- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Proiect pilot de evaluare a riscului de diabet zaharat: peste 20% dintre românii evaluaţi au risc mare sau foarte mare de a dezvolta această afecţiune în 10 ani
Primele rezultate ale proiectului pilot de evaluare a riscului de diabet zaharat derulat în farmacii: peste 20% dintre cei evaluaţi au risc mare sau foarte mare de a dezvolta diabet zaharat în următorii 10 ani.
Lansat în luna mai, proiectul pilot de evaluare a riscului de diabet zaharat tip 2 se derulează în farmaciile din ţară, cu scopul de a contribui la prevenţia şi depistarea precoce a acestei afecţiuni. Proiectul pilot se adresează tuturor persoanelor de peste 18 ani, care doresc să afle dacă sunt la risc de a dezvolta diabet zaharat în următorii 10 ani.
Dintre cei evaluaţi 30,6% au risc scăzut de a dezvolta diabet zaharat, 32,7% risc uşor ridicat, 15,6% risc moderat, 14,9% risc mare, respectiv 6,1% risc foarte mare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
- 21,8% au istoric de glicemie crescută
- 22,2% au istoric de diabet în familie (rude de gradul 1)
- 41,6% dintre respondenţi sunt supraponderali, iar 27,9% suferă de obezitate.
Evaluarea riscului se realizează gratuit, prin intermediul unui chestionar de evaluare.
De la începutul campaniei, peste 4000 de români şi-au evaluat deja riscul de diabet zaharat.
Rezultatele preliminare oferă informaţii de interes şi cu privire la obiceiurile alimentare, stilul de viaţă sau istoricul medical al populaţiei intervievate. Astfel, peste jumătate din respondenţi susţin că mănâncă zilnic fructe şi legume (57,6%), iar peste două treimi din totalul respondenţilor susţin că desfăşoară activitate fizică minim 30 de minute pe zi (68,6%).
De asemenea, 21,8% au istoric de glicemie crescută, 22,2% au antecedente de diabet în familie în rândul rudelor apropiate precum părinte, frate sau soră, iar 22,9% în rândul bunicilor, mătuşilor, unchilor sau verilor primari. Un procent semnificativ de respondenţi (35,9%) declară că iau medicamente pentru tensiune arterială. Totodată, rezultatele arată că 41,6% dintre respondenţi sunt supraponderali, iar 27,9% suferă de obezitate.
Până în prezent au fost completate 4057 de chestionare, o pondere mai mare dintre respondenţi fiind de sex feminin (56,1%). Dintre cei evaluaţi, 30,6% au risc minim de a dezvolta diabet zaharat, 32,7% risc uşor ridicat, 15,6% risc moderat, 14,9% risc mare, respectiv 6,1% risc foarte mare. Din totalul celor evaluaţi, cei mai mulţi au sub 45 de ani (36,7%). Urmează grupa de vârstă 45-54 ani, cu 26%, apoi grupa 55-64 de ani, cu 20,7%.
Cel mai puţin au fost evaluaţi cei din grupa de vârstă de peste 64 de ani, aceştia reprezentând 16,6% din totalul persoanelor care au completat chestionarele.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO