- Home
- Social
- ALBA IULIA, (30.11.2013, 18:49)
- Adina Oşan , Dan Lungu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
1 DECEMBRIE la Alba Iulia: Peste 1.000 de persoane, la deschiderea manifestărilor dedicate Zilei Naţionale
Peste 1.000 de persoane au participat, sâmbătă, la Alba Iulia, la deschiderea manifestărilor organizate cu ocazia Zilei Naţionale, autorităţile locale inaugurând şi latura de vest a Cetăţii Alba Carolina, restaurată printr-un proiect european în valoare de peste 15 milioane de euro.
Urmărește
390 afișări
1 DECEMBRIE la Alba Iulia: Peste 1.000 de persoane, la deschiderea manifestărilor dedicate Zilei Naţionale
Manifestările de la Alba Iulia dedicate Zilei Naţionale au început, sâmbătă, cu un ceremonial solemn în cadrul căruia a fost arborat drapelul naţional pe catargul din faţa Catedralei Reîntregirii din municipiu, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Peste 1.000 de persoane, între care şi fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, dar şi reprezentanţii administraţiilor locale din două oraşe înfrăţite cu Alba Iulia, din Bulgaria şi Croaţia, au participat la deschiderea oficială a manifestărilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan.
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Elena Lasconi, mesaj către diaspora: „Vom construi o Românie în care să vă întoarceţi”
Ulterior, Primăria Alba Iulia a inaugurat şi a deschis pentru public latura de vest a Cetăţii Alba Carolina, care a fost reconstituită şi restaurată în ultimii ani printr-un proiect european în valoare de peste 15 milioane de euro (68 de milioane de lei).
Latura de vest a fortificaţiei a fost distrusă în 1921 când a început construcţia Catedralei Reîntregirii din Alba Iulia, atunci zidurile fiind dinamitate, iar şanţul fiind acoperit cu pământ. Lucrările de restaurare şi reconstuire au presupus refacerea întregii laturi, a zidurilor, şanţurilor şi ravelinelor, astfel încât să arate ca înainte de 1921.
Cetatea din Alba Iulia a fost construită la începutul secolului al XVIII-lea, între anii 1714-1738, fiind considerată cea mai reprezentativă fortificaţie bastionară de tip Vauban din România. În ultimii ani pentru restaurarea întregii cetăţi au fost investite sume în valoare de peste 60 de milioane de euro atrase din fonduri europene.
Manifestările de la Alba Iulia dedicate Zilei Naţionale a României continuă, sâmbătă seară, cu un program cultural organizat sub genericul "Festival de România", care cuprinde concerte şi spectacole, dar şi un moment inedit organizat de câteva sute de cercetaşi din întreaga ţară care vor crea o inimă tricoloră cu torţe aprinse în faţa Catedralei Reîntregirii.
Seara se va încheia cu un spectacol de dans şi lumină - "Dansul zmeilor". Pornind de la basmele româneşti, trupele Crispus şi Cobzality construiesc un univers în care fiinţele fantastice coexistă. Zmeii, balaurii, Feţi Frumoşi împreună cu Ilene Cosânzene se întâlnesc într-un dans iniţiatic, care rupe bariera dintre cele două lumi: cea a basmului şi cea a realităţii de zi cu zi.
Tot sâmbătă seară, autorităţile din Alba Iulia vor aprinde iluminatul festiv de sărbători, oraşul şi cetatea fiind îmbrăcate în ghirlande, perdele de leduri, arcade, globuri luminoase, cascade de lumini, iar seara se va încheia cu un concert Sensor.
De asemenea, în această perioadă, la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia este expus pentru public aparatul de fotografiat cu burduf folosit de Samoilă Mârza la 1 Decembrie 1918 pentru a realiza celebrele fotografii ale Marii Adunări Naţionale. Aparatul se află în proprietatea muzeului din Alba Iulia, fiind achiziţionat chiar de la fotograf, iar cu el au fost realizate singurele fotografii de la Marea Unire din 1918.
Citește pe alephnews.ro: Protest la Universitate, în București, față de Călin Georgescu: „Iubirea de țară nu e legionară”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 21:23
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
astăzi, 21:21