INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare

Două cazuri au fost confirmate, ambele în Capitală, iar un altul, în Oradea, este în curs de validare, a anunţat vineri Institutul Naţional de Sănătate Publică, într-o informare cu privire la Metapneumovirusul uman (HMPV).

Urmărește
466 afișări
Imaginea articolului INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare

INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare

„Primul caz detectat şi raportat, în luna noiembrie, în cadrul sistemului de supraveghere a infecţiilor respiratorii acute severe (SARI) este din Bucureşti. Un al doilea caz din Bucureşti a fost confirmat ieri, 9 ianuarie 2025, de către Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” iar cazul din Oradea este în curs de validare”, a transmis INSP.

Conform specialiştilor, HMPV este un virus respirator obişnuit care este urmărit în România în cadrul sistemului de supraveghere a infecţiilor respiratorii acute severe (SARI): „Acesta a fost detectat la un număr mic de cazuri, începând din sezonul 2013-2014. Atunci au fost doar 15 cazuri în intreg sezonul, în alţi ani sub 10, iar în sezonul 2024-2025 au fost confirmate, până la această dată, două cazuri”.

„Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, nivelul infecţiilor respiratorii acute, inclusiv cauzate de Metapneumovirusul uman (hMPV), în China este în limitele aşteptate pentru sezonul de iarnă, fără modele neobişnuite de izbucniri epidemice. Autorităţile chineze au confirmat că sistemul sanitar nu este copleşit, iar spitalizările sunt în prezent mai puţine decât în perioada similară a anului trecut. Nu au fost declarate situaţii de urgenţă şi, în consecinţă, nu au fost declanşate nici măsuri de răspuns la acestea”, arată INSP.

Recomandările INSP

INSP recomandă respectarea următoarelor măsuri de prevenire a îmbolnăvirilor:

-Spălarea regulată a mâinilor cu apă şi săpun;
-Respectarea igienei tusei şi a strănutului: acoperirea nasului şi a gurii cu un şerveţel în timpul tusei şi al strănutului şi aruncarea lui după utilizare sau acoperirea în totalitate a nasului şi a gurii în plica cotului în timpul strănutului;
-Aerisirea zilnică a încăperilor;
-Evitarea locurilor aglomerate;
-Adresarea la medicul de familie la apariţia simptomelor respiratorii, pentru a stabili recomandările necesar a fi urmate;
-Evitarea intrării în colectivitate şi în alte locuri aglomerate a persoanelor care au semne şi simptome sugestive pentru gripă (febră, strănut, tuse, dureri în gât, dureri musculare) până la dispariţia acestora şi adresarea la medicul de familie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici