Cine a fost Waldemar Haffkine. Povestea din spatele primului vaccin din lume

  • Waldemar Mordecai Haffkine este zoologul care a creat primul vaccin din lume.
  • Haffkine a creat vaccinurile anti-holeră şi anti-ciumă.
  • Fostul laborator al lui Haffkine din India a devenit spital în care se tratează acum pacienţii infectaţi cu noul coronavirus.
Urmărește
1415 afișări
Imaginea articolului Cine a fost Waldemar Haffkine. Povestea din spatele primului vaccin din lume

Waldemar Haffkine, pionierul vaccinului pe care lumea l-a uitat

Waldemar Mordecai Haffkine, zoolog de profesie, a fost cel care a creat primele vaccinuri pentru holeră şi ciumă din lume, în secolul trecut.

În primăvara anului 1894, Waldemar Haffkine a călătorit la Calcutta, în statul indian Bengal, în căutarea cazurilor de holeră pentru a-şi testa vaccinul, după ce a aflat că două persoane au murit de holeră în ghereta Kattal Bagan.

Haffkine a călătorit la bustee unde a administrat vaccinul său unui număr de 116 persoane din cei aproximativ 200 de locuitori. Rezultatele au fost suficient de încurajatoare pentru ca ofiţerul de sănătate din Calcutta să finanţeze un studiu mai amplu, însă s-au confruntat cu refuzul oamenilor de a accepta să fie vaccinaţi.

Soluţia lui Haffkine a fost să lucreze cu o echipă de medici şi asistenţi indieni - doctorii Chowdry, Ghose, Chatterjee şi Dutt şi să se injecteze în public pentru a dovedi că preparatul său este sigur, ceea ce a şi realizat.

„Un lucru remarcabil este că, după rezistenţa iniţială, oamenii au început să facă coadă în mahalalele din Calcutta pentru a primi vaccinul lui Haffkine împotriva holerei”, a spus profesorul Pratik Chakrabarti, Catedra de Istoria Ştiinţei şi Medicinii de la Universitatea din Manchester, potrivit BBC.

În ianuarie 1897, un focar de ciumă a avut loc la Casa de Corecţie Byculla din Bombay - o închisoare în care se aflau sute de deţinuţi. Haffkine a mers acolo pentru a efectua teste controlate. A vaccinat 147 de prizonieri şi a lăsat 172 netrataţi. Ulterior, s-a dovedit ca şi acest vaccin a avut succes. Au existat 12 cazuri de infectare şi şase decese în rândul celor netrataţi şi doar două cazuri de infectare şi fără decese în rândul celor care primise vaccinul.

Munca lui Haffkine în mahalalele din Calcutta l-a plasat într-un grup select de oameni de ştiinţă care au iniţiat o schimbare profundă şi globală a modului în care boala a fost înţeleasă şi tratată.

Haffkine a fost prima persoană care a adus acest tip de medicină de laborator într-o ţară tropicală precum India", a spus prof. Chakrabarti.

Haffkine a murit la Lausanne în 1930, la vârsta de 70 de ani. Laboratorul cu două camere în care Haffkine şi-a dezvoltat prima dată vaccinul face acum parte din Grant Medical College şi Sir JJ Group of Hospitals, Mumbai. La mai bine de o sută de ani după descoperirea lui Haffkine acolo, spitalul joacă un rol în lupta Indiei împotriva unei alte pandemii - noul coronavirus.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici