- Home
- Sănătate
- (21.11.2022, 07:01)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tătăruşanu, operat la ochi abia după ce soţia a suportat intervenţia: acum vede 16/10. Chirurgul explică boala, astigmatismul mixt
Chirurgul care l-a operat pe portarul român de la AC Milan, Angelo Appiotti, explică care pot fi complicaţiile tulburărilor de vedere precum astigmatismul mixt.
Urmărește
11706 afișări
Tătăruşanu, operat la ochi: acum vede 16/10. Chirurgul explică motivul intervenţiei
Un astigmatism mixt descoperit aproape întâmplător şi corectat cu o operaţie de chirurgie refractivă i s-a întâmplat lui Ciprian Tătăruşanu, portarul român al campioanei Italiei, AC Milan, care a suferit această operaţie cu dr. Angelo Appiotti, chirurg refractiv care în trecut i-a operat pe Kakà şi pe Simone Inzaghi.
Un defect de vedere aparent banal, pe care nici măcar portarul român nu ştia că îl are, dar care pe termen lung poate duce la numeroase probleme nu doar vizuale, ci şi musculare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Coaliția PSD-PNL-UDMR stabilește datele alegerilor prezidențiale. Primul tur, înainte de Paște?
-
Noul decret al lui Putin desemnează Ucraina drept sursă principală de „extremism” şi introduce conceptul de „rusofobie”
-
Elon Musk susţine partidul AfD într-un articol de opinie publicat într-un ziar german
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Zelenski sugerează schimbări importante în structura de personal / Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
Şi-a operat şi soţia. El se chinuia să citească literele mici de la televizor
Chiar doctorul Appiotti explică: „O operasem pe soţia lui în urmă cu un an, iar la un control postoperator l-am examinat pe el, evidenţiind astigmatismul la ambii ochi. Era ceva pentru care a compensat clipind şi concentrându-se. Avea senzaţia că vede perfect normal, ca toţi ceilalţi.
I-am spus „soţia ta vede mai bine decât tine acum” şi totul s-a încheiat cu un râs, deşi oricum vorbisem despre asta cu medicul de la Milano. Ulterior, Ciprian şi-a dat seama că în viaţa de zi cu zi de fapt nu vedea prea bine, de exemplu se chinuia să citească literele mici la televizor şi a decis să facă operaţia cu prima ocazie, care a apărut în pauză pentru Cupa Mondială”, spune doctor Appiotti.
„Nu va există timp de nefuncţionare. A doua zi dimineata deja vedea foarte bine, 16/10, şi a venit cu maşina la control. Va pleca în curând în vacanţă. În ceea ce priveşte operaţia, particularitatea constă în a propune un tratament personalizat bazat pe defectul vizual şi caracteristicile fiecărui ochi.
Este diferită, de exemplu, de simpla alegere a lentilelor de contact, care sunt aceleaşi pentru toată lumea: pentru a face o comparaţie, este diferenţa dintre puloverul de mărime standard şi puloverul la comandă. Această „personalizare” vă permite să vedeţi chiar mai bine decât 10/10, deoarece se creează o suprafaţă foarte netedă, unde imaginea ajunge mai devreme şi mai curată. În mod clar, în sport, acest lucru duce la un răspuns mai rapid ochi-mână şi ochi-picior”.
Cum a gestionat această problemă până acum?
„Pur şi simplu concentrându-se cu ochii, adaptându-se la un obicei pe care îl are de când era copil. Întotdeauna a fost convins că vede normal: asta pentru că astigmatismul mixt este foarte particular, care poate apărea şi când este tânăr, dar devine mai evident de-a lungul anilor, când ochiul îşi pierde elasticitatea. Dacă nu ar fi observat acum, şi-ar fi dat seama oricum la finalul carierei, poate peste 4-5 ani”.
Ciprian Tătăruşanu are 35 de ani.
Pe lângă vedere slabă, ce alte complicaţii pot duce la probleme precum astigmatismul mixt?
„Corpul uman este o maşină cu propriul său echilibru. Iar echilibrul postural este guvernat în principal de ochi şi gură: astigmatismul, precum şi miopia şi hipermetropia, dacă nu sunt total corectate, creează o deplasare a coloanei vertebrale şi deci o reechilibrare întreagă a corpului. Vorbesc de corecţie totală pentru că obiectele care ne permit să ducem o viaţă normală nu implică oricum rezoluţie completă: de exemplu, ochelarii sunt la 2 centimetri distanţă de ochi, iar lentila de contact nu corectează complet astigmatismul”.
Şi ce înseamnă la nivel sportiv?
„Există o mişcare a capului pentru a compensa acest dezechilibru, iar acest lucru duce la o reactivitate mai scăzută: de exemplu, vezi mingea pornind mai târziu, sau, în cazul schiorilor, percepţia unei nereguli în teren la 150 km acum se vede târziu, iar asta te face să pierzi sau să câştigi zecimi de secundă care până la urmă decid dacă mergi pe podium sau stai în afara lui
Poziţia corectă duce la o reducere a accidentărilor de la alergare, sprint, antrenament, deci tot ce ţine de pregătirea atletică: cu cât sportivul este mai perfect drept, cu atât va avea mai puţine accidentări”.
Citește pe alephnews.ro: Sonda Parker Solar Probe a ajuns la 6,1 milioane kilometri față de Soare. Cristian Român: „A zburat cu cea mai mare viteză atinsă vreodată de un obiect creat de mâna omului”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
PROSPORT.RO
Care sunt cele două CUVINTE din limba română pe care le-ai folosit greșit până acum. Le auzi tot timpul de sărbători
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe