi. Aceşti acizi sunt capabili să atace smalţul dentar şi să provoace carii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Pe lângă carii, un dezechilibru alimentar poate duce la gingivite, parodontite şi, mai general, inflamaţii ale cavităţii bucale care, dacă sunt neglijate, se pot extinde sistemic”. Efecte asemănătoare pot fi avute şi în cazul refluxului gastroesofagian: „Există o introducere continuă de material acid în cavitatea bucală şi aceasta creează un dezechilibru care poate duce la bolile pe care le-am menţionat deja”.
Alimentele la care trebuie să fii atent
Doctorul Temponi nu are nicio îndoială cu privire la cine sunt principalii acuzaţi de aceste riscuri pentru sănătatea gurii: „Cu siguranţă, la baza acestor inflamaţii se află consumul de zaharuri simple şi carbohidraţi rafinaţi. Din păcate, astăzi dieta este săracă în carbohidraţi întregi şi leguminoase, bogată în fibre, şi în peşte proaspăt, în timp ce este bogată în alimente care conţin omega 6 şi grăsimi saturate folosite în producţia de alimente industriale.
Iar o alimentaţie săracă în omega 3 şi bogată în omega 6 poate avea şi repercusiuni asupra sănătăţii cavităţii bucale şi a dinţilor”, subliniază nutriţionistul. „Îmi amintesc că raportul dintre omega 3 şi omega 6 ar trebui să fie de 4 la 1, în schimb este adesea dezechilibrat în favoarea acestuia din urmă. Acest dezechilibru poate declanşa procese inflamatorii, slăbind apărarea imunitară şi făcându-ne vulnerabili la agenţii patogeni şi în cavitatea bucală”.
Proteine şi pentru dinţi
Medicul Temponi subliniază importanţa consumului de proteine în alimentaţia zilnică şi pentru bunăstarea cavităţii bucale: „Mai ales la vârstnici, un deficit de proteine poate juca un rol fundamental în patogenia bolii parodontale. Acest deficit proteic poate fi cauzat atât de alegerile alimentare, cât şi de o absorbţie intestinală mai scăzută a proteinelor, din cauza îmbătrânirii mucoasei intestinale”.
Dar, pe lângă proteine, există şi câţiva micronutrienţi pe care este bine să nu le uităm şi de dragul gurii noastre: „Mă refer nu doar la acizii graşi omega 3, ci şi la vitaminele D şi C, la antioxidanţi şi la săruri minerale precum calciu, magneziu, fluor”.
Să vedem în practică care sunt alimentele care, pe lângă faptul că sunt bune pentru sănătatea generală, sunt bune şi pentru cavitatea bucală: „Cu siguranţă legume proaspete de sezon, de preferat crude: sunt bogate în fibre şi calciu şi consumate crude stimulează salivaţia, ceea ce are o acţiune de curăţare şi este capabilă să ţină sub control proliferarea microorganismelor prezente în cavitatea bucală datorită prezenţei substanţelor antibacteriene. Să nu uităm de ceaiul verde, bogat în catechine, compuşi chimici cu proprietăţi antibacteriene”.
Citricele, un pericol
Mai sunt câteva alimente care ar trebui limitate, pentru a menţine gura sănătoasă: „Citricele fac cu siguranţă parte din această categorie, sunt într-adevăr bogate în vitamina C, dar au o aciditate ridicată care poate exercita o acţiune abrazivă asupra smalţului dentar. Tocmai din acest motiv este bine să aştepţi cel puţin o jumătate de oră înainte de a te spăla pe dinţi, după ce ai consumat portocale, lămâi sau grapefruit, atât întregi, cât şi stoarse”.
Plus zahărul: „Atenţie la băuturile carbogazoase şi dulci, sucurile de fructe ambalate, bomboanele, dulciurile: aceste alimente bogate în zaharuri fac ca bacteriile din gură să producă acizi şi deci carii dentare. Zaharoza este cel mai nociv aliment din acest punct de vedere. În fine, dacă ceaiul verde îţi poate fi bun, cafeaua poate contribui la îngălbenirea dinţilor datorită prezenţei taninurilor, pe care le găsim şi în vin şi care scad producţia de salivă, scăzând astfel apărarea naturală a gurii noastre”.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36