- Home
- Sănătate
- BUCUREŞTI, (08.11.2024, 12:22)
- Iris Dutescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Studiu: Oamenii de ştiinţă dezvăluie de cât somn avem nevoie pentru o „îmbătrânire reuşită”
- Cu toţii ne dorim să „îmbătrânim cu succes”, cu cât mai puţine probleme de sănătate.
- Un nou studiu sugerează că dormitul mai mult de şapte ore pe noapte ar putea contribui în mare măsură la atingerea acestui obiectiv, potrivit Science Alert.
Urmărește
11621 afișări
Studiul a implicat 3.306 participanţi cu vârste de peste 45 de ani, ale căror obiceiuri de somn au fost înregistrate în 2011, 2013 şi 2015, urmate de un control al sănătăţii cinci ani mai târziu.
Datele, analizate de o echipă de la Universitatea de Medicină Wenzhou din China, au arătat că cei care dorm cel puţin şapte ore de pe noapte tind să aibă o sănătate semnificativ mai bună mai târziu în viaţă.
„Îmbătrânirea reuşită a fost evaluată în 2020 şi a fost definită ca fiind lipsită de boli cronice grave, fără deficienţe fizice, cu o funcţie cognitivă ridicată, sănătate mintală bună şi viaţă activă”, scriu cercetătorii în lucrarea lor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Preşedintele Coreei de Sud a decretat legea marţială. 190 de parlamentari au votat pentru anularea măsurii/ Proteste de amploare în fața Parlamentului din Coreea de Sud
-
Ciolacu, după întâlnirea cu Lasconi: drumul european al ţării noastre trebuie să continue doar apărând mult mai hotărât valorile tradiţionale
-
FRF contestă la TAS decizia UEFA după meciul România – Kosovo
-
Cătălin Predoiu, întâlnire cu ambasadoarea SUA pentru ultimele măsuri în privinţa Visa Waiver
Până la sfârşitul perioadei de studiu, doar 455 de persoane (13,8%) au bifat toate criteriile de pe listă. Dintre acestea, 307 (aproximativ două treimi) dormeau constant mai mult de şapte ore pe noapte.
Participanţii au fost împărţiţi în cinci grupuri în funcţie de obiceiurile lor de somn pe parcursul celor patru ani: stabil lung (8-9 ore de somn în mod regulat), stabil normal (7-8 ore în mod regulat), în scădere (de la 8 la mai puţin de 6), în creştere (de la mai puţin de 6 la peste 8) şi stabil scurt (5-6 ore în mod regulat).
Şansele de îmbătrânire reuşită au fost semnificativ mai mari în rândul grupurilor cu somn stabil de lungă durată şi normal stabil (17,1 % şi, respectiv, 18,1 %) în comparaţie cu cele din grupurile cu somn în scădere (9,9 %), în creştere (10,6 %) şi scurt stabil (8,8 %).
Echipa a luat în considerare în analiza sa factori precum greutatea, consumul de alcool şi sexul, deşi natura studiului nu poate confirma o legătură directă cauză-efect. Ceea ce oferă, însă, este o dovadă în plus a importanţei unui somn consistent şi prelungit. Cercetarea a fost publicată în BMC Public Health.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Dacă s-ar repeta turul 1, ai vota cu unul dintre cei doi calificați, Lasconi sau Georgescu? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Citește pe www.zf.ro: De ce? Restaurantele „istorice“ KFC şi McDonald’s din zona Cişmigiu din Capitală au fost închise
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
7 partide intră în Parlament: PSD, AUR, PNL, USR, SOS, POT și UDMR. Care sunt scenariile unor posibile alianțe după alegeri
Cine este cel mai deştept om din lume. El nu ridică niciodată tonul, nu îşi pierde calmul şi nu este niciodată stresat
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ce a apărut pe Wikipedia după ce religia lui Călin Georgescu a fost dezbătută la greu. S-a pus piciorul în prag și
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 19:12
-
astăzi, 19:00