Radu Ţincu, medic primar terapie-intensivă şi toxicologie, la Aleph News: „Dacă vrem o imunizare colectivă prin boală, trebuie să ne asumăm şi morţii. Va trebui să găsim alte alternative decât să ne îmbolnăvim şi să murim pe capete” / „Sunt două lucruri care vor determina al cincilea val!”

  • Radu Ţincu: ,,Astăzi, vaccinurile se pot obţine mult mai uşor pentru că tehnologia în sine o cunoaştem de atâta timp”
  • Radu Ţincu: ,,Populaţia bogată a lumii a crezut că, dacă se va vaccina în totalitate va scăpa de pandemie, fără să-şi dea seama că, din ţările sărace, mutaţiile vor veni peste noi ”
  • Radu Ţincu: ,,Una din greşeli, care a fost identificată de OMS, a fost faptul că peste 80% din vaccinuri au fost folosite în doar 20 de ţări”
  • Radu Ţincu: ,,În momentul în care ai 200 de cazuri pe zi nu o să găseşti un tânăr care va muri de covid-19. Dacă ai 16.000 de cazuri pe zi, este prezent riscul ca şi persoanele tinere să dezvolte o formă severă”
Urmărește
1320 afișări
Imaginea articolului Radu Ţincu, medic primar terapie-intensivă şi toxicologie, la Aleph News: „Dacă vrem o imunizare colectivă prin boală, trebuie să ne asumăm şi morţii. Va trebui să găsim alte alternative decât să ne îmbolnăvim şi să murim pe capete” / „Sunt două lucruri care vor determina al cincilea val!”

Radu Ţincu, medic primar terapie-intensivă şi toxicologie: ,,Dacă vrem o imunizare colectivă prin boală, trebuie să ne asumăm şi morţii. Va trebui să găsim alte alternative decât să ne îmbolnăvim şi să murim pe capete” / ,,Sunt două lucruri care vor determina al cincilea val!”

Invitat  în emisiunea InSecuritate, dr. Radu Ţincu, medic primar terapie intensivă - toxicologie susţine că, în România, principalul obstacol în calea gestionării acestei pandemii a fost lipsa educaţiei sanitare. 
 
Invitatul lui Bogdan Nicolae mărturiseşte că, în opinia sa, ar trebui regândită strategia de distribuţie a vaccinurilor, astfel încât să nu mai permitem apariţia de noi focare în ţările cu rata de vaccinare mică.
  
Despre posibilitatea apariţiei celui de-al cincilea val pandemic, dr. Radu Ţincu devoalează că dezvoltarea unei mutaţii, pe fondul numărului ridicat de cazuri şi al numărul mic de vaccinaţi, ar putea genera un nou val de îmbolnăviri. 
 
Radu Ţincu:c„Va trebui să găsim alte alternative decât să ne îmbolnăvim şi să murim pe capete”
 
,,S-a discutat iarăşi foarte mult de către cei care contestă vaccinarea şi care doresc o imunizare colectivă. Da, dar dacă vrem o imunizare colectivă prin boală, trebuie să ne asumăm şi morţii. Ne amintim, 1918 a însemnat 50 de milioane de oameni care au murit de gripă spaniolă. Nu cred că în 2021 trebuie să repetăm aceeaşi istorie, din cel puţin două perspective. 
 
În primul rând, că avem suficientă ştiinţă şi tehnologie să obţinem vaccinuri şi să obţinem tratamente mult mai eficient ca acum 100 de ani. Deci, până la urmă, în momentul în care cineva susţine că ar trebui să ne îmbolnăvim cu toţii ca să obţinem imunitate, îmi pare rău, dar este o gândire retrogradă care ne duce înapoi în 1918. Va trebui să găsim alte alternative decât să ne îmbolnăvim şi să murim pe capete.”
 
 
Radu Ţincu: „Mutaţia indiană a apărut într-o ţară care nu se vaccina şi care promova un anumit medicament la colţ de stradă”
 
„Fie apariţia unei mutaţii care va genera un nou val de îmbolnăviri. Şi dacă ne uităm, din nou apropo de vaccinare, unde au apărut mutaţiile? În ţările nevaccinate! Mutaţia indiană a apărut într-o ţară care nu se vaccina şi care promova un anumit medicament la colţ de stradă. Poate veni şi din România pentru că, la o asemenea rată de transmitere chiar şi la nivel local pot să apară mutaţii. 
 
Una din greşeli, care a fost identificată de OMS, a fost faptul că peste 80% din vaccinuri au fost folosite în doar 20 de ţări, ceea ce a arătat un acces la vaccinare discrepant şi discreţionar. Populaţia bogată a lumii a crezut că, dacă se va vaccina în totalitate va scăpa de pandemie, fără să-şi dea seama că, din ţările sărace, mutaţiile vor veni peste noi. Cred că trebuie regândită strategia de distribuţie a vaccinurilor şi acestea trebuie distribuite în mod uniform sau să se crească capacitatea de producţie, astfel încât să nu mai permitem apariţia de noi focare.” 
 
Dr. Radu Ţincu: ,,Scopul unei politici preventive este să prevenim îmbolnăvirea populaţiei”
 
Radu Ţincu a explicat de ce este de preferat vaccinul în cazul pandemiilor infecţioase, precizând că cei care se opun vaccinării şi aşteaptă un medicament-minune vor mai avea de aşteptat. 
 
„E mult mai uşor să identifici o secvenţă din virus şi s-o introduci în corp ca să produci anticorpi decât să găseşti un medicament care să intre în virus şi să-i oprească replicarea virală. E mult mai dificil şi, în istoria omenirii, medicamentele anti-virale au nevoie de o perioadă de 20-30 de ani ca să găseşti un medicament anti-viral, pe când vaccinurile, astăzi, se pot obţine mult mai uşor pentru că tehnologia în sine o cunoaştem de atâta timp. 
 
Cine aşteaptă un tratament minune, va mai aştepta ceva. Pe de altă parte, pandemiile care sunt fenomene infecţioase, nu vor putea fi niciodată stopate cu tratament! Pentru că, tratamentul, ce face? Îl vindecă pe cel bolnav! Scopul unei politici preventive este să prevenim îmbolnăvirea populaţiei.”  
 
Radu Ţincu: „Ceea ce văd la mine la spital, în terapie-intensivă, în continuare 95% din cei care sunt în reanimare sunt nevaccinaţi”
 
Invitatul lui Bogdan Nicolae explică faptul că persoanele vârsnice au rămas în continuare grupa de vârstă cu cel mai ridicat risc de îmbolnărire. El susţine însă că lipsa locurilor libere din terapie intensivă şi numărul mare de îmbolnăviri cu care ţara noastră se confruntă zilnic afectează implicit şi persoanele tinere. 
 
,,Nu, nu s-a schimbat profilul, rămânem la fel: persoanele vârstnice, cu boli cronice riscă să dezvolte forme severe de Covid şi să moară. Sigur că aţi văzut şi astfel de persoane tinere. Era evident că lucrul ăsta se va întâmpla din cauza numărului mare de îmbolnăviri. Este clar că în momentul în care ai 200 de cazuri pe zi nu o să găseşti un tânăr care va muri de covid-19. Dar, dacă ai 16.000 de cazuri pe zi, este clar că riscul ca şi persoanele tinere să dezvolte o formă severă este prezent.
 
Şi ceea ce văd la mine la spital, în terapie-intensivă, în continuare 95% din cei care sunt în reanimare sunt nevaccinaţi, cu toate că au peste 70 de ani şi că au multe boli cronice”, conchide dr. Radu Ţincu, medic primar terapie intensivă-toxicologie.  
 
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici