- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Oamenii de ştiinţă sud-africani cercetează legătura dintre apariţia unor noi variante Covid-19 şi HIV netratat
Oamenii de ştiinţă sud-africani investighează "ipoteza extrem de plauzibilă" conform căreia apariţia unor noi variante Covid-19 ar putea fi legată de mutaţiile care au loc în interiorul persoanelor infectate ale căror sisteme imunitare au fost deja slăbite de alţi factori, inclusiv de HIV netratat.
Cercetătorii au observat deja că Covid-19 poate persista timp de mai multe luni la pacienţii care sunt seropozitivi, dar care, din diferite motive, nu au luat medicamentele care le-ar permite să ducă o viaţă sănătoasă.
"În mod normal, sistemul imunitar ar elimina un virus destul de repede, dacă este complet funcţional", a declarat profesorul Linda-Gayle Bekker, care conduce Fundaţia Desmond Tutu HIV din Cape Town.
ULTIMELE ȘTIRI
-
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
-
Petrişor Peiu: Guvernul Ciolacu II începe cu austeritate
-
Diana Buzoianu, deputată USR: Nu am fugit de la guvernare, dar noi voiam nişte soluţii concrete
-
Revoluţia AI vine din China! DeepSeek V3 depăşeşte GPT-4 şi redefineşte limitele tehnologiei
"La cineva la care imunitatea este suprimată, atunci vedem că virusul persistă. Şi acesta nu stă degeaba, ci se replică. Şi, pe măsură ce se replică, suferă potenţiale mutaţii. Iar la o persoană a cărei imunitate este suprimată, virusul ar putea continua timp de mai multe luni, suferind mutaţii pe parcurs", a adăugat ea.
Două cazuri deosebit de interesante au fost depistate acum în spitalele din Africa de Sud. O femeie a continuat să fie testată pozitiv pentru Covid-19 timp de aproape opt luni, la începutul acestui an, în timp ce virusul a suferit peste 30 de mutaţii genetice.
Profesorul Tulio de Oliveira, care conduce echipa care a confirmat descoperirea Omicron, a precizat că "10 până la 15" cazuri similare au fost descoperite în alte părţi ale lumii, inclusiv în Marea Britanie.
"Este un eveniment foarte rar. Dar este o explicaţie plauzibilă faptul că indivizii care sunt imunodeprimaţi... pot fi practic o sursă de evoluţie a virusului", a spus el.
Legătura dintre pacienţii imunodeprimaţi şi noile variante Covid este "o ipoteză extrem de plauzibilă", a declarat profesorul Salim Karim, un important specialist în HIV şi fost preşedinte al comitetului consultativ Covid19 al guvernului sud-african.
"Dar nu este dovedită. Am văzut cinci variante provenind de pe patru continente diferite. Aşadar, a face din Africa un ţap ispăşitor este pur şi simplu scandalos. Înseamnă să spunem că nu suntem îngrijoraţi de persoanele imunodepuse din restul lumii. Suntem îngrijoraţi doar dacă sunt negri şi provin din Africa", a adăugat profesorul Karim.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO