Studiu: Oamenii de ştiinţă dezvăluie de cât somn avem nevoie pentru o „îmbătrânire reuşită”

  • Cu toţii ne dorim să „îmbătrânim cu succes”, cu cât mai puţine probleme de sănătate.
  • Un nou studiu sugerează că dormitul mai mult de şapte ore pe noapte ar putea contribui în mare măsură la atingerea acestui obiectiv, potrivit Science Alert.
Urmărește
11621 afișări
Imaginea articolului Studiu: Oamenii de ştiinţă dezvăluie de cât somn avem nevoie pentru o „îmbătrânire reuşită”

Studiul a implicat 3.306 participanţi cu vârste de peste 45 de ani, ale căror obiceiuri de somn au fost înregistrate în 2011, 2013 şi 2015, urmate de un control al sănătăţii cinci ani mai târziu.

Datele, analizate de o echipă de la Universitatea de Medicină Wenzhou din China, au arătat că cei care dorm cel puţin şapte ore de pe noapte tind să aibă o sănătate semnificativ mai bună mai târziu în viaţă.

„Îmbătrânirea reuşită a fost evaluată în 2020 şi a fost definită ca fiind lipsită de boli cronice grave, fără deficienţe fizice, cu o funcţie cognitivă ridicată, sănătate mintală bună şi viaţă activă”, scriu cercetătorii în lucrarea lor.

Până la sfârşitul perioadei de studiu, doar 455 de persoane (13,8%) au bifat toate criteriile de pe listă. Dintre acestea, 307 (aproximativ două treimi) dormeau constant mai mult de şapte ore pe noapte.

Participanţii au fost împărţiţi în cinci grupuri în funcţie de obiceiurile lor de somn pe parcursul celor patru ani: stabil lung (8-9 ore de somn în mod regulat), stabil normal (7-8 ore în mod regulat), în scădere (de la 8 la mai puţin de 6), în creştere (de la mai puţin de 6 la peste 8) şi stabil scurt (5-6 ore în mod regulat).

Şansele de îmbătrânire reuşită au fost semnificativ mai mari în rândul grupurilor cu somn stabil de lungă durată şi normal stabil (17,1 % şi, respectiv, 18,1 %) în comparaţie cu cele din grupurile cu somn în scădere (9,9 %), în creştere (10,6 %) şi scurt stabil (8,8 %).

Echipa a luat în considerare în analiza sa factori precum greutatea, consumul de alcool şi sexul, deşi natura studiului nu poate confirma o legătură directă cauză-efect. Ceea ce oferă, însă, este o dovadă în plus a importanţei unui somn consistent şi prelungit. Cercetarea a fost publicată în BMC Public Health.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici